Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Satın Alma RehberiLED ampuller ile elektrik faturanızı düşürün

    LED ampuller ile elektrik faturanızı düşürün

    Uzun ömürlü ve düşük enerji tüketimli LED ampullere geçerek, ev ve iş yerinizdeki enerji harcamanızı kolayca azaltabilirsiniz.

    LED aydınlatma
    Ampullerin çeşitlenmesi ile hem aydınlatma hem de enerji tüketimini ayarlamak kolaylaştı. Bugüne kadar akkor ve floresan aydınlatma yaygın kullanılırken, artık LED teknolojisine sahip aydınlatma birimleri de hayatımızda yerini aldı.

    Tungsten olarak bilinen klasik akkor ampulleri herhalde tanımayan yoktur. Orta kısımdaki tungsten tel koptuğunda ampulü çöpe atabilirsiniz. Bunun sebebi genelde voltaj dalgalanması ve ısınmadır. Enerji verimliliği düşük, karbondioksit salınımı da yüksek olduğu için 3 yıl önce AB içerisinde üretimi durdurulan akkor ampuller, yerini ağırlıklı olarak floresana bıraktı.

    Floresan ampuller akkor gibi içerideki gazı ısıtıp teli aydınlatmak yerine, civa buharını tetikleyerek ışık elde ediyorlar. Ancak bunların eski nesilleri yerini enerji tasarruflu ampullere bıraktı. Böylece klasik akkor ampulün dörtte biri enerji tüketirken, dört kat fazla parlaklığa erişebiliyor. Üstelik 6 bin ilâ 15 bin saat arası çalışabilirler.

    LED ise tüketiciye ulaşan aydınlatma teknolojisinin en gelişmiş elementi olarak kabul edilebilir. Bunun sebebi ise hem 100 bin saate kadar çalışabilmeleri, düşük güç tüketmeleri ve çevreye daha az zarar vermeleri olarak gösterilebilir. Enerji tasarruflu ampullerle karşılaştırılınca, hemen açılabilmeleri ve aydınlatma gücünde kademeli artış yerine hep aynı düzeyi korumaları da bir avantajdır.

    LED - Enerji tasarruflu - Akkor aydınlatma

    LED ampullerin genel özelliklerini daha detaylı incelemek gerekirse; bir LED ampulü ortalama 15 yıl kullanabilirsiniz. Ancak, belirli bir süre sonrasında performansı düşmeye başlayabilir. Bunun sebebi de, birçok ufak ışık diyotunu çalıştıran bir merkezî devre ile yönetilmeleridir. Böylece içeride çeşitli diyotlar bozulsa dahi, diğerleri çalışır. Bunu diğer ampullerle karşılaştırırsak, onlar bir kez bozulduğunda bir daha hiç çalışmazlar, LED ampuller ise tüm ışık diyotları bozulana kadar çalışmayı sürdürebilir. Akkor ampuller için ortalama ömrün yarım yıl, enerji tasarruflu ampuller için ise 5 yılın altında olduğunu hatırlatalım.

    Ampuller ile ilgili yaygın bir yanılgı da, aydınlatma gücünün Watt olduğunun sanılmasıdır. Watt, ampullerin harcadığı enerjiyi gösterir. Daha klasik bir anlatımla, 100 mumluk adını verdiğimiz akkor ampuller, aslında saatte 100 Watt enerji tüketirler. Aydınlatma gücünü Lumen, renk sıcaklığını ise Kelvin birimine bakarak anlayabilirsiniz.

    Yaklaşık 800 lumen aydınlatma sağlayan, 2700 kelvin sıcaklığa sahip akkor bir ampul 60 Watt enerji tüketir. Aynı değerlerdeki enerji tasarruflu ampuk 16 Watt tüketir. LED ise sadece 9 Watt tüketerek aynı aydınlatmayı sağlayabilir.

    LED ampuller hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

    LED ampullere geçmek ne kadar tasarruf sağlar?
    Türkiye’deki evlerin büyük bölümünün 2+1 olduğunu, bu evde ise toplam 7 ampul olduğunu (giriş, koridor, 2 oda, 1 salon, mutfak ve banyo) varsayalım. Bu 7 ampulün günde 6 saat açık kaldığını ve elektrik tarifesinin kW başına 35 kurtuş ücretlendirildiğini (2014 yılı ortalama enerji tarife fiyatı) düşünerek, gelin bunu yıllık hesaplayalım.

    Akkor ampul bir yılda 60 x 6 x 365 = 131,4 kW güç tüketir. Bu tüketim, yaklaşık 312 TL harcama demektir.

    Enerji tasarruflu ampul bir yılda 16 x 6 x 365 = 35,4 kW güç tüketir. Bu da bir yılda faturanızın yaklaşık 86,7 TL’sini aydınlatmaya ödeyeceğiniz anlamına gelir.

    LED ampul bir yılda 9 x 6 x 365 = 19,7 kW tüketir. Bu tüketim ise yaklaşık 48,2 TL demektir.

    Tüm aydınlatma sistemini ortalama büyüklükte bir evde LED’e geçirmek bile, bir yılda aydınlatmaya en az iki kat daha az ödeyeceğiniz anlamına geliyor. Ampul maliyetini ve uzun ömürlü oluşlarını da düşünürseniz, uzun vadede kâr etmeniz garanti. Çevreye daha az zarar vereceğinizi de unutmayın.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN