Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiAndroid O’nun en iyi özellikleri

    Android O’nun en iyi özellikleri

    Google her yıl düzenlediği I/O adlı geliştiriciler konferansında yeni mobil işletim sistemi Android O’yu tanıttı. Geliştirici önizleme sürümünde yer alan ve daha da iyileştirilerek tam sürüme taşınacak olan heyecan verici özellikleri sizin için bir araya getirdim.

    Ayarlar
    Yeni özelliklerin başında Ayarlar uygulaması geliyor. Sadece yeni bir simge almakla kalmamış, tepeden tırnağa yenilenmiş. Kenardan çekilen menü gitmiş, yani ana ekrana dönmek için geri simgesine dokunmak gerekiyor.

    Üst kısımda tavsiyeler bölümü yer alıyor. Bunun dışında ayarların yerleşimi daha konsantre ve mantıklı. Örneğin veri kullanımı ve Wi-Fi, Ağ & İnternet altında toplanmış. Böylece dev bir menüde kaybolmak yerine aradıklarınızı kolayca bulabilirsiniz.

    Bildirimler
    Bildirim ekranının en üstündeki durum çubuğunda artık daha fazla simge bulunuyor. Pil durumu, kablosuz bağlantı ve SD kart durumu da bunlar içinde. Google, bildirimlere daha fazla işlev de kazandırmış. Bildirime uzun süre dokunulduğunda, o uygulama için bildirimleri kapatma seçeneği karşınıza geliyor. Sağa kaydırdığınızda 15 dakika, 30 dakika ya da bir saat boyunca bildirimleri öteleyebiliyorsunuz.

    Android O’ya eklenen bir özellik de Bildirim Kanalları; bu özellike sayesinde her uygulamadan gelecek bildirimler tiplerine göre ayrılıyor. Örneğin mesajlaşma uygulamalarından sadece mesajlarla ilgili bildirimler ya da belirli sistem durumlarında sesli uyarılar almayı seçebiliyorsunuz. Böylece bildirimler daha yönetilebilir hâle geliyor.

    Güvenlik
    Telefonlarımıza bol bol uygulama kuruyoruz, üstelik Android’de zararlı uygulamalara ulaşmak, mağaza dışı uygulama kurma seçeneği sayesinde daha kolay. Buna bir de mağazada olan ve fark edilmemiş zararlı yazılımlar eklenince, Google’ın çoktan bir önlem alması gerekiyordu. Android O’dan önceki sürümlerde bu yazılımların sisteminize girmemesi için çeşitli önlemler alan şirket, bu sürümde de güvenliği artırmış.

    Sistem, bir uygulama kurduğunuzda dosyaya değil, sadece o uygulamaya izin vermenizi sağlayacak. Böylece uygulama sizden izinsiz bir şey kuramayacak. Bu da cihazınıza zararlı yazılım kurulmasının büyük ölçüde önüne geçecek.

    Resim içinde resim (PiP)
    Android TV kullanıcıları Nougat çıktığından bu yana Picture in Picture özelliğinden faydalanıyorlar. Bu özellik, artık telefon ve tabletlere de geliyor.

    Video oynatma için tasarlanan özellik, başka uygulamaya geçtiğinizde videoyu ufak bir kutu içinde görebilmenizi sağlıyor. Tam ekran yapana ya da kapatana kadar bu boyutta kalarak, video oynatılmaya devam ediyor.

    Şimdilik sadece YouTube için çalışan özellik, sonunda YouTube’den müzik dinleyenler için uygulamadan çıkınca her şeyin durması problemini ortadan kaldıracak.

    Yeni rozetler
    Aslında o kadar basit bir özellik ki, bunun için seviniyor olmak bile kulağa saçma gelebilir. Fakat değil. Apple’ın iOS’taki uygulama bildirim sayısını gösteren rozetleri, artık Android’de de karşımızda.

    Bildirim ayarlarında rozet göster diyerek ayarlanabilen özellik, henüz tam olarak etkin değil, ancak devreye girdiğinde işleri kolaylaştıracak.

    Ek dolaşım düğmeleri
    Yeni nesil telefonların bazılarında gördüğümüz ek dolaşım tuşları, artık Android’de de kullanılabilecek. İşin güzel yanı bu tuşların yanına başka kısayollar da eklenebiliyor.

    Şimdilik sistem arayüz ayarlayıcısıyla sınırlı olan özellikte hangi kısayolların kullanılabileceği henüz belli değil. Fakat kopyalananların durduğu pano ve klavye değiştirici eklenebiliyor. Arayüz kompakt, sola ve sağa dayalı olacak şekilde de ayarlanabiliyor.

    Ekran kilidi kısayolları
    Kamera ve sesli asistan için kilit ekranı kısayollarını kullanıyoruz, fakat diğer sistemlerde, bunların yerine başka uygulamalar da konabiliyor.  Google da, Android O ile aynı özelliği sunmaya başlıyor.

    Sistem arayüz ayarlayıcısında sol ve sağ kısayollarını istediğiniz bir şeyle değiştirebilirsiniz. Buradan telefonunuzdaki bir uygulamayı çalıştırabileceğiniz gibi, yeni bir sekme açma, selfie çekme ya da yeni bir e-posta yazma gibi kısayolları da ekleyebilirsiniz. Bu da kilit ekranını çok daha kullanışlı yapacak bir gelişme olarak kayda geçiyor.

    Pil süresi
    Hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın, herkesin istediği az sayıda ortak özellik var. Bunların başında da daha uzun pil ömrü geliyor. Artık arkaplandaki uygulamaların konum alması seyrekleşecek, bunun yanında pili kullanan bazı aktiviteleri de kısıtlanacak.

    Pil yüzdesi de artık pilin içerisinde olmak yerine, yanında çıkacak. Böylece daha okunur olacak. Son olarak, pil tasarruf ve ortama göre ekran parlaklığı ayarlama seçenekleri de ayarlarda merkeze alınarak daha görünür hâle gelmiş.

    Otomatik tamamlama
    Web formlarını tamamlamada kullanılabilen otomatik tamamlama uzun süredir hayatımızda var. Fakat Chrome kullanmıyorsanız, parola yöneticileri ve verilerimizi tutan özel klavye uygulamaları arasında geçiş yapmak gerektiğinden, bu biraz acılı bir süreç hâline gelebiliyor.

    Android O’da otomatik tamamlama API’ye eklendiğiden, uygulamalar bu özelliği rahatça kullanabilecek. Bazı parola yönetim uygulamaları, özelliğin pratik bir şekilde kullanılabileceği tanıtımları şimdiden yaptılar.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN