Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerSosyal MedyaSosyal medya bağımlılığı

    Sosyal medya bağımlılığı

    gorsel39

    Keyif veren ne varsa insanda bağımlılık yapar. Eğer kullandığınız sosyal medya size de büyük keyif veriyorsa bağımlı hale gelmenizin çok yakın olduğunu bilmelisiniz. Aslında bağımlılık söz konusu olduğunda insanın aklına hemen sigara, uyuşturucu ve alkol türünde maddeler gelir ama sosyal medya kullananlar için de benzer ama farklı bir bağımlılıktan söz edebiliriz.

    Bilgisayar başında sosyal medyaya şöyle bir bakayım diyerek saatlerce başından kalkamıyor, Facebook’da gönderilere bakarken başka hiçbir işe konsantre olamıyor, chat penceresinden sohbet devam ederken diğer işlere odaklanamıyor, tuvalete bile giderken sosyal ağlardan ayrı kalmamak için telefonu veya bilgisayarınızı yanınızdan ayıramıyorsanız artık kontrolü kaybetmiş bir bağımlısınız demektir ve profesyonel yardım almanızda fayda vardır.

    Profesyonel destek almak yerine bağımlının bilgisayarı ile bağlantısını ortadan kaldırmak ona hayattan kopukluk bir başka deyişle izolasyon hissi yaratacaktır. İstenmeyen sonuçlar yaşayabileceğiniz böyle sert bir kısıtlamadan uzak durmanız gerekir. Eğer bir şey yapılacaksa örneğin bağımlı olduğunu düşündüğünüz çocuğunuzun bağlantı saatlerini ve sosyal medya kullanımını azaltmak çok daha uygun olacaktır.

    Sosyal Medya Bağımlılarını Nasıl Anlarsınız?

    Ölçüsüz Vakit Harcıyorsa

    Çevrenizdeki biri ister ailesinizden olsun isterse yakın bir arkadaşınız, o kişinin sosyal medya bağımlısı olduğunu anlamanız için size verdiği ilk ipucu sosyal ağlarda ölçüsüz vakit harcaması olacaktır. Bütün zamanını sosyal ağlarda geçiren, çevresi ile fazla ilgilenmeyen hatta bu yüzden uyku bile uyumayıp sabahlayan birisi size bu başlık için iyi bir örnek olabilir.

    Ne Yapsa Paylaşıyorsa

    En kolay anlaşılabilecek özelliktir.  Bu kişiler her gün nereye giderse gitsinler, ne yerse yesinler ve ne yaparlarsa yapsınlar bütün yaptıklarını fotoğraflarlar ve sosyal medyada aralıksız paylaşırlar. Nerede olurlarsa olsunlar öncelikleri o mekanda kendilerinin de olduğu bir selfie fotoğrafı bir an önce paylaşmaktır. Bu paylaşımı yapamazlarsa kendilerini çok huzursuz hissederler. Telefonları sürekli ellerinde en güzel fotoğrafı çekebileceği yeri ve ışığı ayarlamakla meşguldürler.

    Sosyal Medyaya Ulaşamama Huzursuzluğu

    Akılları sürekli olarak sosyal medyadadır ve internet bağlantıları kesildiğinde elleri ayakları  birbirine dolanır. Telefonlarından uzak kaldıklarında veya şarjı bittiğinde büyük bir huzursuzluk duyarlar. Çok uykuları gelip yatağa yatmış olmalarına rağmen Facebook ve Twitter’daki mesajlarına son bir kez daha bakamadıkları için kendinizi kötü hissederler.  Hatta bağımlılık gerçekten bu boyutlara ulaştıysa gerçek hayatı pas geçtikleri ve sanal aleme doğru bir kayma yaşadıklarını söyleyebiliriz.

    Gerçek Arkadaşlıklar Sanala Dönüşüyorsa

    Gerçek yani gündelik hayatınızdaki arkadaşlıklardan bir uzaklaşma yaşayıp sosyal medyada edindikleri arkadaşlarla bir yakınlık kurmaya başladılarsa ve her geçen gün sosyal medyadan edindikleri arkadaşlarıyla iletişimleri artıyorsa gerçek dünyadan arkadaşları önemini yitiriyor buna karşılık yeni edindikleri sanal arkadaşların önemi gittikçe artıyordur.

    Sanal Dostları Hakkında Her Şeyi Biliyorlarsa

    Sosyal Medya Bağımlılığı bazen öyle bir hale gelir ki; gündelik hayatlarında yıllardır tanıdıkları insanlardan çok daha fazla şeyi sanal dostları hakkında bilirler. Onların sosyal medyadaki paylaşımlarından yola çıkarak  yaşadıkları yerden ne iş yaptıklarına, aile düzenlerine ve hobilerine kadar  her türlü özel bilgiye ulaşarak akılda tutmaları ilginçtir.

    Sanal Kişiliklerle Kıyaslama Yapıyorlarsa

    İşin en sıkıntılı bölümü de burasıdır. Bağımlılar sosyal medyadaki sanal kişiliklerle kendilerini kıyaslayarak büyük bir mutsuzluk içine girebilirler. En çok görülen duygu  kıskançlıktır. Arkadaşlarının paylaşımlarından yola çıkarak onların aldıklarını, yaptıklarını, yediklerini, giydiklerini hatta görünümlerini aşırı bir biçimde kıskanarak kendi kişilikleriyle kıyaslarlar. Sürekli bir mutsuzluk hali görülür ki; işte bu kıyas bağımlılığın geldiği en üst seviyedir. Mesela tatile çıkan arkadaşını görüp kendi yapamadığı için hırsından ağlayanları bu kategoride değerlendirebiliriz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN