Google’ın mobil ve diğer cihazlara yönelik işletim sistemi Android’in yeni sürümü Android Q beta sürümünden çıkarak son halini alarak Ağustos ayından itibaren cihazlara yayınlanmaya başlanacak. Temmuz ayında beşinci ve altıncı beta sürümü yayınlanan işletim sisteminin birçok yeniliği beraberinde getireceği şimdiden aşikar. Android Q’nun beta sürümü şu anda Google Pixel 3, Huawei Mate 20 Pro, LG G8, Nokia 8.1, GM9 Pro, Oppo Reno ve diğer çeşitli modellere resmi olarak yüklenebiliyor. Eğer son sürümü şimdiden deneyimlemek istiyorsanız ve telefonunuz desteklenen modeller arasında yer alıyorsa şimdiden yükleyebilirsiniz. Ancak beta sürümü olduğundan sorunlar yaşama ihtimaliniz var. Şimdi Android Q ile birlikte gelen yeni özelliklere birlikte bakalım.
Android Beam tarihe karışıyor
İki telefonu sırt sırta verdiğinizde veri alışverişi yapabilmenizi sağlayan Android Beam özelliği Android Q ile birlikte tarihe karışıyor. Bu özelliğin yerine yeni bir özellik gelip gelmeyeceği henüz meçhul. Ancak bu özelliğin artık olmayacağı Google IO konferansında doğrulandı.
Katlanabilir telefon desteği
Son dönemde bir akım haline gelen ve yüksek fiyatlarıyla en azından şimdilik çok fazla kullanıcıya erişmesi mümkün olmayan katlanabilir telefonlar için de destek geliyor. Elbette bu yenilik aslında sadece katlanabilir ekranlar için değil, diğer yenilikçi ekran türleri için de geçerli. Geliştiricilere katlanabilir ekran emülatörü sunulmuş durumda.
Dark Theme
Dileyen kullanıcılar varsayılan olarak gelen Karanlık ve Aydınlık Temalar arasında geçiş yapabilecekler. Sistem genelinde kullanılabilen bu yeni temalar sayesinde ekstra bir uygulama kullanmadan sistem genelinde karanlık ve aydınlık temayı kullanabilecekler. Pil tasarrufu moduna geçildiğinde otomatik olarak karanlık moda geçilecek.
Yeni kişisel gizlilik özellikleri
Google IO Konferansının açılış konuşmasında da değinildiği gibi Android Q kişisel gizliliği ön plana çıkaran özelliklerle birlikte gelecek. Kullanıcılar uygulamaların eriştiği bilgiler ve izinler konusunda daha fazla kontrole sahip olacak. Scoped Storage özelliği kullanıcıların uygulamaların SD kartlar gibi harici depolama alanlarına erişimlerini kontrol edebilmelerini sağlayacak. Ayrıca telefonun seri numarası, IMEI numarası ve MAC adresleri gibi bilgilere uygulamaların erişimi kısıtlanacak.
Project Mainline
Güvenlik açısından yapılan geliştirmelerden biri de modüler olarak güvenlik güncellemesi yapılabilmesini sağlayan Mainline projesi. Android geliştiricileri kritik güncellemeleri OEM’lerin tam paketlerini beklemeden yapabilecekler.
5G Desteği
Android Q, 2020 yılından itibaren yaygın olarak kullanılmaya başlanacak 5G için de destek getiriyor. Yeni eklenen API’ler vasıtasıyla uygulama geliştiricileri kullanıcıların bağlantı hızını ve gecikme düzeylerini belirleyebilecekler. Böylece mobil internetten bağlanan cihaza daha az veri gönderirken kablosuz ağdan bağlanan kullanıcılara daha fazla veri gönderebilecekler.
Google’ın işletim sistemini beta aşamasında eklediklerinin yanı sıra yeni özellikler ekleyerek çıkarması bekleniyor. Yani yeni işletim sistemi geldiğinde bizi başka sürprizler de bekliyor olabilir.