Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımWi-Fi 6 ile kablosuz interneti hızlandırıyoruz

    Wi-Fi 6 ile kablosuz interneti hızlandırıyoruz

    Wi-Fi 6 teknolojisi yardımı ile kablosuz ağları hiç olmadığı kadar hızlandırmak mümkün. İşte yeni teknoloji ve sunduğu imkanlar.

    Kablosuz ağ teknolojileri son yıllarda belli bir noktaya oturdu. Özellikle Wi-Fi 5 olarak bilinen ve 2014 yılından itibaren kullanıma sunulan 802.11ac teknolojisi önceki nesil kablosuz ağlara göre yüksek hızda dosya transferi vaad ediyordu.

    Ama gelişen teknoloji, artan dosya boyutları ve ihtiyaçlar kablosuz ağların bu yüksek hızını daha da yükseltmemiz gerektiğini ortaya çıkardı.

    Wi-Fi 6 ile kablosuz interneti hızlandırıyoruz

    Wi-Fi 5’in sunduğu teorik hızlara baktığımızda karşımıza saniyede maksimum 3.5 GB değeri çıkar. Elbette bu rakam ideal şartlarda ulaşılabilen değerdir ve çevre şartlarına, binanın durumuna, modemin ve bağlanan cihazın gücüne göre daha düşük olabilir.

    Wi-Fi 6

    Wi-Fi 6 nedir?

    2019 yılında kabul edilen yeni nesil Wi-Fi standardı olan Wi-Fi 6 (802.11ax) ise hem çok daha hızlı hem çok daha fazla cihazın aynı anda bağlanmasına izin vererek önceki nesillerde karşımıza çıkan sorunlara çözüm oluyor.

    Öncelikle Wi-Fi 6’da maksimum teorik hız limitinin saniyede 9.6 GB olduğunu belirtelim. Yani kaba bir hesapla 3 katına yakın daha hızlı bir kablosuz ağ altyapısı var karşımızda. Bu yeni teknolojinin sundukları sadece bununla sınırlı değil.

    Birden fazla cihaz bağlandığında tıkanan ve zorlanan Wi-Fi 5 altyapısı yerini çok daha fazla cihazın aynı anda bağlandığı yeni nesil Wi-Fi 6’ya bırakıyor.

    Wi-Fi 6’nın bir diğer özelliği ise gecikme süresinin açz olması. Önceki nesile göre yüzde 75 oranında daha az gecikme süresi sunan bu yeni teknoloji özellikle oyunlarda yaşanan bu sorunu tamamen ortadan kaldırıyor.

    Daha da ötesi var: Wi-Fi 6E

    Wi-Fi 6’dan biraz daha hızlı bir protokol daha var: Wi-Fi 6E. Bu yeni teknolojinin standart Wi-Fi 6’dan en önemli farkı ise bant genişliğinin 6 GHz’de olması. Standart sürümde sadece 2.4 ve 5 GHz bant genişlikleri kullanılıyorken 6E’de 6 GHz frekansı kullanılıyor. Bu da çok daha geniş bir bant aralığının kullanılması anlamına geliyor.

    Wi-Fi 6 için donanım desteği gerekiyor

    Öncelikle bu teknoloji kullanabilmek için evinizde ya da işyerinizdeki modem/router ya da benzeri cihazın bu teknolojiyi desteklemesi gerekiyor.

    Diyelim ki bu şartı sağladınız. Bu modem ya da router’a bağlanacak bilgisayar, tablet ya da telefon gibi cihazın da bu teknolojiyi desteklemesi gerekiyor. İşte bu iki şartı sağladığınızda Wi-Fi 6’nın nimetlerinden faydalanmaya başlıyorsunuz.

    Özellikle kablosuz ağ üzerinden yüksek boyutlu dosya transferi yapanlar ya da oyun oynayanlar için bulunmaz bir nimetolan Wi-Fi 6 teknolojisi şimdilik belli cihazlar tarafından destekleniyor. Önümüzdeki günlerde desteklenen ürün sayısının artması ve 1-2 seneye kadar bu teknolojiyi her türlü cihazın desteklemesini beklediğimizi de belirtelim.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN