Aynasız ve dijital SLR fotoğraf makineleri arasında mı kaldınız? Bu yazı size hangisini seçmeniz gerektiği konusunda yardımcı olacak.
En son bu tarz bir yazıyı 12 Mayıs 2015 tarihinde yazmıştım. Ancak yazının yayınlanmasının üzerinden uzun bir süre geçtiği için yeni model seçenekleriyle güncelleme gereği doğduğundan tekrar yazma ihtiyacı duydum. Önceki yazımın bazı bölümleri halen güncel olduğundan bu yazıyı okumadan önce ona da göz atmanızı öneririm:
Fotoğraf makinesi satın alırken seçim yapmak gerçekten zordur: Birçok markanın onlarca modeli arasından istediğiniz gibi bir model seçmek o kadar kolay değildir. Bu da beraberinde kafa karışıklığı getirir. Konu biraz daha kapsamlı bir ürün olunca kafa karışıklığı daha da artar. Eğer aynasız ya da dijital SLR kategorisi arasında kaldıysanız seçim yapmanız daha da zorlaşır. Zira her iki kategorideki ürünler de birbirinden donanımlı ve öne çıkan özelliklere sahip.
Bu tarz tavsiye yazılarımın tamamında olduğu gibi öncelikle bir ihtiyaç ve beklenti listesi hazırlamanızı öneririm. Bu gerçekten önemli çünkü size tavsiye verecek (benim gibi kişiler de dahil olmak üzere) olanların hiçbiri sizi sizden iyi tanıyamaz. Bu bakımdan öncelikle ‘ben ne bekliyorum, ihtiyaçlarım ne’ sorununa yanıt vermeniz gerekiyor. Bu soruya yanıt verdikten sonra piyasadaki model seçeneklerini bu gözle değerlendirmeniz gerekiyor.
Aynasız cephesi
Öncelikle bir önceki yazının yayınlanmasının ardından geçen yaklaşık iki yılda köprünün altından çok su aktı. Birçok marka yeni modellerini üretti. Fotoğraf dünyasının efsane markalarından Canon EOS M3 modelini 2015 yılında üretti. Firma bu modelin üzerine kısa bir süre önce M5 modeli ile aileye yeni bir soluk getirdi. Özellikle SLR benzeri bir gövde ile dikkat çeken M5 modeli Canon açısından aynasız-dijital SLR rekabetinde yeni bir dönemi simgeliyor. Nikon cephesinde ise aynasız modeller 1 ailesi altında yer alıyor. Fakat Nikon 2015 yılından bu yana aynasız modeller konusunda bir adım atmadı. Genelde Nikon ve Canon aynasız konusunda biraz çekingen davranıyor. Nikon bu konuda Canon’dan da beter.
Aynasız modellerinin teknolojik altyapısının mucitlerinden biri olan Olympus ise birçok yeni modelle bu alandaki varlığını devam ettiriyor. 2015’ten bu yana E-PL8, E-M1 Mark II ve Pen-F modellerini piyasaya süren marka bu alandaki rekabetten geri kalmayacağını gösteriyor.
Aynasız alanında bir diğer iddialı marka ise Panasonic. Aynasız ve kompakt modeller üreten marka 2015’ten bu yana GH5, GX-85, GX850 ve G7 modellerini satışa sundu. Bu modellerin bazıları 4K video kayıt desteği de sunuyor. Markanın bu alanda iddialı ürünlerinin olduğunu da belirteyim.
Bu alanda bir dönem iddialı olan markalardan biri de Samsung’tu. Fakat 2015’ten bu yana yeni model üretmeyen Samsung’un halen satışta olan bazı modelleri var. Firmanın yeni model üretmediğinin altını çizelim.
Aynasız alanındaki en iddialı marka ise Sony. Firmanın full frame destekli modellerinden giriş seviyesine kadar birçok aynasız ürünü bulunuyor. 2015’ten bu yana A6300, A6500 modellerini satışa sunan markanın önceki modellerinin bazıları da halen satışta.
Bu alandaki diğer bir marka ise Fujifilm. Fujifilm 2015 yılından bu yana X-T20, X-A3, X-A10 modellerini satışa sundu.
Dijital SLR cephesi
Elbette bu cephede de 2015 yılından bu yana birçok yeni ürün duyuruldu. Nikon’da D5600, D5 ve D500 tanıtılırken Canon’da 1DX Mart II, 5D Mark II ve 80D’nin duyurusu yapıldı. Halen dijital SLR üreten nadir markalardan Pentax ise K-1, K-70 ve KP modellerini tanıttı. Ayrıca Sony de A99 II DSLR modelini piyasaya sürdü.
Görüldüğü gibi dijital SLR modellerde aynasızlara göre daha az sayıda seçenek yer alıyor. Fakat daha önceki yazımda da belirttiğim gibi dijital SLR modeller objektif, flaş ve benzeri aksesuarlar konusunda aynasızlara göre daha fazla seçeneğe sahip. Özellikle uzun yıllardır bu işi yapan Canon ve Nikon gibi markaların onlarca farklı orijinal aksesuarına ek olarak üçüncü parti olarak adlandırılan farklı firmaların aksesuar seçenekleri de dijital SLR kategorisinin önemli bir artısı.
Elbette her şey aksesuar ve objektif değil. Ama siz yine de seçim yaparken beklentilerinizi iyi belirleyip ihtiyaçlarınıza göre seçimler yapmayı unutmayın.
Işığınız bol olsun…