Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelMWC 2018 akıllı telefon trendlerini belirledi

    MWC 2018 akıllı telefon trendlerini belirledi

    Mobil dünyanın her yıl dört gözle beklediği MWC, 2018 yılında da dolu dolu geçti. Mobil dünyadaki üreticiler, en yeni modellerini MWC 2018’de tanıttı.

    Özellikle hem tasarım hem de gelişen kamera özellikleriyle 2018 model yeni akıllı telefonların, geçtiğimiz yıllara göre çok daha iddialı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Samsung’un 25 Şubat’ta düzenlediği Unpacked etkinliğinde tanıttığı Galaxy S9 ve S9+ modelleri MWC 2018’e damga vurdu.

    Değişken diyafram değerine sahip kamerayla gelen Galaxy S9 ve S9+

    Akıllı telefonların kameraları geliştikçe Megapiksel terimiyle beraber daha da çok duymaya başladığımız diyafram, boyut değiştirerek Galaxy S9 ve S9+ modellerinde değişken diyafram değerleriyle tüketicilerle buluştu.

    Galaxy S9 ana kamerası f/1.5 diyafram açıklığından f/2.4’e kadar dinamik değerler alabiliyor. Işığın yönü, şiddeti ve yoğunluğuna göre diyafram açıklığını otomatik ayarlayan Galaxy S9, en net çekimi bizlere sunuyor.

    Ana kameranın değişken diyafram açıklığı, yüksek kare hızına erişebilmek için f/1.5‘ten f/2.4‘e kadar kendini kapatabiliyor. Böylece video çekimlerinizde çok daha kararlı kare hızları yakalayabiliyorsunuz.

    f/1.5 sadece ağır çekim videolar için değil, aynı zamanda düşük ışıkta çekilen fotoğraflar için de önemli bir özellik. Galaxy S9 modelleri düşük ışıkta yüksek performans sunan diyafram açıklıklarıyla, ışığı en iyi şekilde değerlendiriyor ve sizin en iyi pozu almanıza olanak sağlıyor.
    Galaxy S9 diyafram açıklığına bu kadar değinmemizin önemli bir sebebi var. Lansman sırasında Samsung’un açıkladığı üzere, yeni modellerle birlikte özellikle düşük ışık çekimlerde ciddi performans artışı sağlanıyor.
    Galaxy S8 ile karşılaştırdığımızda, diyafram yüzde 28 daha fazla ışık tutabilirken, düşük ışık fotoğrafların belalısı gren oluşumu ise yüzde 30 azalıyor.

    MWC 2018 ile çift ön kamera, amiral gemilerinde standartlaşmadı

    Çift ön kameralı Galaxy A8 ve A8+ modelinden sonra ön tarafta çift kamera beklenen Galaxy S9 ve S9+ modelleri, geliştirilmiş tek ön kamera ile geldi.

    Lansmanda 5 model tanıtan Nokia da, ön kamerada tek kamera kullanmayı tercih etti. Aynı şekilde Xperia XZ2 ve Xperia XZ2 Compact modellerini tanıtan Sony de önde tek kamera ile kaldı. Sony, diğer üreticilerden farklı olarak, arka kamerada da tek modül kullandı.

    MWC etkinliğinden sonra tanıtılması beklenen Huawei P20’nin çift ön kamera ile gelmesi bekleniyor. Fakat genel olarak piyasadaki oyunculara bakacak olduğumuzda, üst seviyede önde çift kamera yerine, gelişmiş tek kamera kullanımı standartlaşmış gibi gözüküyor.

    Güçlenen çipsetler ile telefonların yetenekleri daha da arttı

    Her yıl akıllı telefonlarda donanımın daha da güçlendiğini görüyoruz. Geçtiğimiz yılların taşınabilir bilgisayar güçlerine erişen mobil telefonlar, gücünü artırarak devam ettiriyorlar.

    Üst segment modellerde Qualcomm’un yeni 8 çekirdekli işlemcisi Snapdragon 845 işlemcisine yer verildiğini görüyoruz.

    Bluetooth 5.0 bağlantısı sayesinde sonsuz sayıda kablosuz kulaklığı ve ses sistemini Bluetooth üzerinden bağlayabileceğiniz işlemci, hem görüntü hem de ses işleme konusunda oldukça etkileyici.

    WiFi 802.11ad desteği ile beraber çift gigabit hızda WiFi desteğine sahip olan Snapdragon 845, mobil bağlantıda da X20 LTE modem ile 1.2 Gbps mobil indirme hızlarını bizlere sunuyor. Snapdragon 845 ile 5G performansını operatör durumuna göre erken yaşayabilirsiniz dersek pek de yanıltıcı olmaz.

    2.8 GHz hıza kadar ulaşabilen 8 çekirdekli Snapdragon 845, Adreno 630 grafik işlemcisiyle beraber bilgisayar seviyesindeki grafik işlemci deneyimini mobil cihazlara getiriyor. Open GL ES 3.2, Open CL 2.0, Vulkan, DirectX 12 desteği Snapdragon 845 ile mobil cihazlara geldi.

    Gelişmiş AR ve VR deneyimi

    Güçlenen işlemci platformlarıyla beraber, artırılmış gerçeklik AR ve sanal gerçeklik VR deneyimi de 2018’de çok daha fazla gelişim gösterecek.

    Snapdragon 845 işlemcisiyle beraber 2400 x 2400 piksel çözünürlüğünde 120 FPS görüntü desteğine artık sahibiz. Her göze 120 FPS hızında görüntü verebilecek olan işlemci, pürürssüz bir sanal gerçeklik deneyimi bizlere sunacak.

    Snapdragon 845 ile bu zamana kadar yaşadığınız VR deneyimini unutun.

    18:9 ekran oranı, 2018’de standart oluyor

    2017 yılında çıkan amiral gemilerinde gördüğümüz 18.9 ekran oranı, 2018 yılında tüm üreticiler tarafından benimsenmeye başladı.

    Nokia ve Sony’nin de 2018 modellerinde 18:9 ekran oranına geçtiğini gördük. Bu sayede ön tarafta çerçevelerin daha da inceldiğini ve ön tarafın tamamen ekran ile geldiğini görüyoruz. Parmak izi okuyucular da artık genel olarak telefonun arka kısmında konumlandırılmaya devam edecek.

    Daha yetenekli ve keyfli telefonlar bizleri bekliyor

    Her sene gücüne güç katmaya devam eden akıllı telefonlar, 2018 yılında bizlere daha farklı deneyimler sunacaklar.

    Özellikle VR ve AR’ın yılı olacağını düşündüğüm 2018 yılı, artık tamamen donanım desteğini de arkasına alıyor.

    Kullanıcılar sadece telefonla değil, telefonlarıyla kurdukları ekosistemlerle deneyimlerini daha da artıracaklar.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN