Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürLazer Yazıcılarda Kullanılan Toner Nedir ve Nasıl Çalışır?

    Lazer Yazıcılarda Kullanılan Toner Nedir ve Nasıl Çalışır?

    Toner nedir

    Toner Nedir?

    İlk olarak toner nedir sorusuna cevap verelim. En kısa ve basit tanımıyla toner, lazer yazıcıları ve fotokopi makinelerinde baskı yaparken kullandığı ve baskı anında kağıt üzerine bıraktıkları kimyasal içerikli bir tozdur.  Bu nedenle oldukça sık kullanılan ve satın alınan bir sarf malzemesidir. Düşük maliyetli bir ürün ile yüksek sayıda baskı yapılması amaçlanarak üretilmiştir. Çünkü içinde mürekkep bulunan sıvı haldeki kartuşlara göre çok daha düşük maliyetli baskı yapan ekonomik bir üründür.

    Toner İçeriğinde Neler Var?

    Tonerin içindeki madde kömür tozunu andırır. Bu toz da içinde yaklaşık 30 farklı kimyasal maddenin birleşmesinden oluşmuştur. Ana maddesi karbon elementi olan tonerin içindeki toz sürekli solunduğunda solunumla ilgili ciddi rahatsızlıklara yol açar. Baskıda parlaklık sağlamak için içeriğine balmumu katılırken kağıda yapışması için eklenen madde reçinedir. Oldukça kolay bir kullanıma sahip olan toner lazer yazıcıya takmak ve çıkarmak çok kolaydır. Işık sızdırmayan özel kılıflarda satılmaktadır.

    Toner Nasıl Çalışır?

    Partiküllerinin büyüklüğü Ortalama 14 mikrometre olan kimyasal toz plastikten yapılmış bir kartuşun içinde satılır. Eğer partiküllerin boyutu daha da küçülürse kağıt üzerine yapılan baskının kalitesi artmaya başlar. Dolayısıyla baskı kalitesini daha net anlayabilmeniz için DPI (dot per inch) örneğini vermek doğru olur. 300 DPI baskı kalitesi dendiğinde inç başına 300 partikül kullanıldığını anlayabiliriz. 600 DPI baskı kalitesi elde etmek için de 8 mikrometrelik partiküller kullanımı gerekir. Böylece sıcak hava basıncıyla kağıdın üzerine püskürtülen kimyasal içerik oldukça kaliteli baskı almanızı sağlar.

    Yeniden Dolum Mümkün

    Yeniden doldurulabilir ve tekrar tekrar kullanılır. Fakat bunun sonucunda dolumu yapılan kartuşun baskı kalitesinin düşük ve baskı ömrünün biraz daha kısa olma ihtimali vardır. Çünkü dolum yapıldığında sayfalarda şerit biçiminde bantlar, silik bölgeler, kağıdın boş alanlarında çizikler ve hatalı gölgelendirme gibi kusurlar oluşma riski yüksektir. Tüm bu sebeplerden ötürü orijinal toner kullanılması maddi olmasa bile baskı kalitesi açısından verimli olacaktır.

    Nereden Satın Alabilirim?

    Satın alacağınız toneri MediaMarkt mağazalarından temin edebileceğiniz gibi www.mediamarkt.com.tr adresinden de online satın alabilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN