Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımKatlanabilir iPhone yolda mı, neler biliyoruz?

    Katlanabilir iPhone yolda mı, neler biliyoruz?

    Katlanabilir yapıdaki cihazların sayısı her geçen gün artıyor. Bu alana birkaç yıldır yaptığı yatırımlarla gündemde yerini alan Apple’dan halen bir cihaz ortaya çıkmış değil. Alınan patentler ışığında oluşturulan bazı katlanabilir iPhone tasarımları internet aleminde dolaşıyor olsa bile resmi bir tasarım halen ufukta görünmüyor. Ortaya çıkan bilgiler ile alınan patentler bir araya getirildiğinde yeni iPhone hakkında bazı yorumlar yapılabiliyor.

    Katlanabilir iPhone hakkında neler biliyoruz?

    Apple’ın öncelikle bu cihazı nasıl adlandırılacağı konusuna gelelim. iPhone Flip şirketin ilk katlanabilir ekranlı telefonunun ismi olabilir gibi duruyor. Apple analistleri tarafından yürütülen tahminlerde şirketin yeni iPhone’u piyasaya sürme konusunda hiç aceleci olmadığı özellikle vurgulanıyor. İlk katlanabilir cihazın tanıtılmasının ardından neredeyse dört yıl geçmişken, Apple’ın bu alandaki cihazları halen dikkatle takip ediyor olması ‘treni kaçırıyor mu, yoksa bambaşka bir şey mi planlıyor?’ sorularının akıllarda yer etmesine neden oluyor.

    Katlanabilir iPhone-00

    Samsung, Huawei ve Xiaomi gibi güçlü rakipleri bulunan Apple’ın bu rakiplerinin yolundan mı gideceği yoksa radikal bir ekleme ile ‘katlanabilir cihaz’ alanına girip girmeyeceği halen bir merak konusu. Yine de iPhone Flip olarak adlandırılacağı söylenen cihazda bazı özelliklerin alınan patentler doğrultusunda nasıl olacağı da yorumlanıyor.

    Ekran boyutu

    Ekran boyutlarından başlayalım. Ünlü Apple analisti Ming-Chi Kuo tarafından yapılan bir yoruma göre ilk katlanabilir yapıdaki iPhone’un 8 inçlik devasa bir ekranı olacak. Bu ise piyasada satışta olan cihazlardan çok daha büyük bir ekran boyutu. Elbette konu hakkında yayımlanmış bir başka bir raporda Apple’ın 7.5 inçlik OLED yapıda bir ekranı cihaza eklemesi gündeme getiriliyor.

    Tasarım

    Tasarım tarafına gelince işler biraz karışıyor. Katlanabilir ekranlı telefonlar şu anda yatak ya da dikey olmak üzere iki popüler katlanma stiline sahipler. Apple’ın bu tarzlardan birini seçip seçmeyeceği henüz kesin değil. Bir değer taraftan Jon Prosser’e göre Apple iki farklı iPhone Flip modeli üzerinde çalışıyor.

    Katlanabilir iPhone-00

    Alınan bir patentte ise Apple’ın aslında tek ekranı ikincil bir ekran ile birleştirmek için manyetik yapıda bir panel üzerinde çalıştığı öğrenilmişti. Esnek ve dayanıklı ekranlar için 2018 yılında bir patent alan Apple, aslında uzun yıllardır bu cihaz üzerinde çalışıyor gibi görünüyor. Yakın zamanda ise bir başka patentte Apple’ın üçe katlanabilir ekran için çalışmalarını yaptığı ortaya çıkmıştı.

    Bloomberg tarafından yayımlanan bir raporda ise yeni iPhone’un Z Fold gibi iki yana doğru açılacak yapıda olacağı söylenmişti. Bu ise Kuo’nun 8 inçlik ekranını doğrular nitelikte bir tahmin oluyor.

    Dayanıklılık

    Apple bu tarz katlanabilir yapıdaki cihaz üzerinde çalışırken dayanıklılık konusunda aldığı patentler ile de gündeme geliyor. Şirketin aldığı bir patentte esnek yapıda seramik bir kaplama üzerinde çalıştığı öğrenilmişti. Bu kaplama çizik veya oyuk gibi görünümlerin en aza inmesi adına kendi kendini iyileştirebilen bir katmandan oluşuyor.

    Katlanabilir iPhone-00

    Çıkış tarihi ne zaman?

    Apple’ın yeni iPhone modeli için elbette elimizde bir tarih bulunmuyor ancak yapılan tahminler akıllı telefon modelinin en azından 2023’ten önce tanıtılmayacağı yönünde. Hatırlayacağınız üzere ilk söylentiler 2021 yılında yeni katlanabilir yapıdaki telefonun piyasaya sürüleceğini öngörüyordu ancak öyle olmadı. Bu nedenle en gerçekçi tarih aslında 2023 ve daha sonrası olacak gibi görünüyor.

    Apple’ın neden bu kadar çok beklediğine ve halen neden kararsız olduğu konusuna gelirsek…

    Güvenilir bazı kaynaklara göre Apple onlarca katlanabilir ekranlı iPhone prototipi üretti ancak hiçbirinde istediği gibi bir standart tutturulamadı. Apple’a göre katlanabilir ekran teknolojisi çok iyi bir noktada değil ve bu yapıdaki akıllı telefonların piyasaya sürülmesi konusunda halen ilerleme kaydedilemedi.

    Apple’ın Android kullanıcılarını hedefleyen planı!

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN