Mobil cihazlarda yer alan iki temel işletim sistemi mevcut: iOS ve Android. Bu işletim sistemleri arasında yoğun bir rekabet yaşanmakla beraber Android’li cihazların iOS’lu cihazlara göre daha fazla kullanılmakta olduğu biliniyor. Öte yandan Android ekosistemin karakteristik özelliği olan ‘açık kaynaklı oluşu’ sayesinde, üzerinde yazılımsal değişiklikler uygulanabiliyor. Bu noktada amaç, daha hızlı ve stabil işletim sistemi alternatifleri olduğu gibi görsel olarak daha farklı yapıların da kullanıcılara sunulması şeklinde. ROM olarak adlandırılan yazılımlar, Android işletim sistemi temel alınarak geliyor ve büyük ilgi gördükleri de açık…
Önde gelen bir global teknoloji sitesi tarafından yapılan bir araştırmanın çarpıcı sonuçları bu noktada önem taşıyor. Araştırmaya göre kullanıcıların büyük kısmı önyüklü şekilde gelen işletim sistemlerini tercih etmeye devam ediyorlar; ancak sonuçlar, ROM kullanıcılarının hiç de azımsanmayacak seviyelere gelmiş olduğuna işaret ediyor.
1601 kişi üzerinden gerçekleştirilen araştırmaya göre ROM kullanıyor musunuz sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 43,66. Geri kalanların hangi işletim sistemini kullandığı bilinmiyor, ancak söz konusu oranın Android cihazların büyük kısmının ROM ile kullanıldığını gösteren önemli bulgulardan biri olduğu dikkatlerden kaçmıyor.
Örnek elbette resmi değil, bu noktada değişkenler söz konusu olabilir. Örneğin baz alınan kesim, sadece teknoloji ile yakından ilgili kimseleri kapsıyor olabilir. Ancak en nihayetinde temsili bir örnek olarak söz konusu sonuçların dikkat çekici olduğu da belirtilmesi gereken çıkarımlar arasında yer alıyor.