Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraToF kamerası nedir? Ne işe yarar?

    ToF kamerası nedir? Ne işe yarar?

    Son dönemde cep telefonlarında görmeye başladığımız ToF kamerası teknolojisinin ne işe yaradığını bu yazıda anlatıyorum.

    Cep telefonları her geçen gün kabiliyetlerini artırırken bazı yeni özellikler de kazanıyor. Bunlardan biri son bir yılda yaygınlaşan ToF kameraları. İngilizce’de Time of Flight cümlesinin kısaltması olan ToF kameraları son dönemde özellikle orta/üst düzey cep telefonlarında karşımıza çıkmaya başladı.

    ToF kamerası nedir? Ne işe yarar?

    ToF kamerası nedir? Ne işe yarar?

    Aslında bu kameralar çok yeni değiller. Uzun yıllardır özellikle endüstriyel robotik alanında kullanılan ToF kameralarının ismi 3 boyutlu veri doplamak için kullanılan bir teknikten geliyor. Time of Flight adı verilen bu teknikte genelde IR yani kızıötesi ışık yayan bir kaynaktan gönderilen ışın ortamda bulunan nesnelere çarpıp yansımalarının toplanmasıyla neslerin mesafesi ölçülür. Özellikle endüstriyel robotlar bu ToF tekniği ile üç boyutlu hareket etme kabiliyetine kavuşur. İşte bu teknolojiye sahip kameralara da ToF kamerası adı veriliyor. ToF kameraları ayrıca otonom sürüş için geliştirilen LİDAR radarlarında da yardımcı unsur olarak kullanılıyor.

    ToF kamerası nedir? Ne işe yarar?

    Son kullanıcının gördüğü ilk ToF kamerası: Kinect

    Her ne kadar artık çok kullanılmasa da bir dönem Microsoft’un Xbox oyun konsolu için geliştirdiği Kinect isimli cihazı son kullanıcıya ulaşan ilk ToF teknolojili ürünlerden biriydi. Bu cihaz karşısına geçen kişinin hareketlereni oyuna yansıtarak ellerimiz, kollarımız ve hatta vücudumuzla oyun oynamayı sağlıyordu.

    ToF kamerası nasıl görünüyor?

    ToF kameraları mutlaka bir ışık kaynağı ile beraber kullanılacağı için bu tarz kameraların bulunduğu telefonlarda kameranın hemen yanında bir de kızılötesi lamba bulunur. İnsan gözünün göremediği bir ışık yayan bu lamba kameranın etrafı algılamasını sağlar. Bu bakımdan tüm ToF kameralı telefonlarda normal kameralara yardımı olarak LED lambanın yanında ikinci bir lamba daha yer alır, almak zorundadır.

    ToF kamerası nedir? Ne işe yarar?

    Cep telefonlarında ToF ne işe yarar?

    Sanılanın aksine cep telefonlarındaki ToF kamerası fotoğrafta alan derinliğini daha iyi sağlamak için kullanılmaz. Bazı üreticiler bu kameralardan alan derinliği için faydalanıyor olsa da asıl işleri bu değildir. Bu tarz kameralar AR yani Artırılmış Gerçeklik uygulamaları ve 3D tarama işlemleri için kullanılmak üzere tasarlandılar. Özellikle Android 10 ile beraber (bu işletim sisteminde ToF kameraları için farklı uygulama destekleri olacak) bu tarz çalışmaların sayılarının daha da artacağını söyleyebilirim. Şimdilik çok az sayıda üretici ToF kameralarını bu şekilde kullanıyor. Mesela Samsung, Galaxy Note 10 Plus modelinde bulunan ToF kamerası için 3D Scanner isimli bir uygulamayı kullanıma sundu. Bu telefonun kamera özelliklerini merak edenler daha önce hazırladığım yazıma göz atabilir. Bu tarz örneklerin önümüzdeki dönemde artacağını tahmin ediyorum.

    Hangi cep telefonlarında ToF kamerası var?

    Günümüzde bazı cep telefonlarında ToF kamerası bulunuyor. Bunlar arasında LG G8 ThinQ, Honor View 20, Huawei P30 Pro, Oppo RX17 Pro, Nokia 9 PureView ve Samsung Galaxy Note 10 Plus modellerinde bu kamera yer alıyor.

    ToF kamerası nedir? Ne işe yarar?

    Cep telefonlarını 3D tarayıcı haline getirecek olan bu teknolojinin potansiyelinin yüksek olduğunu belirteyim. Ama bu potansiyel biraz üreticilerin biraz da yazılım geliştiricilerinin atacağı adımlara bağlı.

    Işığınız bol olsun..

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN