Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiAndroid Telefonları Hızlandırmak İçin Pratik İpuçları

    Android Telefonları Hızlandırmak İçin Pratik İpuçları

    Satın aldığımızda hızından keyif aldığımız telefonumuz bir zaman sonra ağırlaşmaya başlıyor. Elbette her telefonun bir ömrü var ve donanımlar yaşlandığı gibi, yazılımlar da güncellendikçe donanım ile yazılım örtüşmemeye başlıyor ve sonuç olarak telefonlarımızı çok daha yavaş kullanır hale geliyoruz.

    Ancak bu söylediklerimi çaresiz bir problem olarak düşünmeyin. Belli başlı yolları takip ederek mevcut duruma göre telefonlarınızı hız konusunda ileri bir noktaya taşıyabilmeniz mümkün. Peki bunun için ne yapmak gerekiyor? İşte bu yazının ana konusu da tam olarak bu. Şimdi gelin, Android telefonları hızlandırabilecek pratik ipuçlarına bakalım. Gelecek yazılarımda iPhone’lar için de bu tip bir rehber hazırlayacağım, onu da şimdiden not etmiş olayım.

    Güncellemeleri Yapın

    En son yazılım güncellemeleri Android cihazınızı her zaman hızlandırmasa da, üreticiler genellikle yazılımlarını zaman içinde optimize eder ve ince ayar yapar. Birkaç Android güvenlik yaması ve hata düzeltmesi de genel deneyimi iyileştirebilir. Aynı şey Google Play Store’daki uygulamalar için de geçerli ve bu uygulamaları da güncel tutmayı ihmal etmeyin. Güncelleme sadece hız artışı için değil, verimlilik ve güvenlik noktasında da gerekli.

    Hatta mümkünse telefonu satın alırken size en fazla güncelleme desteği veren markaya odaklanın, o markanın telefonunu alın. Hem Android hem de güvenlik güncellemelerini uzun yıllar sunan telefonlar paranızın cebinizde kalmasını sağlar.

    Önceden Yüklü Gelen Uygulamaları Kaldırın

    Ön yüklü olarak gelen uygulamalar da bir başka sorun. Bu tip uygulamaların hemen hiç kullanılmadığı biliniyor. Özellikle de düşük kaliteli, reklam destekli cihazlarda bu tip uygulamaları sıkça görüyoruz. Bazı kayda değer örnekler arasında özel tema mağazaları, müzik/video oynatıcılar ve cihaz tarayıcı uygulamaları yer alıyor. Üreticiler genellikle bu uygulamaları kaldırmanızı engellese de, yine de devre dışı bırakmanıza izin verirler. Başka bir deyişle, bunları ortadan kaldıramasanız da, manuel veya otomatik olarak açılamayacakları hareketsiz bir duruma getirebilirsiniz. Uygulamaları Ayarlar > Uygulamalar > Yüklü uygulamalar menüsünden devre dışı bırakabilirsiniz. Sistem uygulamalarını göster seçeneğini de değiştirmeniz gerekebilir.

    Ara Ara Yeniden Başlatın

    Çok basit bir kural. Tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi telefonları da yeniden başlatmak faydalı olabilir. Bazen yavaşlayan bir bilgisayar basit bir güç döngüsü ile düzeltilebilir. Nedenini anlamak zor değil. Cihazınızı yeniden başlatmak önceden çalışan uygulamaları, arka plan işlemlerini ve zaman içinde biriken diğer şeyleri temizler.

    Uygulamaların Önbelleğini Temizleyin

    Telefonunuzdaki bazı uygulamaların diğerlerinden daha kötü performans gösterdiğini fark ettiyseniz ihtiyacınız olan çözüm uygulamaların önbelleğini temizlemek olabilir. Web tarayıcıları ve diğer genel amaçlı uygulamalar, yeni bir web sitesine veya sayfaya her gittiğinizde veri (önbellek) biriktirme eğiliminde. Zamanla bu veriler birikebilir ve potansiyel olarak uygulamanın performansını düşürebilir.

    Uygulamanın önbelleğini temizleyerek ya da tamamen yeniden yükleyerek bu sorunu çözebilirsiniz. Oturum açma bilgileriniz, geçmişiniz ve tercihleriniz gibi diğer verileri silmediği için ilk seçenek daha makul. Ana ekranınızdan, bir menü açılana kadar uygulamanın simgesine dokunun ve basılı tutun. Ardından, Uygulama Bilgisi > Depolama > Önbelleği temizle öğesine gidin.

    Eski Sohbet Kayıtlarını ve Görüntüleri Silin

    Az önce belirttiğim gibi akıllı telefonunuzdaki bir uygulama yeterli zaman ve kullanımla oldukça şişebilir. Bu durum sohbet uygulamaları için de geçerli. Örneğin WhatsApp, yalnızca indirilen verileri değil, aynı zamanda tüm sohbet veritabanını da yerel depolama alanınızda depolar.

    Bu, özellikle yıllar boyunca on binlerce mesaj biriktirdiyseniz, yavaş cihazlarda büyük bir sorun olabilir. Bu sorunu çözmek kolay gibi görünse de biraz uzun sürebilir. Telegram yerleşik silme seçenekleri sunarken WhatsApp gibi uygulamalarda birkaç haftada bir önemsiz konuşmaları manuel olarak temizlemeniz gerekebilir. Medya dosyalarını da silmeyi unutmayın. Bu, Android cihazınızın galeri uygulamasını ve resim seçicisini hızlandırmaya yardımcı olabilir.

    Uygulamaların Lite Sürümlerine Geçin

    Lite uygulamalar, telefonunuzun kaynakları konusunda hoyrat davranmaz, telefonun ağırlaşmasının önüne geçer. Örneğin Facebook’un Android uygulaması tam bir ‘kaynak’ canavarı. Instagram ve Twitter gibi diğer uygulamalar ise otomatik oynatılan videolar gibi cihazınızın kaldıramayacağı kadar ağır öğelere sahip olabilir. “Lite” uygulamalar genellikle daha hızlı yükleme süreleri ve gelişmiş yanıt verme özelliği için bazı özelliklerden feragat eder. Bu kabul edebileceğiniz bir şeyse Android cihazınızı hızlandırmak için Facebook Lite ve Messenger Lite gibi uygulamaları kullanmayı düşünün.

    Uygulamaların Otomatik Güncelleme Yapmasını Durdurun

    Az önce uygulamaları güncel tutun diyorduk, ki bu doğru. Ancak bu güncellemeleri yapmak sizin kontrolünüzde olmalı. Yani kendi otomatik olarak bu güncellemeleri yapmamalı. Akıllı telefonunuz düşük seviye bir modelse güncelleme işini otomatik bırakmamakta yarar var. Buna Play Store’un otomatik olarak gerçekleşen uygulama ve oyun güncellemeleri de dahil. Daha az güçlü cihazlarda bu tür görevler kullanıcı arayüzünün gecikmeli tepki vermesine yol açabilir.

    Fabrika Ayarlarına Dönün

    Buraya kadar anlattığımız noktalar iş görmesiyle son bir çare daha kaldı. O da telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlama. Adından da anlaşılacağı gibi, fabrika ayarlarına sıfırlama cihazınızın yazılımını varsayılan durumuna geri yükler. Tüm uygulamalarınızı yeniden yüklemek kuşkusuz biraz zahmetli olsa da, bu işlem Android cihazınızı hızlandırmak için iyi bir çözüm olabilir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN