Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraTelefon mu Fotoğraf makineleri mi? Hangisi daha avantajlı?

    Telefon mu Fotoğraf makineleri mi? Hangisi daha avantajlı?

    Telefon kameralarının avantajı olduğu gibi aynı zamanda fotoğraf makinelerinin kendi içinde avantajları bulunuyor. Gelin bunlara bir bakalım…

    Öncelikle yeni piyasaya sürülen telefonlar artık binlerce liralık özel lensli kameralara sahip olmadan da  güzel fotoğrafların ortaya çıkmasını sağlıyor. Elbette bir akıllı telefonda artık en az 2/3 en fazla 6/7 kamera lensi karşımıza çıkıyor. Her telefonun kamera tarafında farklı lens ve özellikleri sunduğu göz önünde bulundurulursa seçeneklerimiz gerçekten de fazla. Yine de eğer bir makro fotoğrafçıysanız aldığınız binlerce liralık lens size telefondakilerden çok daha iyi bir deneyim sunacaktır. 

    Telefon kameralarının avantajı

    Telefon kameralarının avantajı

    Android ve iOS tarafında yüzlerce iyi telefon farklı kamera özellikleriyle dikkat çekiyor. Apple tarafında, iPhone 11 ile birlikte geniş açıyla yeni de olsa buluşan kullanıcılar, Samsung’un ve Xiaomi’nin amiral gemisi modelleriyle birlikte ultra yakınlaştırma özelliğini tecrübe etti. Biraz önce de bahsettiğimiz gibi her telefonun farklı özellikteki kamerası ön plana çıkıyor. Bazı telefonlar özellikle Huawei’in amiral gemisi modelleri, sunduğu gece modu sayesinde gece fotoğrafçılığında önemli bir eşiğin geçilmesini sağlıyor. 

    Samsung ultra yakınlaştırma ile uzakları yakın ederken bir diğer tarafta Xiaomi ve Huawei de optik yakınlaştırma ile farklı bir deniyim sunuyor. Telefonların en önemli avantajı ise şüphesiz tek bir cihaz ile birçok özelliğe sahip kameralara sahip olmak.

    Yani fotoğraf makinelerinde gerçekten profesyonel işler istiyorsak her tarz için özel bir lens almamız gerekiyor. Telefonlarda öyle bir durum söz konusu değil. Elbette aksesuar olarak mikro ve makro yakınlaştırma yapan lensler bulunuyor ama telefonlarda yerleşik olarak bulunan farklı çeşitlerde lenslerin olması telefonu daha farklı tarzlarda fotoğraf çekmek için avantajlı ve daha uygun fiyatlı kılıyor.  

    Telefon ile fotoğraf çekmenin bir diğer avantajı hafiflik oluyor. Yukarıda bahsettiğimiz olayın bir uzantısı olarak, telefon ile makro çekim yapmak istediğinizde dev gibi bir lense ihtiyacınız olmuyor. Yakınlaştırma yapılması gereken profesyonel çekimlerde kullanılan telefoto lensleri fotoğraf makinelerini oldukça ağır hale getiriyor.

    Telefon kameralarının avantajı

    Bu sebeple telefonlarda yer alan telefoto lensler telefonun ağırlığını etkilemiyor olsa da kalitesini bir nebze etkiliyor. Kalite kısmında kıyaslama yapacak olursak, fotoğraf makinesine takılan telefoto lens ile çekilen fotoğraflar elbette çok daha başarılı oluyor. Yine de telefonlarda yer alan bu kamera, günü kurtarmayı sağlıyor. 

    Telefonda çekilen fotoğrafların kolayca sosyal medya hesaplarında paylaşılması, arkadaşlarımıza kolayca atabilmek ya da bir belgeye eklemek gibi avantajlar düşünüldüğünde telefon ile fotoğraf çekmek ve anlık olarak bir kişiye göndermek ya da paylaşmak çok daha kolay. Her ne kadar İnternete bağlanabilen özellikte fotoğraf makineleri olsa da sosyal medyada paylaşmak, mesajlaştığımız arkadaşımıza fotoğraf göndermek gibi durumlar göz önüne alındığında pratik bir kullanım sunmuyor. 

    Telefonun diğer avantajı ise çekilen fotoğrafa saniyeler içinde düzenleme yapılabiliyor oluşu. İstemediğiniz bir objeyi artık telefonlardaki ücretsiz mobil uygulamalar sayesinde kolaylıkla silebiliyorken, filtreler ekleyerek fotoğrafların çehresini değiştirebiliyoruz. 

    Telefon tarafında göze çarpan en büyük avantajlar bunlar oluyor.

    Peki, fotoğraf makinelerinin avantajları neler?

    Telefon kameralarının avantajı

    Çok daha profesyonel çekimler yapmayı sağlayan fotoğraf makineleri optik yakınlaştırma özelliği sayesinde kayıpsız yakınlaştırma yapabiliyor. Telefonlarda optik yakınlaştırma adıyla sunulan lensler maalesef bir fotoğraf makinesinin lensi kadar başarılı bir deneyim sunmuyor. 

    Ağır ve farklı lensleri çantalarda taşımak gerekiyor olsa da anlık lens değiştirmelerle daha gerçekçi, kayıpsız ve mükemmel çekimler yapılabiliyor. Çok iyi bakıldığında uzun yıllar kullanılabilen fotoğraf makinelerinin gövdesi; dayanıklılığı ve uzun kullanımı ile telefonları geçiyor. Yıllarca belki de sadece lens değiştirerek aynı fotoğraf makinesini kullanmak mümkün hale geliyor. 

    Fotoğraf makinelerinde çok daha ince ayarlar bulunuyor ve ortama en uygun ışığı kendi isteğinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Bu bir özgürlük sunuyor ve kendi fotoğraf dilinizi keşfetmenize olanak sağlıyor. Dijital tarafta paylaşma kolaylığı sunan telefonlar baskı tarafına gelince fotoğraf makinelerinin eline su dökemiyor. Baskı için yapılan işlerde çok daha başarılı sonuçlar sağlayan fotoğraf makineleri günümüzde daha çok ‘’profesyonel’’ iş yapmak isteyenlere sesleniyor. 

    Bu yazımızda telefon kameralarının avantajı ve fotoğraf makinelerinin avantajlarının bazılarından bahsetmiş olduk.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN