Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürVeri merkezi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

    Veri merkezi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

    Kurumların en büyük sermayelerinin veri olduğu bir teknoloji dönemindeyiz. Bu verinin başarı ile saklanması, işlenmesi ve rutin olarak yedeklenmesi büyük önem taşıyor. Stratejik veri ve uygulamalarını emanet ettiğiniz veri merkezlerinde alınan servisin sürekliliği, sunucuların performansı, teknolojik altyapısı ve veri merkezinin kurumsallığı hizmeti alanın çalışma kaliteni de birebir etkiliyor. Şirketlerin dijital imajının güçlü olabilmesini ancak hizmet alınan veri merkezinin modern bir veri merkezi olmasıyla sağlanabileceğini unutmamak gerekiyor.

    Veri merkezinizi iyi seçemezseniz başınız çok ağrır. O yüzden güvenilir ve modern bir veri merkezi seçilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini başlıklar halinde anlatacağım.

    Veri merkezinin Yeri ve Teknolojik Altyapısı

    Veri merkezinin bulunduğu binanın merkezi bir konumda olması çok önemli olmasa bile güvenlik standartlarına uygun güvenli bir binada konumlanmış olması mutlak gerekliliktir. Elbette merkezi bir bölgede, ulaşımı kolay ve altyapı standartları yüksek veri merkezi kurumlar için her zaman tercih nedenidir. Ayrıca seçeceğiniz veri merkezinin teknolojik altyapısı da stratejik önem taşır. Çünkü farklı büyüklükteki isteklere esnek çözümler sunabiliyor olması, hızlı destek verebilmesi, fiyatlandırma politikası uzun vadede düşünüldüğünde hizmetlerinin kapasitesini yükseltebilmesi ve bir felaket anında başka bir lokasyonda “felaket kurtarma” merkezinin olması veri merkezlerini değerli kılar.

    Veri Merkezinin Kurumsal Güvenilirliği

    Veri merkezleri canınız sıkıldığında değiştirebileceğiniz bir yer değildir. Değişiklik yapmak hem sıkıntılı, hem iş süreçlerinin bir süreliğine yavaşlayıp hatta duracağı ve maliyetli bir süreçtir. Bu yüzden seçiminizi yaparken uzun süreler sorunsuz çalışabileceğinizi düşündüğünüz bir veri merkezi ile çalışmanız tavsiye edilir.

    Veri merkezinin kaç yıldır hizmet verdiği, çalışan personel sayısı, hizmet yelpazesi, sermaye gücü, aldığı sertifika ve ödüller doğru seçim yapmanızı sağlayacak kriterlerin ilk akla gelenleridir.  Ayrıca veri merkezi, sizin onlardan talep ettiğiniz servislerin hizmetini veriyor mu veriyorsa ne kadar hızlı verebiliyor sorularını onlara sormalısınız.

    Yüksek Uptime Oranları Güven Verir

    Dünyanın her yerinde veri merkezlerinin başarısı ve güvenilirliği “çalışma süresi” (uptime) oranları baz alınarak ölçülür. Bu oran yüksekse veri merkezinin kalitesini gösterir. Bu yüksek oranları yakalamak hiç de kolay değildir ve veri merkezlerinin uluslararası bazı sertifikalarının olmasını hem de sertifikalı teknik personel çalıştırıyor olmasını gerektirir.

    Çağrı Merkezi  ve Destek Hizmetleri

    Eğer bir veri merkezinden 7×24 telefonla destek alabiliyorsanız sadece bu özelliği bir bir veri merkezini tercih etmede çok ciddi bir kriterdir. Çünkü yaşanan bir sorun halinde derdiniz istediğiniz saatte anlatabileceğiniz bir bir çağrı merkezinin olması büyük yarar sağlar. Bu yüzden bir veri merkezi ile çalışmaya başlamadan önce mutlaka destek hizmetlerin çalışma şartları hakkında ayrıntılı bilgi alın. Bazı veri merkezlerinde telefon destek hizmeti sadece mesai saatlerinde verilirken bazılarında 7/24 olabilir veya telefon desteği ayrı bir ücret talep edilip sadece “bilet sistemi” yani çevrimiçi çağrı açmaya dayanan ve çağrının belirli bir zaman içinde yazılı olarak cevaplandığı bir sistem olabilir.

    Yedekleme Çözümleri ve Enerjinin Verimli Kullanılması

    Veri merkezinizi seçmeden önce mutlaka yedekleme politikaları ve güç sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi isteyin. Yedekleme çözümlerinin neler olduğu ve hangi aralıklarda rutin yedekleme yapıldığı gibi konular verilerinizin güvenliği açısından gereklidir. Diğer bir konu da olası bir elektrik kesintisi halinde belirli bir zaman dilimi için yeterli güç sağlayacak bir jeneratör yapısının olması gerekliliğidir. Yedekleme ve güç kullanımı kriterlerinde en ufak yaşanan sıkıntı işinizin performansını düşürecektir.

    Özetlersek, veri merkezi seçimi çok ciddi ve işinizin geleceğini olumlu veya olumsuz etkileyebilecek bir süreçtir. Yukarıda belirtilen unsurları dikkate alarak veri merkezi seçimi aceleye getirilmeden büyük titizlikle yapılmalıdır.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN