Çoğumuz sürekli olarak en uzun pil ömrüne sahip akıllı telefonları arıyoruz. Hızlı şarj bizi priz başında daha kısa süre tutsa da değiştirilebilir pillerin olmaması; telefonlarımızda bulunan lityum iyon hücrelerin eninde sonunda yaşlanıp bozulacağı ve pil ömrünü en üst düzeye çıkarmanın zorlaşacağı anlamına geliyor.
Eğer bir telefonu birkaç yıl elinizde tuttuysanız, muhtemelen pilin telefonunuz yepyeni olduğu zamanki kadar uzun süre dayanmadığını fark etmişsinizdir. Dört ya da beş yıl sonra, birçok telefon tek bir şarjla günü tamamlamakta zorlanıyor. Bir telefonu daha da uzun süre elinizde tutmak, ani kapanmalarla karşılaşabileceğiniz için artık bu telefona güvenip evden çıkmak kolay olmuyor.
Ne yazık ki pil kapasitesi zamanla kaçınılmaz olarak azalır. Ancak bu, akıllı telefonunuzun pilinin ömrünü uzatmak için hiçbir şey yapamayacağınız anlamına elbette gelmiyor. Pilinizi şarj etmenin en iyi yolunun ne olduğunu merak ettiyseniz, Android telefonlarda pil ömrünü en üst düzeye çıkarmak için bilimsel olarak kanıtlanmış bazı ipuçlarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Piliniz Neden Çabukcak Tükeniyor?
Android cihazınızın pili hızla tükeniyorsa bunun birkaç olası nedeni var:
Aynı anda birden fazla uygulamanın çalışıyor olması – Uygulamalar kullanımdayken pil tüketir. Aynı anda birden fazla uygulama çalıştırmak veya arka planda çok sayıda uygulamanın çalışıyor olması pil tüketimini artırabilir.
Ekran parlaklığı maksimuma ayarlanmış– Ekran parlaklığı güç tüketimini etkiler, bu nedenle her zaman maksimumda tutmak pilinizin daha hızlı tükenmesine neden olabilir. Ortama göre ayarlayın, ‘güneşli havalarda parlak, karanlık havalarda kısık’ gibi.
Cihaz ısınıyor– Yüksek sıcaklıklar bazen pilin daha hızlı bitmesine neden olabilir. Olası nedenler arasında sıcak ortamlarda kullanmak ve işlemci yoğun işler yapmak yer alır. Aynı anda birden fazla uygulama çalıştırmak veya zorlu uygulamalar kullanmak cihazınızı ısıtabilir.
Birlikte verilen güç adaptörünü kullanmamak– Orijinal olmayan bir güç adaptörü kullanmak yanlış voltaj düzenlemesine yol açabilir ve cihazınızın ısınmasına neden olabilir. Üçüncü taraf bir adaptör kullanıyorsanız, cihazınızın özellikleriyle uyumlu olup olmadığını kontrol edin.
Pil Tüketimini Azaltmanın Yolları
Android cihazınızda pil tüketimini azaltmanın işe yarar bazı yollar var. Ancak bundan bahsetmeden önce ufak bir hatırlatma yapalım: Bu yolları uygularken alacağınız sonuç Android sürümüne ve cihaz türüne göre değişiklik gösterebilir.
-
- Uygulama içeriğini (e-posta, haberler vb.) yalnızca açıldığında güncelleyin.
- Ekran kapalıyken konum hizmetlerini durdurun.
- Pil Optimizasyonu kapatılmadığı sürece uygulamaların arka planda çalışmasını engelleyin.
- “OK Google” eller serbest komutlarına yanıt vermeyin.
- Koyu temayı açın.
- Bildirimleri geciktirin.
- Her zaman açık ekranı (Always on Display) kapatın.
- İnternet bağlantısını ve konum erişimini sınırlayın – Gerekmediğinde mobil veri, WiFi, Bluetooth, konum hizmetlerini en aza indirmek pil tasarrufuna yardımcı olabilir. Mobil veri gerekmediğinde Uçak modunu açın. Ayrıca kamera ve oyun gibi pil tüketen uygulamalardan kaçının. Çok sayıda uygulamayı arka planda çalışır durumda tutmayın.
- Koyu renk temalar kullanın – Varsa, cihazınızda ve uygulamalarınızda koyu mod/tema kullanmak pil tüketimini azaltabilir.
- Pil Tasarrufu veya Aşırı Pil Tasarrufu modunu kullanın – Pil Tasarrufu ve güç tasarrufu modları pil ömrünü korumaya yardımcı olur.
Android pil sorunları devam ederse ne yapmalı?
Bu adımlar işe yaramazsa pili değiştirmeyi düşünün. Bozulma gibi donanım sorunları yeni bir çözüm gerektirebilir. Fabrika ayarlarına sıfırlama da kalıcı sorunları çözebilir. Ancak öncesinde önce verilerinizi yedeklemeyi unutmayın.
Android telefonlarda pil hızlı tükeniyor gibi göründüğünde kullanım düzeninizi, ayarlarınızı ve yapılandırmanızı gözden geçirmenizde sonsuz fayda var. Sorunları tek tek düzeltmek sorunların çözülmesine yardımcı olabilir. Olmazsa, cihazınızı daha yüksek pil kapasitesine sahip daha yeni bir modele yükseltmeyi düşünebilirsiniz.