Android akıllı cihazları özelleştirmek ve performansını üst düzeye çıkartmanın çeşitli yolları var. İhtiyaç olduğunda çalıştırılacak doğru uygulama ve servisler ile; bataryanın daha uzun gittiği, cihazın kullanım ve yönetiminin daha kolaylaştığı bir cihaza sahip olunacaktır.
Bu haftaki yazımda, Android akıllı telefonları daha performanslı kullanmak için ipuçlarından bahsedeceğim. Anlatacağım ipuçlarının, Android 6.0 Marshmallow ve üstü sürümlerde çalıştığını, aynı zamanda üretici bağımsız olduğunu da söylemeliyim.
Bildirimleri Kontrol altına alın:
Akıllı telefonların her an çevirim içi olması, bildirimler için de aynı zamanda ulaşılabilir olması anlamına geliyor. Her ne kadar dijital dünyada yaşanıyor olunsa da, herkesin biraz sessizliğe ve kafa dinlemeye ihtiyacı olabilir. Android 8.0’dan sonra, bildirimleri kontrol altına alabilir, belli zaman dilimleri için bildirim almayı durdurabilirsiniz. İstenirse, bildirimleri uygulama simgesine göre sınıflandırarak, bildirim alma alışkanlıkları geliştirebilirsiniz. Bu özelliğin Android Marsmallow dan sonra kullanılmaya başladığını da eklemeliyim.
Veri Kullanımını İzleme:
Android akıllı telefonlarda veri kullanımını takip edip, gerektiğinde sınırlama getirebileceğiniz bir özellik bulunuyor. “Kablosuz ve Ağlar” bölümünden veri kullanım seçeneklerine ulaşılabilirsiniz. Akıllı telefonun her an ne tür veri kullandığını, gün içinde ne kadarlık veri kullanıldığı ve en çok hangi uygulamanın veri kullandığı gibi bilgilerden hareket ederek, kullanmadığınız uygulamaların gereksiz veri transferi yapmasını önleyebilirsiniz. Yapacağınız çalışma ile, telefonun gereksiz işlem yapmasını önlemiş ve dolayısı ile batarya kullanım süresini de artırmış olursunuz.
Varsayılan Uygulamaları Ayarlama:
Android platformunda bir bağlantı seçildiğinde veya bir fotoğraf açılmaya çalışıldığında, her seferinde kullanılmak istenilen uygulamanın seçilmesi için bildirim ekranı gösterilir. Bazen, farkına varmadan, kullanılacak uygulama ” her zaman ” seçilerek devam edildiğinde, aynı tür işlemlerin tamamında seçilen uygulama kullanılacaktır. Varsayılan uygulamadaki bir sorun daha fazla güç kullanılmasına sebep olabilir. Bu durum, akıllı telefonda performans kayıplarına neden olabilir. Android platformunda ” Varsayılan Uygulamalar” ayarlarına gidip, uygulamaların altında daha önce seçilen varsayılan uygulamalar kontrol edilebilir. Sorun yaratan veya artık kullanılmayan uygulamalar kaldırılabilir.
Batarya kullanımından tasarruf etme:
Anroid platformunda batarya kullanımında tasarruf sağlamanın birçok basit yöntemi var. Özellikle, arka planda çalışan uygulamaların kapatılması veya engellenmesi, ihtiyaç olmayan yerlerde Wi-Fi ve Bluetooth servislerinin kapatılması, gerek batarya tasarrufu sağlanmasında ve gerekse de gereksiz veri kullanılmasının önüne geçilmesi açısından oldukça yararlı olacaktır. Ayrıca, her zaman olduğu gibi, batarya kullanımını azaltma yönünde kullanılacak ek uygulamalar da, akıllı telefon performansının artmasında yardımcı olacaktır.
Depolama Alanı Kontrolü:
Her ne kadar hafıza kartı giriş yuvası olan bir akıllı telefon kullanıyor olsanız da, her fotoğraf çekildiğinde veya video yüklendiğinde, telefon kaynakları hızla azalır. Belli bir süre sonra, bir kısım uygulamaların artık kullanılmadığı, çoğu fotoğrafın da artık gereksiz olduğu gerçeğinden yola çıkarak, telefonda kullanılmayan uygulamaların kaldırılması ve fotoğrafların da bulut ortamına taşınması, android cihazlarda belirgin performans artışlarına neden olacaktır.
Google Akıllı Kilit’i yüklemek:
Android akıllı cihazınızın kullanılmadığı zamanlarda kilitlenmesi, güvenlik açısından oldukça önemlidir. Bunun yanında bazı durumlarda cihazın kilidini devamlı açmak, biraz can sıkıcı olabilir. İşte bu gibi durumlarda, Google akıllı kilit uygulaması, akıllı telefonu belirli konum ve koşullarda kilitlenmez. Örneğin, tatil gününüzde kanepede uzanırken, telefon kilidi açma zahmetine katlanmadan cihazı kullanabilirsiniz.
Dosya Yöneticisini kullanma:
Android akıllı telefonda Marshmallow sürünü kullanılıyorsa, Android dosya yöneticisini tercih ederek; dosyaları daha hızlı silebilir, kopyalayabilir, cihazda daha fazla kullanım alanı oluşturabilirsiniz. Akıllı telefonda dosya yöneticisi kullanmak, rutin işlemlerin daha hızlı yapılmasına yardımcı olacaktır.
Widgets kullanmak:
Akıllı telefonda ekran üzerinde veya geri planda çalışan çoğu uygulama, bazen hayatı oldukça kolaylaştırabilir. Uygulamanın açılıp kullanılması yerine, ilgili uygulamaya ait bir widget kullanmak, zaman kazandıracaktır. İhtiyaca göre witget kullanmak telefon performansında da artışa yardımcı olacaktır.
Android platformunu kullanan akıllı telefonlara bir göz atmak için bu linki kullanabilirsiniz.
Twitter takip için @salihertugrul