Bir akıllı telefon satın almak istediğimizde genellikle özellik, tasarım ve fiyat gibi konulara dikkat ediyoruz. Ancak cihazın insan sağlığına zarar verebilme ihtimalini maalesef göz ardı ediyoruz. Tabii Apple, Samsung ve Xiaomi gibi bilinen üreticilerin ürünlerini tercih ettiğimizde çok fazla sıkıntı çıkmıyor.
Zira bu şirketlerin akıllı telefonları satışa çıkmadan önce sağlık standartları açısından belirli denetimlerden geçiyor. Akıllı telefonlarda yüksek olması durumunda insan sağlığına zarar veren etkenlerden biri de SAR değeri. Peki hangi cihazların SAR değeri diğerlerine göre daha yüksek? Sizler için derledik…
SAR değeri en yüksek akıllı telefonlar
Specific Absorption Rate – Özgül Soğurma Oranı olarak da adlandırılan SAR değeri, akıllı telefonların insan vücuduna yaydığı radyasyon miktarı anlamına geliyor. Bu radyasyon, belirli bir zaman sonra insan vücuduna zarar vermeye başlıyor.
SAR değeri 1 gramlık doku başına düşen değerlerle ölçülüyor. W / Kg ölçü birimiyle ifade edilen bu ölçü oldukça dikkat edilmesi gereken bir nokta. Bu nedenle bir cihaz satın alırken her zaman bilinen teknoloji şirketlerini tercih etmenizi öneririz. Ancak bazen bilinen üreticilerin cihazları da yüksek SAR değerlerine sahip olabiliyor.
Tüm dünyada en çok satan akıllı telefonlar belli oldu!
Listede FCC’nin maksimum 1.6W / Kg sınırını aşan sadece bir model bulunuyor. Bu cihaz da 1,79W / Kg radyasyon oranıyla 2020’de kullanıcıların beğenisine sunulan Motorola Edge. Listedeki diğer modellerin radyasyon miktarı belirlenen sınırın altında kaldı.
Örneğin 2019’da tanıtılan Galaxy Note 10+ gibi modellerin 0,19W / Kg seviyelerinde olan SAR değerlerini göz önüne aldığımızda listedeki rakamların yine de yüksek olduğunu söyleyebiliriz. İkinci sayfaya geçerek yüksek radyasyonun zararlarına, üçüncü sayfada ise SAR değeri en yüksek telefon modellerine bakabilirsiniz.