Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraTelefonlara 64 MP kamera geliyor

    Telefonlara 64 MP kamera geliyor

    Cep telefonu kameralarında yeni bir dönem başlıyor ve çözünürlük 64 MP gibi yüksek bir rakama çıkıyor.

    Gelişen teknoloji ile beraber fotoğraf makineleri ile yarışır hale gelen cep telefonu kameraları her geçen gün yeni özelliklere kavuşuyor. Günlük hayatımızın baş köşesine oturan bu minik yardımcılarımız sadece iletişim değil fotoğraf ve video ihtiyaçlarımızı da fazlasıyla karşılıyor.

    Telefonlara 64 MP kamera geliyor

    Cep telefonlarında çok yaşanmasa da bir kamera çözünürlüğü rekabeti var. Günümüzde en yüksek çözünürlük 48 MP olarak belirlenmiş durumda. Sony IMX 586 isimli kamera sensörü tarafından sunulan bu çözünürlük günümüzde birçok cep telefonu kamerasında kullanılıyor. Ayrıca Samsung’un da ISOCELL Bright GM2 isimli 48 MP çözünürlük sunan bir sensörünün bulunduğu da belirteyim.

    Telefonlara 64 MP kamera geliyor

    Elbette akıllara ‘küçük bir sensör bu kadar yüksek çözünürlük nasıl üretebiliyor’ sorusu geliyordur. Bunun cevabı basit: Bu sensörler görüntüyü çoğaltıyor. Yani aslında daha düşük çözünürlükte çalışıyorlar fakat özel bir teknikle görüntüyü çoğaltarak daha yüksek çözünürlükte çıkış veriyorlar. Bu yöntem interpolasyon yani yazılımla çözünürlük yükseltmekten daha iyi sonuç verdiği için (zira sensör seviyesinde yapılan bir düzenleme var) markalar tarafından tercih ediliyor.

    Samsung ise duyurduğu yeni sensörü ile cepte çözünürlük çıtasını biraz daha yükseltiyor. Firma tarafından geliştirilen Samsung ISOCELL Bright GW1 sensörü ise 64 MP çözünürlük sunacak. Markanın Tetracell adını verdiği özel bir teknolojiye sahip olan bu sensör aslında 16 MP çözünürlük sunuyor. Tetracell teknolojisi ve özel bir piksel birleştirme algoritma kullanan Samsung’un 64 MP çözünürlük sunan bu sensörü fotoğrafı çok daha yüksek çözünürlüklü bir hale getiriyor.

    Telefonlara 64 MP kamera geliyor

    Elbette bu tarz bir sensörle elde edilen fotoğraflar gerçek bir 64 MP kalitesi sunmayacaktır. Ancak cep telefonu kamerasının alanı, sensörün büyüklüğü düşünüldüğünde bu şartlar altında alınabilecek en iyi sonucu vereceğini söyleyebilirim. Benzer durum halen kullanımda olan 48 MP çözünürlük sunan sensörlerde de karşımıza çıkıyor. Elde edilen sonuçlar gerçek 48 MP kadar iyi değil ama interpolasyon ile üretilenlerden de daha iyi.

    Samsung’un sensörünün kabiliyetleri sadece fotoğraf ile sınırlı değil. Bu yeni sensör aynı zamanda Full HD formatında 480 kare ağır çekim video kayıt edebilme imkanı da sunuyor.

    Bu yeni 64 MP çözünürlüklü sensörlerin üretiminin başladığını belirteyim. Bu sensörü kullanan cep telefonlarının ise bu yılın yarısından itibaren satışa sunulması bekleniyor. Yani Ağustos ya da Eylül aylarıyla beraber bu tarz cep telefonlarını görebilme ihtimalimiz var.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN