Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımPlayStation 5 geliyor! Peki özellikleri neler?

    PlayStation 5 geliyor! Peki özellikleri neler?

    Oyuncuların merakla beklediği PlayStation 5 nihayet gün yüzüne çıktı. İlk olarak Microsoft kanadında gördüğümüz Xbox Series X’in ardından sıra PlayStation 5’e geldi. Peki Türkiye’de de satışa çıktığında MediaMarkt mağazalarından satın alabileceğiniz PS5’in özellikleri neler? Hangi oyunlar ile gelecek? Fiyatı ne kadar? gibi sorularınızın cevabını bu yazımızda veriyoruz.

    PlayStation 5 tasarımı nasıl?

    11 Haziran’da yapılan çevrimiçi etkinlik ile oyunlarını gördüğümüz PS5, kendi tasarımını da nihayet gösterdi. Xbox Series X’in dikdörtgen prizma şekline karşın daha şık ve daha uzun bir tasarımla karşımıza çıkan PlayStation 5, tüm zamanların en uzun oyun konsolu olacak. Daha önce DualSense adını alacağı açıklanan ve tasarımını gördüğümüz kontrolcüsünde olduğu gibi beyaz olarak gelen PS5’in tasarımı genel olarak hem sevildi hem de eleştirildi.

    Ancak şık olduğu da bir gerçek.

    İki versiyon olacak

    Beklenenin aksine iki versiyon ile gelen PlayStation 5’te klasik olan versiyonda 4K destekli Blu-Ray disk okuyucu yer alırken PlayStation 5 Digital Edition adını alan sürümde iser dahili bir disk okuyucu olmayacak. Bu özellikle kutulu oyun yerine dijital olarak satın alanlar için daha uygun fiyatlı bir seçenek şeklinde karşımıza çıkmasını bekliyoruz.

    PlayStation 5 teknik özellikleri

    Sony Interactive Entertainment ve AMD tarafından yapılan sınırlı açıklamalar ile PS5’in oldukça güçlü bir konsol olacağını görüyoruz. İşlemcisi AMD’nin Zen 2 mimarisini temel alan 8 çekirdekli ve 3,5 GHz hızında çalışan özel bir işlemci olacak. Grafik kartı ise 10,28 TFLOP gücünde, 36 işlem ünitesi barındıran ve 2,23 GHz hızında çalışan bir birim olacak. RDNA 2 mimarisi üzerine kurulan sistemde 16 GB GDDR6 bellekler olacakken 825 GB boyutundaki SSD depolama alanı da belleğe destek olacak. Cihazda NVMe SSD ile depolama arttırmanız da mümkün.

    Teknik kısımları bırakırsak PlayStation 5 ürünleri ışın izleme teknolojisini destekleyebilecek, 4K çözünürlüğünde oyun oynatabilecek yapıda olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Tanıtımda gördüğümüz oyunlar PS5 üzerinden işlenerek gösterilmiş olması da bu gücün göstergesi. Ancak direkt olarak PlayStation 5 üzerinden gösterilen bir oynanış videosuyla görüntü kalitesini daha iyi anlayacağız.

    PS5 sunumlarında vurgulanan SSD hızı ise konsollarda HDD nedeniyle yaşanan kısıtlamanın da önüne geçerek oyunlarda bekleme süresi, uygulamalar ve oyunlar arası geçiş işlemleri gibi durumlarda anında cevap verebilecek ve bu sayede .ok daha akıcı bir konsol deneyimi de sunulacağı bahsediliyor.

    PlayStation 5 oyunları

    11 Haziran’daki PS5 etkinliğinde en fazla yer ayrılan taraf ise PlayStation 5’e özel olacak oyunlardı. Genel kitleyi pek tatmin etmese de birçok ilgi çekici oyunun da olduğunu gördük. Bunları birkaç örnek ile anlatmak gerekirse;

    Horizon: Forbidden West

    Geçtiğimiz yıllarda PS4 platformuna gelene ve PC’ye de geleceği yakın zamanda açıklanan Horizon serisinin ilk oyunu Horizon: Zero Dawn idi. Bu macerada artık kurgusal gelecekte ABD’nin batısına gideceğiz ve özellikle grafik kalitesi olarak çok etkileyici olacağı da açık. Alloy’un macerası devam ediyor!

    Resident Evil VIII: Village

    Korku oyunu denildiğinde ilk akla gelen serilerden Resident Evil, sekizinci oyunu Village ile bu sefer PS5 kalitesinde bizi germeye ve koltuğumuza bağlamaya geliyor.

    Gran Turismo 7

    PlayStation evreninin en iyi yarış oyun serisi olan Gran Turismo, GS7 ile geri dönüyor. Gran Turismo Sport Xbox’ın Forza Horizon 4’ü karşısında geriye düşmüşken bir Sony atağı olarak kabul edebiliriz. Grafikler ve araçların şahane göründüğü oyunda onlarca araç DualSense’in yeniliklerini deneyebileceğimiz yapıda bizleri bekliyor olacak.

    GhostWire: Tokyo

    Shinji Mikami’nin oyunu desek sizce de yeterli olmaz mı? Resident Evil, The Evil Within gibi oyunların yaratıcısı olan Mikami, kendine ait Tango Gameworks firmasından çıkardığı The Evil Within 1 ve 2’nin ardından Bethesda yayıncılığında GhostWire: Tokyo ile karşımıza çıkacak. Nüfusun %99’u nun yok olduğu Tokyo sokaklarında doğaüstü güçler ile baş etmeye çalılşacağımız oyun PS5’in en merak edilen oyunlarından biri haline geldi bile.

    Marvel’s Spider Man: Miles Morales

    https://youtu.be/gHzuHo80U2M

    Etkinliğin başında gösterilen oyunlardan biri olan Spider Man: Miles Morales, ilk başta Spider-Man’in devam oyunu gibi sanılsa da mevcut Spider-Man oyununun PS5’e özel grafik olarak da geliştirilmiş bir ek paketi olduğu söylendi. Ancak oyun motoru ve bu paket PS5’e uyarlandığı için PS4’e göre daha hareketli, daha hızlı bir deneyim sunacak. Siyahi Spider-Man olan Miles Morales ile oynayacağımız oyun fazlasıyla güzel görünüyordu.

    Bunun dışında Hitman 3, NBA 2K21, Project Athia, Ratchet & Clank: Rift Apart, Solar Ash, Deathloop gibi birçok oyun da PS5 için duyurulmuş oldu.

    PlayStation 5 fiyatı ne olacak?

    Şu anda resmi bir satış fiyatı açıklanmayan PlayStation 5 için beklentiler 400-600 dolar arasında olacağı yönünde. Türkiye fiyatı ise eklenen vergilere göre belirlenecek.
    Sonuç olarak yeni nesil konsol dünyasında PlayStation 5 bizleri heyecanlandıracak gibi görünüyor. Ve elbettte PS5 ülkemizde satışa çıktığında MediaMarkt mağazalarından ve internet sitesinden ilk satılan noktalardan olacak.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN