Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetSahte Sosyal Medya Hesapları Nasıl Anlaşılır?

    Sahte Sosyal Medya Hesapları Nasıl Anlaşılır?

    Sahte sosyal medya hesapları çoğunlukla öyle bir bakışta anlaşılabilecek basitlikte hesaplar değildir. Çoğu uzman kişiler tarafından hazırlanmış veya çalınmış normal sosyal medya hesaplardan teknik olarak hiç bir farkı olmayan içeriklerden oluşur. Bu sahte hesaplar farklı kimlikler altında sizi dolandırmak ve özel bilgilerinizi ele geçirmek amacıyla hazırlanmışlardır.

    Sahte Sosyal Medya Hesaplarını Anlamak Zordur

    Aslında sosyal medya hesabının sahte olup olmadığını tek bir seferde anlayabileceğimiz belirgin işaret yoktur. Sadece bazı ipuçlarını değerlendirerek sonuca varabilirsiniz. İlk bakacağınız yer hesaptaki fotoğraflardaki etiketler ve yorumlar olmalıdır. Eğer fotoğraflarda kimse etiketlenmemiş ve fotoğraflarda anlamlı yorumlar bulunmuyorsa hesaptan şüphelenmeniz gerekir.

    Bunun dışında hesap sahibi kişinin arkadaş listesi ve sayfasında yaptığı paylaşımlar size genel bir bilgi verecektir. Bütün bu ipuçların değerlendirerek hesabın sahte olup olmadığını anlamanız mümkün olur.

    Her İstek Gönderen İle Hemen Arkadaş Olmayın

    Sürekli birileri size arkadaşlık isteği gönderecektir. Genel bir prensip olarak her gelen arkadaşlık isteğini hemen onaylamayın. Belirli bir süre bekleterek hesabın sahte olma ihtimalini sorgulayın. Arkadaşlık gönderen kişiden çok daha fazla emin olmak istiyorsanız, telefonla arayarak o isteğin kendisinden gelip gelmediğini sorabilirsiniz. Samimiyetiniz daha az ise e-posta gönderebilirsiniz. Hiç tanımadığınız biriyse de profilini ayrıntılı bir biçimde incelemeniz gerekir. Burada en önemli kıstas ortak arkadaşlarınızın sayısıdır. Her zaman aklınız bulunması gereken konu arkadaşlık gönderen kişinin aslında sizin zannettiğiniz kişi olmayabileceğidir.

    Sahte Hesapların Kullanım Amaçları

    Sahte hesap açmak için bir çok farklı sebep vardır. Aşağıda en çok görülen çeşitlerini anlatacağım.

    Ünlü Birini Taklit Etmek

    Tanınırlığı yüksek olan oyuncu, sporcu, gazeteci, siyasetçi veya iş adamı gibi ünlü kişiler adına sahte hesap açarak o kişilermiş gibi davranırlar. Bu kişilerin kendi hesaplarından çaldıkları fotoğrafları kullandıkları için hesaplar çok gerçekçi görünür. Amaçları ya hesabını çaldıkları kişinin itibarını zedelemektir ya da bu ünlüyü seven ve arkadaş olan kişilerden bir şekilde menfaat sağlamaktır. Takipçi sayılarının azlığı sahte hesapları anlamak için en önemli ipucudur.

    Çocuk İstismarı

    Çocukların kullandıkları sosyal medya hesapları ile arkadaş olmaya çalışan ve amaçları çocuk istismarı olan bu tarz sahte hesaplar savunmasız ve bilgisiz olan çocuklar için büyük tehlike oluşturur. Özellikle anne ve babadan ilgi görmeyen çocuklar için tehdit büyüktür. Mutlaka anne ve babalar çocuklarının internet ortamında kimlerle görüştüğünü, ne yaptığını ve neler paylaştığını bilmelidirler.

    Sahte Takipçi Oluşturmak

    Sahte takipçi oluşturmak amacıyla açılan sahte hesaplardır. Kendilerini veya kurumlarını güçlü göstermek bunu bir güç unsuru ve paravan işlerinde kullanılmak üzere açılmış hesaplardır.

    Özgürce Fikirlerini Paylaşmak

    Sosyal medyada gerçek kimliği dışında özgürce fikirlerini ve fotoğraflarını paylaşmak isteyenlerin tercih ettiği bir sahte hesap türüdür. Kendilerinden başkalarına çok fazla zararı yoktur. Çoğu zaman bilgi kirliliğine yol açarlar.

    Taciz  ve Tehdit Amaçlı

    Bu hesapların amacı sizinle arkadaş olduktan sonra hakaret, küfür, tehdit ve cinsel tacize kadar giden bir süreçte sizi rahatsız ve huzursuz etmektir. Bu hesapları anında arkadaşlıktan çıkarın ve hiç düşünmeden engelleyin. Bir tehdit veya tacize uğradığınızı düşünüyorsanız da hemen savcılığa suç duyurusunda bulunun. 

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN