Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikIoT Cihazlar Ne Tür Güvenlik Riskleri Taşıyor?

    IoT Cihazlar Ne Tür Güvenlik Riskleri Taşıyor?

    IoT cihazlar artık hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Seyahat ettiğimiz araçlarda, iş yerlerinde, kafelerde, evlerde hatta tüm yaşam alanlarımızda IoT cihazlarla birlikteyiz. Bu cihazların en önemli avantajı hayatımızı kolaylaştırmaları. Fakat bu cihazlar aynı zamanda hayatımızda güvenlik riski de oluşturuyorlar. Özellikle de güvenlik açıklarına sahip olanlarının güncellemeleri yapılmadığı takdirde bilgisayar korsanları için ciddi bir hedef haline geliyorlar.

    Evde Bulunan IOT Cihazlar

    Eviniz akıllı ev tarzında ise bilgisayar korsanlarına hedef olma ihtimaliz bir hayli yüksek. İnternete bağlı televizyon, oyun konsolu, güvenlik kamerası, buzdolabı veya kombi benzeri cihazlarda bir güvenlik açığı varsa, bu güvenlik açığını kullanan bilgisayar korsanları bu cihazlara erişim sağlayarak cihazların yetenekleri kapsamında çeşitli aksiyonlarda bulunabilirler. Kurulum ayarlarına müdahale ederek değiştirebilir, açıp kapatabilir veya yaptırımlarını kendi isteklerine göre ayarlayabilirler. Mesela evdeki güvenlik kamerasından sizi izleyebilir, televizyonda uygunsuz içerik gösterebilir veya kombinizin yönetimini ele geçirebilirler.

    Otomobillerde Bulunan IOT Cihazlar

    Günümüzde otomobillerin bir bölümü internete bağlı bir şekilde üretiliyor. Yakın zamanda ise artık tüm üretilen otomobillerin internet ile bir şekilde bağlantısının olması kaçınılmaz. Durum böyle olunca da bilgisayar korsanlarının iştahı kabarıyor. Aracınızı sürerken bulunduğunuz yerin bilgisine ulaşabilecekleri gibi belki de aracınıza sizin yerinize müdahale edebilecekler. Mesela yolda giderken bagajınızı açabilecekleri gibi aracınızda dinlediğiniz müziği bile değiştirebilecekler.

    İşyerinizde Bulunan IoT Cihazlar

    İşyerlerinizin en riskli ortamlardan birine sahip olmasının sebebi çok fazla sayıda IoT cihazlar bulunmasıdır. Bu cihazlar birbirlerine internet üzerinden bağlantılıyken yani diğer bir tabirle “konuşurken” güvenlik açıklarından faydalanan bilgisayar korsanları bu cihazları ele geçirerek günlük işlerinizi sürdürmenizi engelleyerek risk oluştururlar.

    Endüstriyel Alanda IoT Cihazlar

    Özellikle fabrikalar son yıllarda makine parkurlarında çok fazla internete bağlı cihaz kullanmaya başladı. Verimliliği ve üretin kalitesini arttırmak amacıyla tasarlanan cihazlarda oluşan güvenlik açıkları fabrikaların üretim kapasitesini kullanmasını bile engelleyebilir. Üretim bandındaki makineler, fabrika içinde kullanılan hava ve yer araçları ve işçilerin kullandıkları giyilebilir teknolojisi içeren cihazların hepsi bir risk oluşturmaktadır.

    Bütün bu anlatılanların ışığında IoT cihazları kullanırken güvende olmak için:

    Yazılımları Güncel Cihaz Kullanın ve Kayıt Yaptırın

    Cihazlarınızı güncel tutarak bilgisayar korsanlarının güvenlik açıklarından faydalanarak oluşturabilecekleri tehditlerin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca eğer cihazlarınızın üreticilerine kayıtlarını yaptırırsanız üreticilerin olası güncellemelerinden çok hızlı bir biçimde haberdar olursunuz.

    Wi-Fi Ağınız Güvenli mi?

    Alabileceğiniz diğer bir güvenlik önlemi de kullanılan Wi-Fi ağınızın güvende olmasıdır. Wi-Fi ağınızı güvende olabilmesi için gerekli yazılımsal ve donanımsal güvenlik gerekliliklerini eksiksiz sağlamalısınız. Eskiyen ve kullanım dışı kalan cihazları da ağdan çıkararak temel koruma için çalışan cihazlara odaklanabilirsiniz.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN