Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES geçtiğimiz ay gerçekleşti ve yine dünyanın dört bir yanından teknoloji meraklılarına ev sahipliği yaptı. Etkinliğin üzerinden geçen yaklaşık bir aylık zamanın ardından; tanıtılan teknolojiler üzerinden yapılan yorumlar, değerlendirmeler ve eleştirilerden yola çıkarak bu haftaki yazımda CES 2018’den çıkan teknoloji trendlerini bir araya getirdim. Bu yıl özellikle yapay zeka ve akıllı asistanlar tarafındaki gelişmelerin damgasını vurduğu etkinlik boyunca farklı özellik ve tasarımda yüzlerce robot katılımcıların beğenisine sunuldu.
Akıllı asistanlar
Yapay zeka temelli asistanlar bu yılki fuarın en çok öne çıkan teknolojileri idi. Akıllı asistanlar kablosuz kulaklıktan musluklara kadar her alanda karşımıza çıktı. CES haberlerini takip edenlerinizden hatırlayanlarınız olabilir; CES başlarken Google akıllı asistanının yeni bir ekranı olacağını duyurmuştu. Google tarafından teknik anlamda desteklenen ekranın üretimi ise şirketin 3. parti çözüm ortakları JBL, Lenovo, Sony ve LG gibi şirketlerce yapıldı. Google’ın yenilenmiş asistanından sesle fotoğraf açmak, görüntülü arama yapmak ve YouTube videolarını çalıştırmak mümkün. Google bu hamleleri ile bu alandaki rakibi Amazon’un da bir adım önüne geçmiş gibi. Google’ın açıklamasına göre Google Assistant akıllı telefonlar dahil 400 milyon cihazda kullanılıyor. Amazon ise ekim ayı rakamlarına göre 20 milyon cihazda kullanılabiliyor.
Robot yardımcılar
LG CES’de yeni yapay zekalı robotu CLOi’yi tanıttı. “Akıllı ev sistemlerinin yönetiminde son nokta sadelik” ifadesiyle görücüye çıkan robot evinizdeki LG cihazları kontrol etmede size yardımcı olmak üzere tasarlanmış. Hareket kabiliyeti sınırlı olan robot titreşim özelliğine sahip ve bulunduğu göre farklı ifadeler gösterebiliyor. Ve hatta ses tonunuza göre farklı tepkiler de verebiliyor. Ancak CES’deki lansman sırasında CLOi’nin kendisine yöneltilen sorulara yanıt verememesi nedeniyle LG’nin bu teknoloji ile ilgili ciddi eleştiri aldığını belirtelim. Buna rağmen yeteneklerinden dolayı da hakkını yememek lazım. TV’den buzdolabına kadar pek çok şeyi kontrol edebilen akıllı bir robotun hayatınızı ne kadar kolaylaştırabileceğini hayal edin. Tabii bir de LG bu robotu daha da geliştirir ve örneğin programınıza göre çamaşır makinenizi ayarlamak gibi özellikler eklerse o zaman tadından yenmez gerçekten. Bu arada CLIo LG’nin üzerinden çalıştığı tek robot da değil. LG’nin bavul transferi, içki servisi gibi işleri yapabilen robotları da mevcut. Bu robotları belki Türkiye için erken ama çok yakında yurt dışında otel ya da hava alanlarında görmeniz mümkün.
Sosyal robotlar
Malumunuz yapay zeka teknolojilerindeki gelişmeler neticesinde her gün farklı bir alanda yeni bir robot teknolojisinin tanıtıldığı haberini alıyoruz. Bu bağlamda CES 2018’de karşımıza çıkan robotlar arasında size arkadaşlık edebilen sosyal robotlar da var. iPal isimli robot çocuğunuzu eğitebilecek ve size arkadaşlık edebilecek üst düzey bir teknolojiye sahip. Bu robotun fiyatı 1500-2000 dolar arasında. Intuition Robotics firmasının ElliQ isimli robotu ise daha büyük yaş grupları için tasarlanmış. ElliQ’ın sahip olduğu yapay zeka sahibinin zevk ve alışkanlıklarını öğrenip, buna göre öneriler sunabiliyor. Örneğin sizin sevebileceğinizi düşündüğü müzik ve videoları tavsiye edebiliyor ya da yürüyüşe gitmenizi önerebiliyor. CES’te ortaya çıkan bir diğer sosyal robot son derece sevimli görünüşe sahip olan Kuri. Fotoğraf çekebilen, gülümseyebilen ve sese tepki veren bu robot çok iyi bir arkadaş olabilir.
İnovatif fitness teknolojileri
CES’te sadece robotlar yoktu elbette. Son yıllarda çok trend olan sağlık ve fitness alanı CES’te de en popüler temalardan oldu. Bunlar arasında öne çıkan işlerden biri fitness alanındaki inovatif girişimlerden olan Peloton tarafından tanıtılan 4 bin dolar değerindeki Peloton Tread. Tread ile evinizin konforunda aralıklı koşu ve mat egzersizleri yapmanız mümkün. Ayrıca 32 inç ekranı ve 20 watt’lık sesi sayesinde yerdeyken bile komutları takip edebiliyorsunuz. Tread’i özel yapan spor salonunda be varsa evinize getirebiliyor oluşu. Dikkat çekici bir diğer iş başka bir fitness girişimi olan Black Box’un sanal gerçekliği sporla birleştirdiği teknoloji. Sanal gerçeklik başlığını taktığınızda kendinizi büyük arenada ya da statta taraftar tezahüratları arasında bulabiliyorsunuz. Black Box şimdilik yalnızca şirketin San Fransisco’daki spor salonlarında hizmete sunulmuş olsa da firmanın hedefi bu inovatif ürünü dünyaya yaymak.
Dev ekranlı TV’ler
Ekranlar büyümeye devam ediyor. Cebimizde büyüdükleri gibi evimizde ve farklı iç mekanlarda sahip olduğumuz ekranlar da giderecek devasa boyutlara ulaşıyorlar. LG’nin CES 2018’de tanıttığı 65 inçlik 4K OLED TV bunlardan biri. Bu TV esnek ekranı sayesinde oyun oynamak ya da hava durumu izlemek gibi farklı ihtiyaçlar için istenilen boyutta kullanıma izin veriyor. Markanın tanıttığı diğer TV ise “Crystal Sound”. Bu cihazın farklı geleneksel hoparlör sistemini kullanmıyor oluşu. Crystal Sound’da OLED panellerin arkasına yerleştirilen exciters isimli parçalar sayesinde titreşimle ses üretiliyor. LG’nin en büyük rakibi olan Samsung’tan ise CES’te etkinliğe damga vuran bir yeni TV geldi. Samsung bu yılki CES’te The Wall isimli 4K HDR TV’sini tanıttı. Cihazın özelliği boyutlarının odaya göre ayarlanabiliyor olması. Bu modüler özelliği bu alanda bir ilk. Cihazla ilgili diğer detayların ise Mart ayında geleceğini belirtelim.