Bu yıl, Barcelona’da düzenlenen Mobile World Congress’de en dikkat çeken ürünler arasında giyilebilir teknolojiler ön planda yer alıyordu. Yalnızca bileğe takılan ve temel olarak saat gibi kullanılandan öte ürünler görücüye çıktı. Huawei’nin 1000 dolar etiket taşıyacağı söylenen Huawei Watch’ı standartları bir anda değiştirdi. Öte yandan herkes Nisan’da piyasaya çıkması açıklanan Apple Watch’ları dört gözle bekliyor.
Aslında Avea, Smartband’ı Türk kullanıcıların beğenisine sunalı bir-iki ay kadar oldu. Ancak, Smartband, inceleme için bana ulaştığında henüz iOS yazılımı tamamlanmış değildi. Muhtemelen Avea’nın bu ürünü inTouch4 akıllı telefonunun lansmanına yetiştirme telaşı da bu durumu yaratmış olabilir. Harala, gürele derken bizim de ihmalimizi kabul etmemiz gerek.
İlk bakışta son derece şık, ergonomik ve gerek malzeme, gerekse işlevsel açıdan son derece kaliteli olduğunu söyleyebilirim. ZTE tarafından üretilen Smartband, kullanmış ve kullanmakta olduğum bir çok akıllı bilekle kıyaslandığında hiç de altta kalmıyor. Üstelik taşımakta olduğu 139 TL’lik etiket de cep yakmıyor. Ya da 24 ay taksitle satın alınan inTouch4’ün yanında ayda 5 TL ekstra ödemek de yeterli…
Smartband kullanmak için Avea hattına sahip olmanız gerekmiyor. İlla inTouch4 kullanmak zorunda da değilsiniz. Herhangi bir iPhone, ya da Android işletim sistemine sahip bir telefon işinizi görecektir. Doğrusu, bir operatörün herhangi bir ürünü kendi markası dışında kullanılabilecek bir şekilde pazarlaması alışıldık olmayan bir durum. Bence bu Avea açısından artı bir puan…
Appstore, ya da Google Play Store’dan Avea Smartband uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Çok büyük bir uygulama değil. Basit ve kullanışlı bir arabirimi var ve çok işlevsel… Uygulamayı indirdikten sonra, telefonunuzla, bilekliğinizi bluetooth üzerinden eşleştirmeniz gerekiyor. Telefonunuzun Bluetooth uygulamasının açık olduğundan emin olarak, uygulamadaki eşleştirme bölümünü tıklayarak eşleştirmeyi gerçekleştiriyorsunuz. Bilekliğin üzerinde çıkacak olan özel şekli görünce, bilekliğin tuşuna basarak eşleştirme işini bitirin. Eşleştirmeyle birlikte telefondaki saatiniz, aynen bilekliğinizde de yer alıyor.
Uygulamada Profilim bölümünden isminizi, kilonuzu, boyunuzu ve cinsiyetinizi giriyorsunuz. Daha sonra hedeflerinizi belirliyorsunuz. Kaç adım atacaksınız? Kaç kalori vermeyi planlıyorsunuz? Kaç saat uyku uyuyacaksınız? Tüm bu bilgileri girdikten sonra, günlük, haftalık ve aylık olarak performansınızı ölçümleyebiliyorsunuz.
Avea Smartband, adım, mesafe, kalori ölçümlemesi yapabildiği gibi uyku kalitenizi de ölçüyor. Özellikle adım konusundaki hassasiyeti bizim hanımdan tarafından da kabul edildi. Smartband’ı taktıktan sonra ilk adımlarını evde atan bizim hanım, kendi saydığı rakamla, Smartband’inki birbirini tutunca pek bir keyiflendi doğrusu…
Aslında birçok ürün, adım, mesafe ve kalori ölçümlemesi yapabiliyor. Ancak uyku kalitesi ölçümleme biraz daha sıra dışı bir özellik… Bu işlem için bilekliğin tuşuna iki kere basarak Uyku moduna getirmek gerekiyor. Sessiz, sakin, deliksiz ne kadar uyuduğunuzu ölçümleyen Smartband, size çok önemli veriler sunuyor. Çok fazla uyanıyor, hatta yatağı terkediyorsanız size gerçeği söylüyor.
Smartband, çok özel bir şarj cihazı ile enerji topluyor… Biraz narince gibi görünüyor ama ben oldukça orijinal buldum. Şarj bölümü bilekliğin iç tarafında yer alıyor, bu nedenle şarj cihazını buraya yerleştirirken iyi oturtmak, o çıt sesini duymak gerekiyor. Öteki ucu ise bilgisayarınızın USB bölümüne bağlayabilirsiniz. Bağlantı tamamlandıktan sonra bilekliğin üzerinde ışıklardan oluşan bir pil hareketli ledlerle doluyormuş gibi bir animasyon oluşuyor. Kullanım durumunuza bağlı olarak bir şarj 5-7 gün arası gidiyor.
Smartband’i bileğinizde taşımak son derece rahat… Ağırlığı 21 gram ve bir süre sonra hissetmiyorsunuz bile… Ancak bilekliği kilitlemek biraz sorunlu gibi. Metal klipslere oturtmak çok da kolay değil. Buraya sanki daha kolay kullanılabilen bir klips daha iyi olabilir gibi görünüyor. Son olarak; Avea Smartband, şık, uygun fiyatlı ve kaliteli bir ürün. Giyilebilir teknolojilerin ülkemizde yaygınlaşması adına önemli bir adım.