Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiOtomotiv teknolojilerinin gelecek 10 yılı

    Otomotiv teknolojilerinin gelecek 10 yılı

    araba1769 yılında Fransız mühendis ve topçu yüzbaşı Fardler Nicholas Joseph Cugnot’un, kendi başına hareket edebilen ilk kara taşıtını icat etmesiyle insanoğlunun hayatına giren otomobiller yıllar içerisinde teknolojiye her zaman fazlasıyla ayak uydurdu ve hem dış hem de iç görünüm olarak teknoloji ile beraber yoluna devam etti. İlk dönemlerinde esas fonksiyonu olan ulaşım dışında tasarım ve diğer özellikler anlamında son derece basit ve sade olan otomobiller insanların artan ihtiyaçları ile her dönemde yenilenmeyi sürdürdü. Zaman içerisinde yol bilgisayarı, cd çalar, bluetooth gibi yeni teknolojiler otomobilleri daha gösterişli ve kullanışlı hale getirdi. Bugün geldiğimiz noktada teknoloji ve otomobiller ayrılmaz ikililer.

    Tüketici mobildeki deneyimi araç içinde de istiyor
    günümüzde ise tüketici günlük hayatta evinde ya da ofisinde deneyimlediği konforu otomobilinde de almak istiyor. Örneğin aracının içinde sürekli online olmak, mobil cihazında kullandığı multimedya özellikler ve aracın bazı fonksiyonları sadece bir komutla yerine getirmesi, bunların sadece birkaçı. Bu teknolojiler ve hatta daha fazlası günümüzde mevcut, ama henüz yeterince yaygın değil. Söz gelimi yıllardır konuştuğumuz hibrid araçlar bile hala yeterli seviyeye gelemedi. Elektrikli modellere gelindiğinde ise tek bir oyuncu var, o da Tesla. Bugün araç üreticileri geleceğin otonom araçlarda olduğunu görüyor. Örneğin Google sürekli son yıllarda üzerine fazlaca eğildiği sürücüsüz araç testlerine tam gaz devam ediyor. Hepsi bir yana, otomotiv teknolojilerinde cevabı en fazla merak edilen soru aslında son derece basit. Hayır, hayır sorumuz Apple’ın ne zaman Apple Car’ı açıklayacağı değil, konuştuğumuz teknolojilerin tam anlamıyla ne zaman hayatımızda olacağı. Bu soruya cevap vermek için biraz araştırma yaptım ve gelecek 10 yıl içerisinde otomotiv dünyasında sonunda ayakları yere basacak ve genele hitap edebilecek teknolojileri bu haftaki yazımda bir araya getirdim.

    Bir yıl sonra
    Otomotiv üreticileri gelecekte araçlarda yer alacak teknolojiler için oldukça sıkı çalışıyorlar ve bu çalışmaların bazı sonuçlarını şimdiden görüyoruz. Bundan 10 yıl önce bluetooth, navigasyon, park sensörü gibi fonksiyonlar yalnızca lüks araçlarda bulunurken şimdilerde her araçta yer alan özelliklerden. Gelecek yıl araçlarda standart teknoloji olarak yer alacak yeni özellikler hayatımıza girecek. Bunlardan biri araçlar için oldukça fazla önem taşıyacak olan online bağlantı.

    İki yıl sonra
    İleriki yıllarda sürücüsüz araçların hayatımızın önemli bir parçası olacağı şüphesiz. Aslında otomatik araç özellikleri zaten bir şekilde hayatımıza çoktan sızmış durumda. Örneğin otomatik şerit takip sistemi, otomatik fren sistemi, sürüş kontrolü bu fonksiyonlardan bazıları. Eğer otomatik durma, yönelme ve hızlanma gibi fonksiyonlara ayrı ayrı sahipsek neden bunları bir arada kullanmıyoruz? Bu durumu fark eden pek çok otomotiv üreticisi bu konu üzerinde çalışıyor. Örneğin Tesla’nın otopilot sisteminde tüm bu özellikleri kullanarak yarı bağımsız bir sitem tasarlamaya çalışıyor. Bu sistemde direksiyon yani asıl kontrol yine sürücüde, ancak sistem zor komutları basitleştiriyor, seçilen şeritte ilerlemeyi sağlıyor, sürüş sırasında etraftaki araçları sensörlerle kontrol edebiliyor.

    Beş yıl sonra
    Beş yıl sonra internet bağlantısız araç satın almak bugün Wi-Fi’sız laptop almaya benzeyecek. Ve siz belki de hala radyo dinlerken gençler size bulut tabanlı müzik kütüphanelerinde basit bir ses ses komutu ile müzik dinlemenin mümkün olduğunu hatırlatacaklar.

    10 yıl sonra
    Audi ve Mercedes Benz gibi üreticiler 10 yıl içinde tam otomatik sürüşün mümkün olacağını düşünüyorlar. Ve muhtemelen sürücüsüz araç kullanımı ile ilgili yasal düzenleme problemleri ile uğraşıyor olacağız.10 yıl sonra araçların iç tasarımları da sürüş moduna göre değişiyor olacak. Örneğin arkana yaslan ve rahatla, film izle, internete bağlan veya ofis işleriyle ilgilen gibi tercihler araç içinde mümkün olacak. Sürücüsüz araç teknolojisi ile ilgili çalışan Volvo konsept tasarımı ile ilgili Concept 26 isimli bir de proje yürütüyor.

    Görsel kaynağı: wordless tech.com

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN