Google’ın mobil işletim sistemi Android’in yeni sürümü olan Marshmallow (6.0) bu ay sonunda çıkacak. Sistemde ödeme siteminden kişisel asistana, görünümden bağlantılara kadar birçok değişiklik var. Bunlardan en önemlilerini bir araya getirdik.
İlk bakışta Android 6.0’ın uygulama çekmecesindeki değişiklik dikkat çekiyor. Kurulan tüm uygulamaları gördüğünüz bu alanda yeni bir tasarım var. Ekranın üst kısmında bir arama eklenmiş, böylece çok sayıda uygulama kullananlar ekranlar arasında gezmeden ya da bir şeyi nereye koyduğunu unutunca kolayca bulabilecekler.
Uygulama çekmecesi önceki Android sürümlerinde olduğu gibi yatay yerine dikey olarak kaydırılabilecek. Bu çekmecede çok vakit geçirenler için kısa bir alışma süresi gerekeceği anlamına geliyor.
Tek dokunuşla uygulamalar arası paylaşım
Direct Share özelliği uygulamalar arası içerik paylaşımını kolaylaştırıyor. Böylece tek dokunuşla diğer uygulamaya fotoğraf, metin gibi içerikler gönderilebiliyor. Akışkan araç çubuğu ise web sayfalarından, uygulamalardan ya da dokümanlardan kopyalayıp yapıştırmayı daha kolay bir hâle getiriyor.
Lollipop sürümünde yeniden tasarlanan ses kontrolleri eleştirilmişti. Google buna kulak vermiş olacak ki, daha derli toplu ve müziğin yanı sıra alarm da dahil, ses çıkartan her farklı kaynağın kontrolü sağlanmış.
Ödeme sisteminin adı artık Android Pay
Google Wallet adlı e-cüzdan yaygın bir kullanıma kavuşamadı, ancak rakipler Apple Pay ve Samsung Pay iyi gidiypr. Google da Android Pay adlı sistem ile bu alanda şansını yeniden deneyecek.
Bu özellik şimdilik Türkiye’de çalışmayacak ama prensibi basitçe şöyle; telefona eklediğiniz uyumlu ödeme ya da puan kartları, mağazadaki POS makinesine telefonu dokundurduktan sonra ekrandaki yönergeleri izleyerek ödemeyi tamamlıyor.
Google’ın kişisel asistanı olan Google Now, bir işlem yaparken bilgi almak isteyenlerin tek dokunuşla ulaşabileceği bir şekilde konumlandırılmış. Şimdilik İngilizce için son derece yetenekli; örneğin bir arkadaşınızla şehirdeki yeni bir restorandan bahsederken, Google Now on Tap’e dokunarak restoranın adresi, telefonu, çalışma saatleri gibi bilgilere hızla ulaşılabiliyor. Bu özellik yakın zamanda Google’ın desteklediği tüm dillerde hizmete girecektir.
Parmak izi desteği ile parola yazmaya son!
Google, Android’in yeni sürümüne parmak izi okuyucu desteğini ekledi. Bu yeni çıkacak telefonlarda ekranı açmak ya da ödemeleri onaylamak gibi işlemler için parmak izi okuyucu bulunacağını müjdeliyor.
Apple’ın cihazlarındaki gibi Touch ID benzeri bir özellik de uygulamalarda ya da uygulama mağazasında kullanılan parolaların da parmak iziyle geçilmesini sağlıyor.
Toplu izin dönemi kapandı
Eskiden uygulamalara toplu izin veriliyordu. Bu da bir uygulamaya bir kez izin verince birçok şeye erişim hakkı tanıyordu.
Artık örneğin WhatsApp’in isterseniz fotoğraflarınıza erişmesini engellebilecek, uygulamanın diğer özelliklerinden faydalanabileceksiniz.
Kullanılmadığı zaman pili daha az tüketecek
Android Marshmallow ile yeni nesil akıllı telefonların pil ömrünü de artırmak mümkün. Doze adlı yeni güç tasarruf modu, uygulamaların gereksiz yere cihazınızı uyku modundan çıkarmasını önleyebiliyor. Bu özellik açıkken aramalar ve alarmlar sorunsuz şekilde bildirim yapabiliyor.
Bu mod ile telefon ya da tabletinizi hiç kullanmadığınız zamanlarda pil daha uzun sürede bitecek.
USB Type C desteği
Apple’ın bu yıl çıkarttığı MacBook’ta, Google’ın da Chromebook Pixel’de desteklediği USB Type C yuvası, şarj ve veri iletişiminin tek noktadan ve hızlı yapılabilmesini sağlıyor.
Hızlı şarj özelliğini de yeni nesil cihazlara kazandıracak bu yuva, tek noktadan adaptör desteğiyle birden fazla tipte bağlantı yapılabilmesine imkân veriyor.
Android Marshmallow bu ay sonunda Nexus serisi telefonlarla kullanıma açılacak. Daha sonra Google’ın indirilebilir dosyası ile telefonunuza kurabilir ya da telefon üreticinizin hazırlayacağı güncellemeyi bekleyebilirsiniz. Beklerseniz, telefonunuzdaki tüm özellikleri koruyarak kullanabilirsiniz.