Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımSteam Deck Oyunu Değiştirecek Mi?

    Steam Deck Oyunu Değiştirecek Mi?

    Oyuncuların yakından tanıdığı Steam, geçtiğimiz aylarda sınırlı sayıda da olsa Steam Deck konsollarının gönderimini gerçekleştirdi. Konsolu teslim alan oyuncuların büyük bir bölümünden övgüler alan Steam Deck’in oyun algısını değiştirmesi bekleniyor. Nintendo Switch ile bildiğiniz gibi Nintendo büyük bir sükse yakaladı. Nintendo Switch’in hibrit yapısı yani hem TV’de hem de elde oynanması oyun dünyasında kartların yeniden dağıtılmasını sağladı. Xbox One’dan bile fazla satan Nintendo Switch, neredeyse PlayStation 4’ün satış rakamlarını yakalamak üzerine. Durum böyle olunca Valve da duruma kayıtsız kalamadı.

    Steam Deck ile konsol dünyasına adım atan Valve, geliştirdiği SteamOS işletim sistemi ile oyunculara akıcı ve sade bir deneyim vadediyor. Tabii burada tüm övgüler konsola gitmeyecek. Teknolojinin gelişimi sayesinde Steam Deck’in isminden söz ettirdiği aşikar. Bu yüzden gelin konsolun detaylarına hızlıca bir göz atalım.

    Steam Deck özellikleri neler?

    Steam Deck’in kalbinde AMD’nin Zen 2 mimarisine sahip işlemcisi yer alıyor. 448 GFlops gücündeki bu işlemciye RDNA 2 mimarili 1.6 TFlops gücündeki grafik birimi eşlik ediyor. Bu CPU ve GPU ilk bakışta yetersiz olarak görünebilir. Ancak bu konsolun ekranı 1280 x 800 çözünürlüğünde. Bu çözünürlükte çoğu AAA oyun orta-yüksek ayarlarda akıcı bir şekilde çalışabiliyor.

    RAM tarafında ise konsolda 16 GB LPDDR5 RAM kullanılıyor. Depolamada ise 64 GB eMMC, 256 GB SSD ve 512 GB NVMe SSD seçenekleri oyunculara sunuluyor. Oyunların boyutları kaplamalardan dolayı yüksek olduğu için oyuncuların 256 GB veya 512 GB’lık sürümlerine yönelmesi daha mantıklı bir seçim olacak gibi görünüyor.

    Steam Deck’in elde Steam’deki oyunları akıcı bir şekilde oynatması dikkat çekiyor. Nintendo Switch’te bildiğiniz gibi AAA yapımlar Cloud üzerinden oynanabiliyor. Ancak Steam Deck bunları native olarak çalıştırıyor. Dilerseniz HDMI ile monitöre de bağlayarak Steam Deck’i PC’ye çevirme şansınız var.

    Ayrıca Steam Deck için çıkan son güncellemeler ile birlikte Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemine de destek sağlanıyor. Oyuncular dilerse SteamOS yerine Windows işletim sistemini de konsollarına yükleyebiliyor. Peki, Steam Deck uzun vadede iş yapar mı?

    Steam Deck

    Steam Deck’in uzun vadede iş yapması olası görünüyor. Ancak modüler yapıda olmadığı için oyuncular doğal olarak yükseltme yapamayacak. Ayrıca yeni AAA oyunların isteyeceği sistem gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmayacağını kestirmek güç.

    Fiyatın rekabetçi olması gerekiyor

    Oyun konsolu işi bildiğiniz gibi karlı bir iş değil. Sony ve Microsoft neredeyse zararına konsol satıp, oyun ve hizmetlerden para kazanıyor. Steam Deck’in de rekabetçi olması için 500 dolar bandını aşmaması gerekiyor. Bir bilgisayar donanımı maalesef ki bu seviyelerde ortalama bir deneyim sunuyor.

    Nintendo Switch’e özel olarak oyun geliştirildiği için oyunlar akıcı çalışıyor. Yani burada Steam Deck’in geleceğinin büyük bir bölümü oyun geliştiricilerine düşüyor. Oyun geliştiricileri yüksek grafikli oyunları piyasaya sunduğunda ve Steam Deck için optimize etmediğinde konsolun ömrü kısa ömürlü olabilir.

    Ancak yine de Steam Deck oyun dünyası için büyük bir adım. Eğer donanım üreticileri bu alana yönelirse oyun kavramı monitör veya televizyon karşısında oyun oynamak yerine elde istediğiniz yerde taşınabilir olarak oynanmaya evrilebilir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN