Nefesler tutuldu ve tüm dünya büyük bir beklenti ile Apple Vision Pro ile tanıştı. Apple’ın sanal ve artırılmış gerçeklik ile harmanladığı yeni başlığı büyük yankılar uyandırıyor. Bu yazımızdan ürünün teknik özellikleri yerine uygulamalar üzerinden etki alanlarını irdeleyeceğim. Film, iş, sağlık, eğlence temel başlıklarımız olacak.
Apple Vision Pro Sinema Dünyasında Yeni bir Soluk mu?
Sinemanın büyülü bir dünyası var. Büyük ekranda, çevreleyici ses sistemiyle ve dikkat dağıtıcı unsulardan uzak bir şekilde film izlemek gibisi yok. Sanal gerçeklik gözlükleri bu alanda çeşitli ilerlemeler ortaya koyuyor. Ancak Apple Vision Pro, yeni olmasına rağmen fark yaratıyor. Çünkü Apple TV+ içeriklerinde Vision Pro logolu seçenekler görüyoruz. Bunlar yeni başlığa uygun şekilde 180 derece açıyla farklı bir deneyim sunuyor.
Diğer taraftan Disney+ da 3D olarak bazı içeriklerini paylaşıyor. Böylece sinemadakine benzer bir 3D deneyimi yaşıyorsunuz. Dikkatimi bir de IMAX uygulaması çekti. Henüz erken safhada olmasına rağmen Apple Vision Pro’ya özel bazı IMAX videolar heyecan veriyor. YouTube ve Netflix ise henüz bu donanıma özel bir içerik planlamıyor. Özetleyecek olursak film, dizi izleme deneyimi Apple Vision Pro ile bir adım öne çıkıyor. Hatta şu aşamada bu başlığın en çok kullanılacak özelliği bu gibi duruyor.
Üretkenlik, Yoruma Açık bir Konu
Apple Vision Pro için genellikle üretkenlik terimine çok rastlıyoruz. Peki, üretkenlikten kasıt nedir? Bu başlık özelinde konuşacak olursak şu aşamada daha çok Mac bilgisayarı genişleten bir ekrandan bahsedildiğini görüyoruz. Yani uygulamaların açık olduğu, onları istediğiniz gibi sağa sola koyduğunuz bir 3D ekran. Ancak üretkenliği işinizi kolaylaştıran uygulamalar olarak yorumlarsanız bence Apple sınavı geçemiyor. Çünkü bu tarz iddialı bir uygulama ne yazık ki yok.
Spor ve Sağlık
Bu tarz bir başlık ile spor yapmak kolay değil. Ancak Mindfulness uygulaması ilk bakışta öne çıkıyor. Kendini bulma, nefes kontrol, sakinlik gibi meditasyon çalışmaları yapabileceğiniz Mindfulness size iyi gelebilir. Diğer taraftan Meta Quest üzerinde de bulunan Synth Riders, sizi müzikli aerobik günlerine döndürüyor. Hatırlarsanız 90’larda bu tarz televizyon programları çok modaydı.
Eğitim Uygulamaları
Eğitim tabii ki sonsuz bir konu. İlk olarak Encounter Dinosaurs ile başlayalım. Bu uygulama adından da anlaşılacağı gibi sizi dinozorların çağına götürüyor. Oldukça gerçekçi ve etkileyici bir uygulama özellikle tüm çocukların ilgisini çekiyor. Diğer tavsiyem ise bulunduğunuz ortamı planetaryuma çeviren Skyguide. Çok gelişmiş özellikleri olmasa da galaksimize yakından bakıp eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Muhtemelen Apple’ın en beğenilen ve eğitim alanında potansiyel sahibi uygulaması ise Jigspace. Uygulama, bulunduğunuz mekana F1 aracı, jet motoru gibi yüksek çözünürlüklü nesne yerleştiriyor.
Çarpıcı Uygulama Eksikliği
Apple, yeni ürünü için 600 civarında uygulama olduğunu söylüyor. Ancak bu uygulamaların çoğu bekleneni vermekten uzakta. Daha doğrusu yüksek fiyatın hakkını verecek bir uygulama henüz yok. Henüz Apple Vision Pro için hazırlanan bir oyun da göremediğimizi hatırlatalım. Buna vurucu, donanım aldıran “killer app” diyorlar ki Apple bu konuda bariz geride. Tabii ki yeni bir teknoloji ve zaman ne getirir bilinmez. Ancak bir başka yazıda bu tarz teknolojilerin geleceğine dair ipuçlarını inceleyerek Apple’ın vizyonunu daha iyi kavrayabiliriz. Şu an için bu ürün niş bir kitleye hitap eden pahalı bir aksesuardan öteye geçemiyor.