Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetWordPress 5.0 Sürümü Kullanıcılara Ne Yenilikler Getirdi?

    WordPress 5.0 Sürümü Kullanıcılara Ne Yenilikler Getirdi?

    WordPress 5.0 sürümü bundan kısa bir zaman önce yayınlandı ve sürüme Caz Ustası Bebo Valdez onuruna Bebo adı verildi. Çok uzun zamandır WYSIWYG Editörü kullanan WordPress 2018 yılında çıkardığı 5.0 sürümü ile Gutenberg Editörü’ne geçiş yapmış oldu. Bu yeni editör ismini de Avrupa’da matbaa devriminin ve matbaacılığın babası olarak tanınan Johannes Gutenberg’ten alıyor.

    WordPress 5.0 Yeniliklerle Geldi

    Gutenberg Editörü ilk olarak bir eklenti şeklinde WordPress platformunda bulunuyordu. Zaman içerisinde aslında çok da tutulmayan bir editör olmuştu. Fakat yapılan iyileştirmeler sonucunda bu editörü WordPress 5.0 sürümünün doğrudan içine yerleştirdiler ve 5.0 sürümüne güncelleme yapan tüm kullanıcılar Gutenberg Editörü kullanmak zorunda kaldılar.

    İlk Bakışta Uyum Sağlamak Biraz Zor

    Bir anda kullanıcıların karşına çıkan farklı yapıdaki bu editör içerik girerken alışana kadar kullanıcıların biraz zorlanmalarına neden oluyor. O yüzden bir çok kullanıcı eski editöre dönmeyi tercih ediyor. Buradaki en iyi haber bu yeni editörü kullanmaya mecbur olmamanız. Yani isterseniz Gutenberg Editörü kullanmak yerine eski Klasik Editörü kullanmaya devam edebilirsiniz. Bunu yapmak için de “Klasik Editör” eklentisini aktif hale getirmemiz yeterli.

    Gutenberg Editörü’nde bir içerik girmek için özetle birden fazla bloklar kullanılıyor. Görselliği klasik editöre göre çok daha sade ve her eklenen içeriği bloklar biçiminde gösteriyor. Ayrıca her blok kendine özel bir düzenlemeyle özelleştirilebiliyor. Yeni editör buton eklemeyi de kolaylaştırdı. Basit olarak ses ekleyebildiğiniz gibi yazılarla da daha fazla oynama seçeneği sunuluyor.

    WordPress Rest API’de Değişiklik

    5.0 Sürümü ile gelen diğer bir yenilik ise WordPress Rest (Representational State Transfer) API’de yapılan değişiklikler. Bu değişiklikle birlikte web sitenizden veri göndermek ve veri çekmek kolaylaşıyor.

    Yeni Tema Geldi: Yirmi Ondokuz

    Yirmi Ondokuz temasının en önemli özelliği hızlı olması. Yirmi Onyedi ve Yirmi Onsekiz’deki yavaşlık problemi kalmamış ve daha modern duruyor. Elbette yeni editöre de en uygun olanı bu son tema.

    Önemli Uyarılar

    5.0 Sürümüne geçmeden önce yedek almanız yararınıza olacaktır. Çünkü özellikle büyük sürüm güncellemelerinde bazı uyum problemleri oluşabilir ve sitenizde sorun oluşabilir. Böyle bir durum oluştuğunda elinizde sağlam bir yedeğinizin olması her zaman ciddi bir güvencedir. Çünkü oluşabilecek en ufak bir hatada bile siteniz sorun düzeltilene kadar kapalı kalabilir. Bir de olayın hafta sonu başınıza geldiğiniz düşündüğünüzde işi bilen birilerinin müdahale etmesi ve sitenizin tekrar eski haline dönmesi günler sürebilir bu da işinize ve prestijinize zarar verecek bir durumdur.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN