Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetAndroid 11 ile gelecek başlıca yenilikler ve özellikler

    Android 11 ile gelecek başlıca yenilikler ve özellikler

    Google’ın mobil işletim sistemi Android’in bir sonraki büyük sürümü Android 11 için artık zaman iyice azaldı. Final beta sürümünün yayınlandığı güncellemenin birkaç hafta içinde, muhtemelen eylül ayının başlarında Google’ın Pixel akıllı telefonlarına gelmesi bekleniyor. Daha sonra da sonbahardan itibaren göreceğimiz birçok yeni Android telefonda Android 11’in yüklü olarak geldiğini göreceğiz. Ayrıca önümüzdeki aylar, mevcut akıllı telefonların Android 11’e güncellenmesiyle geçecek. Şirketlerin de yavaş yavaş Android 11 güncellemesi alacak telefonlar listelerini duyurmaya başlayacaklarını düşünüyoruz.

    Peki, Android 11 ne gibi yenilikler ile birlikte geliyor? Kullanıcılara ne gibi farklılar, avantajlar sunacak? Bu yazıda başlıca Android 11 yenilikleri hakkında çeşitli bilgiler veriyoruz.

    Mesaj balonları ve öncelikli konuşmalar

    Mesajlar uygulaması üzerinden bir mesaj geldiğinde, ekranda yüzen bir balon şeklinde bildirim göreceksiniz. Benzer kullanımı daha önce Facebook Messenger’ın Sohbet Kafaları özelliğinde görmüştük. Söz konusu özelliğin en sonunda WhatsApp gibi üçüncü taraf uygulamalara da geleceğini tahmin ediyoruz. Ancak şu an için Android’de yerleşik olarak sunulan Mesajlar uygulaması bu imkanı sunacak.

    Mesaj balonları özelliğinden yararlanmak için herhangi bir mesaj bildirimine hafifçe bastırın ve açılan menüden “balonda göster” seçeneğine tıklatın. Böylelikle söz konusu sohbeti bir sohbet balonu şeklinde görebileceksiniz. Mesaj balonunu ekrandan kaldırıncaya kadar, yeni mesajlar bu balon içinden açılan pencereler şeklinde görüntülenecek. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, WhatsApp veya Telegram gibi uygulamaların da bu özellikten yararlandığını görebiliriz.

    Buna ek olarak, sıklıkla mesajlaştığınız bir kişiden mesaj geldiğinde, bildirime basılı tutup bekletebilir ve o sohbeti önemli olarak atayabilirsiniz. Bu sayede telefonunuz “Rahatsız Etme” modunda olsa bile bu kişinin mesajları size bildirimlerle haber verilecektir.

    Yeniden tasarlanan bildirimler

    Android 11 ile birlikte bildirimler daha anlaşılır ve yönetilir gruplara ayrılıyor. Örneğin SMS mesajları için gelen bildirimler en üstte, kolay okunabilir bir yere konumlandırılıyor. Bunları cevaplamak ve işlerinizi sürdürmek de kolaylaşıyor.

    Bildirim uyarılarının gösteriminde de gruplandırmalar var. Bildirimler sesli ve sessiz olmak üzere iki grup altında toplanıyor. Örneğin, arka planda çalışan ve sesli bildirimlerle uyarıda bulunan çeşitli süreçlerle ilgili sistem bildirimleri Sesli olarak adlandırılan altında gruplandırılıyor. Öte yandan çok sık bildirim gönderen, ancak bildirimlerini her zaman görmenizin gerekmediği uygulamaların bildirimleri de sessize alınabiliyor ve Sessiz adlı bir bölüm altında gösteriliyor. Sosyal medya veya e-posta uygulamaları bu alana uygun düşecektir.

    Bunlara ek olarak, bildirimlerde görsel açıdan da birtakım değişiklikler bulunuyor. Android 11 ile birlikte görünümde şeffaflık artırılıyor ve renk geçişlerinin olduğu bir gösterim tercih ediliyor.

    Son kullanılan uygulamalar ekranı

    Android 11 ile birlikte son kullanılan uygulamalar ekranında da dikkat çekici değişiklikler bulunuyor. Saf Android kullanıcı arayüzünde bulunan son kullanılan uygulamalar ekranında son uygulamalara ait küçük resimlerin boyutunun artırıldığı görünüyor. Aynı zamanda ekran görüntüsü ve paylaş seçeneği de bu alana eklenmiş.

    Ayrıca Google, son uygulamalar ekranında bulunan uygulama ikonu satırına bir Seç düğmesi yerleştirdi. Bu sayede uygulama resim kartlarından elle metin veya görüntü seçmek de mümkün oluyor. Bunlara ek olarak, bir kartı yukarı sürükleyerek onu bellekten kaldırdığınızda, bu hareketi geri almanızı ve uygulamayı geri getirmenizi sağlayan bir seçenek de getiriliyor. Böylelikle bir uygulamayı yanlışlıkla kapatmanız durumunda işlemi geri almanız ve kaldığınız yerden çalışmaya devam etmeniz mümkün olacaktır.

    Akıllı uygulama tavsiyeleri

    Android 11 yüklü telefonun ilk kurulumunu gerçekleştirdiğinizde, bir pencere karşınıza çıkacak ve Google’ın otomatik olarak oluşturduğu uygulama destesini kullanmak isteyip istemediğinizi soracak. Akıllı uygulama tavsiyeleri sayesinde; ana ekranın altında bulunan, dört ya da beş uygulamanın kısayolunun bulunduğu alanı Google’ın işinize yarayacağını düşündüğü uygulama kısayollarıyla doldurabilirsiniz. Eğer bu destenin yararlı olduğunu düşünmüyorsanız, acele etmeyin. Çünkü telefon kullanım sıklığınızı öğrendikçe bu alanı otomatik olarak daha yararlı uygulamalarla doldurabilecek.

    Ekran kaydetme

    Aslında ekran kaydetme özelliği çeşitli Android telefonlarında mevcut. Şimdi bu özellik Android’in çekirdeğine yerleştiriliyor. Hızlı ayarlar bölümüne girdiğinizde söz konusu ekran kaydetme seçeneğini burada göreceksiniz. Buna tıklattığınızda öncelikle bir pencere açılıyor ve ekran kaydı yapmaya onay vermeniz isteniyor. Başlamadan önce mikrofondan ses kaydının da yapılıp yapılmayacağını seçebilirsiniz. Ya da cihazın ses çıkışını da doğrudan kaydedebilirsiniz. Gerekli onayları verdikten sonra kayıt başlıyor ve siz durduruncaya kadar devam ediyor. Kaydı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.

    Akıllı ev kontrollerini barındıran yeni güç menüsü

    Android 11 ile birlikte, cihazın kenarındaki güç düğmesine basılı tutup beklettiğinizde daha fazla kullanışlı araç göreceksiniz. Sadece her zaman gördüğümüz güç ve yeniden başlat düğmeleri veya acil durum kişileri seçeneklerinin yanı sıra akıllı ev kontrollerine veya desteklenen ülkelerde Google Pay’e erişim imkanı sunulacak. Bu menü sayesinde akıllı evinizdeki eşyaları hızlı şekilde kapatıp açabileceksiniz.

    Yeni ortam araç takımı

    Cihazınızda bir multimedya dosyası oynatan herhangi bir uygulama bildirim tepsisi içinde bir görsel araç takımı oluşturacak. Arka planında çalan içerikle uyumlu bir görsel bulunacak. En çok kullanılan çalma kontrolleri de burada gösterilecek.

    Bunun yanı sıra medya çıkışını kaynağını değiştirmek de kolaylaşacak. Android 11 yüklü telefonunuzda çalan içeriği dahili hoparlörün dışında; bir kulaklıkta, TV’de ya da ses sisteminde oynatmak kolaylaşacak.

    Yeniden boyutlandırılabilir görüntü penceresi

    YouTube veya Netflix gibi bir video uygulamasından çıktığınızda, oynatılan içerik otomatik olarak küçük ve yüzen bir pencerede, her şeyin üstünde gösterilir ve video çalmaya devam eder. Android 11 ile birlikte Google, bu resim-içinde-resim penceresinin boyutunu yeniden ayarlama imkanını da sunuyor.

    Geri hareketi hassasiyetini ayarlama

    Android’in ekran hareketlerini etkinleştirdiğiniz zaman, ekranın kenarlarından ortaya sürüklemek geri düğmesinin işlevini yerine getiriyor. Android 11 ile birlikte bu hareketin hassasiyetini ayarlama imkanı sunuluyor. Kendi özel ekran hareketleri bulunan ve kenardan ortaya sürükleme hareketi barındıran uygulamalarla kullanımda bu hassasiyet ayarı işe yarayabilir. Ekranın her iki kenarından yapacağınız sürüklemenin hassasiyetini de farklı olarak ayarlayabilirsiniz.

    Ekran görüntüsü düzenleme

    Aslında her Android cihaz üreticisinin kendi kullanıcı arayüzlerinde ekran görüntüsünü düzenlemek için sundukları araçlar var. Ancak şimdi saf Android içinde de yerleşik bir ekran görüntüsü düzenleme aracı sunuluyor. Bir ekran görüntüsü aldığınızda, ekranın alt köşesinde küçük bir ekran resmi görüntüsü ortaya çıkacak. Bunun yanında kapatmayı sağlayan “x” işareti, aynı zamanda “paylaş” ve “düzenle” seçenekleri de bulunuyor. Böylelikle ekran görüntüsü aldığınızda herhangi bir bildirim görmeyecek ve bununla uğraşmak zorunda kalmayacaksınız.

    Koyu mod zamanlama

    Sistem genelinde Koyu mod ayarı Android 10 ile birlikte gelmişti. Android 11 ile birlikte koyu modu bir takvime bağlama ve otomatikleştirme mümkün oluyor. Her gün koyu modun açılıp kapanacağı zamanı elle belirleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra gün batımı ve gün doğumuna göre koyu modun otomatik olarak açılıp kapanmasını sağlayan bir ayar da bulunuyor. Aslında üreticiler özelleştirilmiş kullanıcı arayüzlerinde bu zamanlama özelliklerini çoktan sunuyordu. Şimdi aynı ayarların Android’in temeline eklendiğini görüyoruz.

    Tek seferlik uygulama izinleri

    Tek seferlik uygulama izinleri, gizlilik tarafında gelen en önemli özelliklerden bir tanesi oluyor. Örneğin bir uygulamaya sadece bir kez konumunuza erişme iznini verebilirsiniz. Bu seçenek “her zaman”, “sadece uygulamayı kullanırken” ve “asla” gibi seçeneklerin yanına ekleniyor. Bu sayede uygulama gizliliği üzerinde daha fazla kontrole sahip olacaksınız.

    Sesle telefon kontrolü

    Google Voice Access özelliği sayesinde telefonu sesle kontrol etmek mümkün oluyor. Bu özellik etkinleştirildiği takdirde telefonu sadece konuşarak yönetebilirsiniz. Bu nedenle bir uygulamayı açarken, bir mesaj yazarken, bir tweet atarken veya fotoğraflarınızı görüntülerken ekrana dokunmak yerine sesle yönetim yapabilirsiniz. Kullanıcı arayüzü içindeki çeşitli unsurlara belirli sayılar atayabilirsiniz. Örneğin, köşedeki “X” işaretine 12 sayısını atayabilir veya “Sil” düğmesine 1 sayısını verebilirsiniz. Bu sayıları söyleyerek bunlara atadığınız komutlarla belirlenen işlemleri, sanki dokunarak yapıyormuş gibi gerçekleştirebilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN