Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraOtomatik ayarlara son, manuel çekim modlarını kullanıyoruz

    Otomatik ayarlara son, manuel çekim modlarını kullanıyoruz

    cekim_modu01

    Fotoğraf makinelerinde bulunan çekim modları biz kullanıcılara çekimler sırasında yardımcı olur ve daha iyi fotoğraflar çekmemize yardım eder.

    Günümüzde fotoğraf çekebilen bütün cihazlarda mutlaka en az bir çekim modu bulunur. Bu mod bazen (örneğin cep telefonlarında olduğu gibi) otomatik mod iken bazen de dijital SLR modellerde olduğu gibi 15-20 farklı seçenek sunabilir.

    Çekim modları bizlere daha iyi fotoğraf çekme, ışıkla ilgili önceden yüklenmiş şartlarda daha iyi fotoğraflama imkanı sunar. Fotoğraf çekebilen bütün cihazlarda mutlaka ve mutlaka tam otomatik bir çekim modu bulunur. Bu modda fotoğraf makinesi bütün ayarları otomatik olarak yapar ve kullanıcıya sadece kadrajı ayarlayıp fotoğrafı çekmek kalır.

    Bu mod birçok durumda ve genelde işe yarasa da bazı değerleri değiştirmek istediğimizde yetersiz kalır. İşte bu gibi durumlarda belli ayarları değiştirebileceğimiz çekim modlarına ihtiyaç duyarız. Bu ihtiyacın sebebi bazen renk düzeltmesi yapmak, bazen hız efekti vermek bazen de donma efekti almaktır. Sebebi ne olursa olsun bu manuel çekim ayarlarını bilmek bize avantaj sağlar.

    P modu

    Aslında bir nevi otomatik mod olan P modunda Tam Otomatik moddan farklı olarak Beyaz Ayarı, ISO ve flaş kullanıp kullanmama gibi seçenekler aktif olur. Diyafram ve enstantane değerlerini fotoğraf makinesi kendisi otomatik olarak verir.

    A Modu (Av olarak da geçer)

    Bu mod İngilizce’de Aperture Priority (Diyafram öncelikli) anlamına gelir. Bu modda kullanıcının belirlediği diyafram değerine karşılık gelen enstantane değerini makine kendisi verir. Alan derinliğini kontrol etmek istediğimiz durumlarda kullanılan bir moddur.

    cekim_modu02

    S Modu (Tv olarak da geçer)

    Bu mod ise İngilizce’de Shutter Priority (Enstantane öncelikli) anlamına gelen bir moddur. Kullanıcının belirlediği bir enstantane değerine karşılık gelen diyafram değerini makine otomatik olarak verir. Bu mod ağırlıklı olarak hızı dondurmak ya da hız hissi vermek için kullanılır.

    A ve S modlarını kullanırken ortamın ışık şiddetini göz önüne almak gerekir. Aksi takdirde çok karanlık ya da çok aydınlık fotoğraflar çekilebilir.

    M modu

    Bu mod ise Manuel yani hem diyafram hem enstantane değerini kullanıcının verebildiği bir çekim modudur. Her fotoğraf makinesinde bulunmaz. Doğru kullanımı için iyi seviyede fotoğraf bilgisi gerektirir. Bu modlara kısaca P, S, A ve M adı verilir.

    Elbette P ve Tam Otomatik modu dışındaki modları kullanmak için biraz fotoğraf bilgisi ve teknik konulara hakimiyet gerekiyor. Peki bu seviyede bilginiz yoksa ne yapacaksınız? Buna da bir çözüm var: Scene yani Sahne modları.

    Sahne modları

    Teknik bilginiz yeterli değil ya da teknik değerlerle uğraşmadan fotoğraf çekmek istiyorsunuz. Bu gibi durumlarda imdadınıza Sahne modları koşuyor. Bu modlarda önceden hazırlanmış bazı ortamlara göre fotoğraf makinesine gerekli ayarlar otomatik olarak yükleniyor. Mesela Plaj modunda bir plajda gerekli olabilecek tüm ayarlar makineye otomatik olarak yapılıyor. Ya da portre modunda netlik yüzlere gelecek şekilde ayarlanıyor, gerekirse flaş otomatik olarak açılıyor. Ya da gece portre modunda flaş ve diğer ayarlar otomatik olarak yapılıyor.

    İşte bu ön tanımlı Sahne modlarını uygun durumlarda doğru şekilde kullanarak çok daha güzel ve hızlı fotoğraf çekebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey fotoğraf makinenizi bu moda almak ve gerekli alt modu seçmek. Plajda iken plaj modu, doğada iken Manzara modu işinize yarayacaktır.

    Fotoğraf makinesinin özellik ve kategorisine göre sunulan Sahne modlarının seçenekleri de artıyor. Mum ışığı, metin, gece portre, portre, çocuk, sualtı, plaj, kar ve benzeri farklı çekim modları da bu seçenek altında sunuluyor.

    Bu modları kullanmak özellikle teknik bilgisi az olan kullanıcılar için faydalı sonuçlar doğurur. Zor durumlarda daha iyi fotoğraflar çekilebilir. Ayrıca normalde yakalanması güç olan kareler bu modlar sayesinde daha kolay bir şekilde çekilebilir.

    Yapacağınız birkaç deneme ile fotoğraf makinenizdeki Sahne modlarını verimli ve doğru şekilde kullanmayı öğrenebilirsiniz. Biraz emek, biraz sabır ve sebat yeterli olacaktır.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN