Akıllı telefonların ve mobil cihazların büyük bölümünde kullanılan Android işletim sistemi, en büyük rakibi iOS’a göre çok daha fazla özelleştirilebilir olmasıyla dikkat çekiyor. Ana ekran değişimi yapan launcher uygulamaları da bu değişimin önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu yazılımların en iyi ve ücretsiz örneklerini sizin için bir araya getirdim.
Yeni bir launcher kurmak, sadece ana ekranı değiştirmekle kalmıyor; tüm kullanım şeklinizi de değiştirebiliyor. Yeni özellikler ve kişiselleştirme seçenekleri sunan bu uygulamaları kurması da herhangi bir mobil uygulamayı kurmaktan farksız.
Meraklısına not: Listeyi yaparken Google Now’ı eklemememin sebebi, bu yıldan sonra launcher özelliğini kaybedecek olması.
Microsoft Launcher
Windows 10 arayüzündeki bazı tanıdık özellikleri Android’e taşıyan bu uygulamanın öne çıkan yanı Feed adlı aracı; tüm önemli bilgilerinizi tek noktadan görebilmenizi sağlıyor. Ana ekranı sağa doğru kaydırınca, kişiler, sık kullanılan uygulamalar, takvim, haberler ve günlük olarak kullanabileceğiniz her şeye ulaşabiliyorsunuz.
Son aktiviteler adlı özellik de telefonda gerçekleşen son işlemleri gösteriyor. Örneğin bir fotoğraf sildiniz, mesaj okudunuz ya da arama yaptıysanız, buradan işlemleri sıralı biçimde karşınızda buluyorsunuz.
Favori uygulama ve ekran araçlarını (widget) ana ekrana dilediğiniz sıralamayla yerleştirebilir, tepedeki arama çubuğu ile kişiler, web ve uygulamalarda arama yapabilirsiniz. Uygulama penceresi yeni ve son kullanılan uygulamaları da birer sekmeyle gösterebiliyor.
Yeni başlayanlar için otomatik olarak her gün yeni bir Bing arkaplanını seçen uygulamada, duvar kağıdının yanı sıra, uygulama ve tema simgelerini de değiştirebilirsiniz. Ekranı dikey kaydırma yerine yatay kaydırmaya geçirebilen Microsoft Launcher, uygulamaların bildirim sayılarını gösterebildiği gibi, kullanmadığınız uygulamaları da gizleyebiliyor.
Windows 10 benzerliği kadar telefon ve PC arası bütünleşmeye de önem veren uygulamada, son kullanılan dosyalardan birisine basılı tutarak bunu Windows 10 PC’nizde hemen açabilirsiniz.
Son derece hızlı çalıştığını söyleyebileceğim launcher’ın Windows tasarımı Android’in alışılan Material Design adlı tasarımından uzaklaştığı gibi, biraz da Bing kullanmaya zorlayarak sinir bozabilir. Bunun dışında her yönden iyi bir launcher uygulaması olduğunu söylemeliyim.
Nova Launcher
Var olan launcher uygulamanızdan görünümü çekerek kurulumu kolaylaştıran Nova, ana ekran ve uygulama çekmecesini baştan aşağı değiştirebilmenizi sağlıyor. Ana ekranda 12×12’ye kadar dilediğiniz şekilde ızgara yapısı oluşturabilme, yani buraya istediğiniz kadar uygulama yerleştirebilmenize imkân veren uygulama, boyut, görünüm değişikliğinin yanı sıra, uygulamaların adları bile ekrandan silebiliyor.
Benzerlerinin aksine, Nova uygulama ve ekran araçlarını ızgaraların ortasına da yerleştirebilme olanağı verirken, ana ekrana arama çubuğu ekleme ve çoklu ana ekran yapabilmeyi kolaylaştırıyor.
Ana ekran kilidi ile simgeleri ve ekran araçlarını yanlışlıkla silmenin önüne geçen Nova, Gece Modu ile ekran renk tonlarını ve parlaklığını otomatik olarak kısarak göz yorgunluğunu azaltıyor.
Bugüne dek gördüğüm en hızlı launcher, Nova’nınki oldu. Üstelik ekran kaydırma ve animasyon hızlarını değiştirerek daha da hızlı görünmesini sağlamak mümkün.
Uygulamanın bildirim sayısı gösterme, çeşitli jestlerle kısayol sunma ve uygulama gizleme gibi özellikleri maalesef ücretli sürümünde mevcut. Bu ücret ise bir kerelik, yani sizden düzenli olarak para istemiyor.
Evie Launcher
Mobil uygulamalarda neyin neden nerede olduğunu anlamak bazen zaman alıyor. Mantıklı bir şekilde tasarlanmayan uygulamalar, en iyi işlevleri sunsalar da gününs sonunda kaybeden olabiliyorlar. İşte Evie, bu anlamda farklı. Tasarım ve işlevselliğin üzerinde düşünüldüğünü size hissettiriyor.
Örneğin, ana ekranı aşağı doğru kaydırınca karşınıza arama çubuğu geliyor. Yukarı doğru kaydırınca ise uygulama çekmecesi açılıyor. Bunlar, içgüdüsel (intuitive) dediğimiz, artık birçok uygulama ve işletim sisteminden alıştığımız ve düşünmeden yaptığımız hareketler. Karşılıklarını veren uygulamalar da bu sebeple beğeni topluyor.
Tıpkı Nova gibi, Evie de bolca özelleştirme seçeneği sunuyor. Ancak Nova’nın aksine bildirim sayılarını göstermek, uygulamaları gizlemek, jestleri kullanmak (iki parmakla ekranı yukarı kaydırmak Google Now’ı açıyor, çift dokunuş ekran kilidini devreye alıyor vs.) için sizden ücretli sürüme geçmenizi istemiyor.
Ana ekranın yedeğini alabilen uygulama, böylece hataların önüne geçmenin yanı sıra, başka telefona geçerken de kolaylık sağlıyor. Evie’nin tek sıkıntısı yukarıdaki launcher’lara göre biraz daha ağır kalması. Özellikle ekran araçları menüsünü yüklemek biraz zaman alıyor.