Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelAndroid hakkında az bilinen 9 gerçek

    Android hakkında az bilinen 9 gerçek

    On yıldan uzun süredir hayatımızda var olan Android, ilk günlerinden bu yana birçok yenilikle karşımıza çıktı. Basit bir işletim sistemi olarak hayatına başlayan Android, sayısız cihazda hayat buldu ve bir güç merkezi haline geldi. Android önemli bir geçmişe sahip ve tarihinde önemli kilometre taşları bulunuyor. Biz de bu yazımızda Android hakkında az bilinen gerçekleri mercek altına alıyoruz. İşte 9 Android gerçeği.

    Az bilinen 9 Android gerçeği

    Uzun yıllardır hayatımızda olan Android’in tabii ki uzun bir geçmişi var. Muhtemelen Android hakkında bilmeniz gereken her şeyi bildiğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Ancak, daha az bilinen gerçeklere bakmanızda fayda var. İşte az bilinen 9 Android gerçeği.

    Android’i Google oluşturmadı

    Bugünlerde Google ve Android tabii ki birlikte anılıyor. Ancak, bu her zaman böyle değildi. Android, 2003 yılında Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears ve Chris White tarafından kuruldu. Kurucuların T-Mobile ile yakın ilişkiler içindeydi. Nick Sears T-Mobile’da başkan yardımcısıyken, Andy Rubin T-Mobile’daki Sidekick’in geliştiricisiydi.

    Google ise Android’i Temmuz 2005’te satın aldı. Bu satın almanın ardından Rubin, Miner, ve White, Android’deki görevlerine devam etti. Hatta birlikte şimdiki Android OS işletim sistemini geliştirdiler. Bu arada Android isminin Rubin’in takma isminden geldiğini de söyleyelim.

    Birçok kişi Android’in başarısız olacağını düşündü

    Android bugünlerde başarısını kanıtlamış durumda. Ancak, başlarda durum böyle değildi. Birçok eleştirmen Android‘e şüpheyle yaklaştı. Android ortaya çıktığında iPhone da çok yeniydi. Pazarın liderliği ise Microsoft ve Blackberry’deydi.

    İlk Android cihaz olan T-Mobile G1‘in başarısız olarak değerlendirilmesi de bu düşünceyi desteklemişti. Ancak, geçen yıllarda birçok şey değişti. Bu arada T-Mobile G1 ülkemizde de HTC Dream olarak biliniyordu.

    İlk Android prototipi Blackbery’ye benziyordu

    Android işletim sistemli telefon son kullanıcıya ulaşmadan önce bir prototip de ortaya çıkmıştı. Bu prototipin tasarımıyla Blackberry modellerini andırıyor olması dikkat çekmişti. Bu modele kavyesi, dokunmatik ekranının olmaması ve tasarımıyla dıştan bakınca tam bir Blackberry diyebilirdik.

    Tabii bu prototip hiçbir zaman üretime geçmedi. Burada iPhone’un etkisi olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor. iPhone, Google’ın Android vizyonu üzerinde önemli etkiye sahipti.

    Tatlılar sonradan çıktı

    Google, Android işletim sistemini tatlı ile isimlendirmeyi Android 10 ile birlikte geride bıraktı. Geçmişe gittiğimizde ilk işletim sistemlerinde de tatlı isimlerinin olmadığını görüyoruz. Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop, KitKat, Jelly Bean, Ice Cream Sandwich işletim sistemleri isimleri ile hafızamıza kazındı. Ancak, Android 1.0 ve Android 1.1‘de böyle isimler bulunmuyordu. Android 1.0 ‘Alpha’ ya da ‘Astro Boy’ ismiyle anılıyordu. Android 1.1‘de de bir tatlı ismi vardı ancak bildiğimiz sırada değil. Bu işletim sistemi Fransız bir tatlı olan Petit Four olarak anılıyordu. Android 1.5 ile Cupcake hayatımıza girdi ve tatlı isimleri furyası resmen başladı.

    Android 3.0 telefonlarda hiç çalışmayan tek sürümdü

    CES 2011’de Android 3.0 Honeycomb isimli işletim sistemi ile çalışan Motorola XOOM isimli tablet tanıtıldı. Tamamen tablet için geliştirilmiş olan işletim sistemi akıllı telefonlarda ise kullanılmadı. Hemen hatırlatalım, Honeycomb‘un kalıcı özelliklerinden biri, günümüzde halen kullandığımız ekran gezinme düğmeleri.

    İlk Android telefonda sanal klavye ve 3.5 mm jak bulunmuyordu

    Sanal klavye belki anlaşılabilir ancak 3.5 mm kulaklık girişinin bulunmaması oldukça şaşırtıcı bir bilgi diyebiliriz.

    Fiziksel tuşları olmayan bir cihaz fikri o yıllarda pek de popüler değildi. T-Mobile G1 de fiziksel tuşlarla gelen ilk Android telefon oldu. Android 1.1 ile gelen telefona, 6 ay sonra Android 1.5 güncellemesi ile birlikte sanal klavye eklendi.

    T-Mobile G1’de bulunmayan bir diğer özellik ise basit bir yazılım güncellemesi ile çözülemeyen büyük bir özellikti: kulaklık girişi. G1’de geleneksel bir 3,5 mm kulaklık jakı yoktu ve telefon özel bir dönüştürücü ile geliyordu. Kullanıcılar şarj girişine bu dönüştürücüyü takarak kulaklıkla müzik dinleyebiliyorlardı. Tıpkı günümüz iPhone modelleri gibi değil mi?

    Google CEO’su, Apple yönetim kurulundan kovuldu

    2009 yılında Google CEO’su Eric Schmidt, Apple’ın yönetim kurulunda istifaya zorlandı. Google ve Apple o yıllarda ezeli bir rekabete başlamıştı ve Schmidt’in Apple yönetim kurulunda olması doğru bulunmuyordu.

    WebOS, Android’i yıkabilirdi

    Daha önce de söylediğimiz gibi Android için şüpheyle yaklaşan çok fazla insan vardı. Diğer yandan WebOS tanıtıldığı andan itibaren büyük övgüler aldı. Zaman içinde WebOS’un Android’in önünü kesmesi ve iOS için sıkı bir rakip olması bekleniyordu. Fakat Google, Android’i geliştirmeye devam etti ve beklenen olmadı. Hatta WebOS tasarımcısı Matias Duarte de Android arayüzünü ve tasarımını geliştirmek için Google ekibine katıldı.

    Sony, 2010’da ilk Android’li akıllı saati tanıttı

    Google, 2014 yılında akıllı saatler için geliştirilmiş olan Android Wear işletim sistemini duyurdu. Ancak, birkaç yıl daha geri gittiğimizde Android işletim sistemli ilk akıllı saatin Sony tarafından geliştirildiğini görüyoruz. Sony LiveView, 2010 yılında tanıtıldı. Twitter akışının kontrol edilebildiği saat ile RSS yayınlarına bakılabiliyor, SMS’ler görüntülenebiliyordu.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN