Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelMilyonlarca kişi farkında değil: Sizi her uygulamada izliyor!

    Milyonlarca kişi farkında değil: Sizi her uygulamada izliyor!

    Akıllı telefon kullanıcılarının pek çoğu cihazlarından izlendiğinin farkında olmuyor. Bunu meşru uygulamalar yaptığında ise olaylar biraz daha farklı işliyor. Google dünyanın en aktif kullanılan uygulamalarını içinde barındırıyor. Google Maps, Google tarayıcı, Gmail ve pek çok Google bağlantılı uygulamanın milyonlarca kişiye ulaştığı biliniyor. Peki Google’ın sizi her uygulamada izlediğini ve bunu değiştirmeniz için gereken bir ayar olduğunu söylesek? İşte Google için değiştirilmesi gereken ayar ve detaylar:

    Google için değiştirilmesi gereken ayar ve adım adım izlenecek yollar

    Google’ın özellikle harita uygulamaları çok popüler. GPS sistemi aracılığı ile kullanıcıların telefonlarındaki konum verilerini topluyor ve bunları depoluyor. Bu ayarları değiştirerek ‘izlenmekten’ bir nebze de olsa kaçabilirsiniz.

    Hatta isterseniz Google üzerinden tüm konum verilerinizi silinmesini bile talep edebilirsiniz. Öncelikle Google’ın neden konum izlediğine bir bakalım. Google devasa bir şirket ve gelirlerinin büyük bir kısmını da reklamlar aracılığı ile kazanıyor. Haliyle kullanıcıların verilerini toplayıp onlara hedefli reklamlar göstermek Google’a daha fazla kâr getiriyor.

    Google, kullanıcı verilerini konum tabanlı hizmetleri iyileştirmek için kullandığını söylese de başka şirketlerin amaçları doğrultusunda kullandığı uzmanlar tarafından yıllardır dillendiriliyor.

    Yani Google Maps’i kullanmak ya da Google’ın tarayıcısını kullanmak aslında sizin konumuzunu her seferinde kayıt etmesi için şirkete sunduğunuz anlamına geliyor. Google’ın bu ‘gözetlemesi’ Android tarafta yaklaşık iki milyar cihazın kullanıcısını etkiliyor.

    Bunun akabinde elbette milyonlarca da iPhone kullanıcısını da içine alan geniş bir alana giriyor.

    Google bu konum izleme durumunu ise gizlemiyor. Kullanıcılara açık açık verilerini paylaşmak isteyip istemediklerini soruyor. Eğer Google Maps’i kullanmak istiyorsanız konuma erişim izni vermeniz gerekiyor. Pek çok kez Google’ın gizlilik ayarları çatısı altında kullanıcıların hareketlerini kaydetmekle suçlandı.

    2018 yılında Associated Press(AP) tarafından yapılan bir araştırmanın ardından önemli bir detay ortaya çıktı. Kullanıcılar isterlerse toplanan konum verilerini bulup silebilir. Peki bu nasıl yapılır?

    Öncelikle ayarlarınızda konum geçmişini kapatmak Google’ın sizi izlemesini bir nebze durduracaktır. Bu özelliği kapatmak yalnızca günlük hareketlerinizin Google Maps’in zaman çizelgesine işlenmesinin önüne geçer. Sizi tamamen güvenli bir alana geçirmez. Hatta Google, destek sayfasında, bu özellik kapatıldığında bile “bazı konum verilerinin diğer ayarlarla kaydedilmeye devam edebileceği” belirtiliyor.

    Konum izlenmesini tamamen kapatmak istiyorsanız:

    1) Akıllı telefonunuzda ya da bilgisayarınızda ‘Google’a gidin,
    2) Google hesabınıza girişin yapın,
    3) Google hesabınızı yönet kısmına tıklayın,
    4) Gizlilik ve Kişiselleştirme bölümünde verilerinizi ve gizliliğinizi yönetin kısmını seçin,
    5) Aktivite Kontrolleri bölümüne gidin ve burada yönetin seçeneğine tıklayın,
    6) Web ve uygulama etkinliği adı altında yer alan açma kapatma düğmesini kapalı duruma getirin,
    7) Bir uyarı alacaksınız ve eğer özelliği devre dışı bırakırsanız nelerin olacağını açıklayacak.

    2021 yılının en çok satan akıllı telefonları belli oldu!

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN