Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraYüksek optik zoomlu fotoğraf makineleri ile uzakları yakınlaştırın

    Yüksek optik zoomlu fotoğraf makineleri ile uzakları yakınlaştırın

    superzoom_01

    Fotoğraf makineleri içinde ayrı bir yeri olan yüksek optik zoomlu modeller son yıllarda kabiliyetlerini giderek artırdılar. Artık binlerce dolarlık objektiflerin işini görebilecek seviyede bir fotoğraf makinesini uygun fiyata satın alabiliyorsunuz.

    Konu fotoğraf makinesi olduğunda en önemli konulardan biri de zoom yani yakınlaştırmadır. Birçok kişi elinizde büyük bir objektif ya da fotoğraf makinesi gördüğünde ‘bu ne kadar yakınlaştırır’ diye sorar. Yakınlaştırma oranının iyi fotoğraf çekme ile doğrudan ilgisi olmasa da yerine göre fayda sağlayacağı da bir gerçektir.

    Üst düzey kompakt fotoğraf makinesi ya da kompakt makinelerinin çıktığı en üst noktalardan biri olarak tanımlayabileceğimiz İngilizce’de ‘Power Zoom’ olarak tabir edilen modeller son 5-6 yılın (kendi içinde) yükselen trendi oldular. Bu ürünler ilk dönemlerde 10 ya da en fazla 15X optik zoom ile donatılıyorken teknolojinin de rüzgarı ile bu rakam bugünlerde 83X’e kadar yükseldi.

    Evet yanlış okumadınız, yeni nesil üst düzey yüksek zoomlu fotoğraf makinelerinde optik zoom miktarı 83X’e kadar yükseldi. Örnek vermek gerekirse 35 mm bir fotoğraf makinesinde bu oranda bir zoom elde edebilmek için 2000 mm bir objektif kullanmak gerekiyor.

    Yakınlaştırma oranına baktığımızda ise 83X optik zoomlu bir objektifin insan gözününün bakış açısına göre yaklaşık olarak 40 kat yakınlaştırma sağladığını söyleyebiliriz. Yani bu tarz bir fotoğraf makinesi ile 1-2 km uzaklıktaki bir konuyu bile rahatlıkla fotoğraflayabilirsiniz.

    Günümüzde fotoğraf makinesi üreticilerinin büyük bir çoğunluğunun bu tarz modelleri bulunuyor. Bu markalar arasında Sony, Canon, Nikon, Panasonic ve Fujifilm gibi şirketler de yer alıyor.

    superzoom_02

    Titreşim engelleme de var

    Bu kadar zoom özelliği olduğunda elbette fotoğraf makinesindeki en ufak bir titreşim bile netlik sorununun oluşmasına yol açacaktır. Bunu engellemek için bu ürünlerin tamamında optik bazılarında aynı zamanda dijital titreşim engelleme özelliği bulunur. Bu sayede titreşimler bir nebze olsun engellenmiş olur.

    Fiyatları makul

    Bu ürünlerin bir diğer özelliği bu kadar yüksek optik zooma göre fiyatlarının uygun olması. Örneğin 2000 mm bir objektifi birkaç bin dolara satın alabilirsiniz. Ayrıca çok büyük ve hantal olur. Ancak böyle bir fotoğraf makinesini birkaç yüz dolara alabilirsiniz.

    Bazı sıkıntıları da var

    Elbette bu kadar optik zoom oranını sağlamak için objektif sistemi içinde birçok mercek bulunuyor. Bu mercekler de objektifin ışık geçirgenliğinin azalmasına yol açar. Bu yüzden yüksek zoomlu fotoğraf makinelerinin diyafram açıklıkları biraz kapalı olur. Yani daha fazla ışığa ihtiyaç duyarlar. Bu da özellikle az ışıklı ortamlarda kullanılmalarını güçleştirir.

    Nerelerde kullanılır?

    Bu tarz ürünler genelde konuya yaklaşmanın mümkün olmadığı ya da tehlikeli olduğu durumlarda tercih edilir. Özellikle ay fotoğrafı çekenlerin sevdiği bu cihazlarla uzakta olan her türlü konu çalışılabilir. Ayrıca birçoğunda dijital zoom desteği de bulunan bu ürünlerde mevcut yakınlaştırma katsayısı bu dijital zomla daha da artırılabilir.

    Genel olarak baktığımızda yüksek zoomlu kompakt fotoğraf makineleri uzaktaki konuları yakına getirme konusunda çok başarılı sonuçlar vermektedir. Bunu yaparken fiyat performans anlamında makul bir noktada durmaya başaran bu ürünler binlerce dolarlık ekipmanların sağladığı imkanları makul bir bütçe ve yeteri bir kalitede sunmayı amaçlar. Genelde bu vaadlerini yerine getiren süper zoomlu fotoğraf makinelerini bu tarz ihtiyacı olanlara öneririm.

    Işığınız bol olsun…

     

    Her türlü fotoğraf makinesini MediaMarkt’ın internet sitesinden uygun fiyat ve taksit seçenekleriyle satın alabilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN