Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelHTC Vive Pro 2 ile Sanal Gerçeklikte Çözünürlük Çıtası Yükseliyor

    HTC Vive Pro 2 ile Sanal Gerçeklikte Çözünürlük Çıtası Yükseliyor

    Sanal gerçeklik (SG) dünyasındaki yapımcılar, bilgisayar kullanıcıları için her sene birkaç farklı seçenek sunmayı başarıyor. Elbette bu seçenekler arasında HTC Vive serisi daima yüksek kalite anlayışıyla beklentileri artırıyor. HTC Vive serisi aslında ilk çıkışını 2015 yılında Valve ile ortaklık anlaşması imzalayarak gerçekleştirdi. Bildiğiniz gibi Valve, dijital oyun platformu Steam’in de geliştiricisi. Aynı zamanda Half-Life gibi ünlü oyunların da arkasında Valve bulunuyor. O zamandan bugüne çeşitli modeller hayatımıza girdi. Ancak bir türlü ana akım olmayı başaramayan sanal gerçeklik oyunları için yeni donanımlar ne kadar anlamlı? Bu yazımızda hem HTC Vive Pro 2 ürününü inceleyecek hem de bu soruya yanıt arayacağız.

    HTC Vive Pro 2
    HTC Vive Pro 2, tam paketi fiyat olarak ne yazık ki çok yüksek

    HTC Vive Pro 2 ile kaliteden taviz yok

    Steam ya da Valve ile HTC arasındaki anlaşma sona erdikten sonra bazı şüpheler ortaya çıkmıştı. Valve’ın SG için oyun üretmeyeceği ya da HTC’den yeni modeller çıkmayacağı düşünülüyordu. HTC Vive Pro 2 aslında ilk olarak bu söylentileri sona erdiriyor. Böyle bakıldığında ürünü “Biz devam ediyoruz!” olarak yorumlayabiliriz. Vive Pro 2’yi elinize aldığınızda klasik HTC tasarımının değişmediğini görüyorsunuz. Rakibi Facebook’un Oculus’una göre daha büyük ve kablolu olan ürünün farkı teknik özelliklerinde. Yeri gelmişken tekrar belirtelim; kablosuz ve küçük bir SG başlığı arıyorsanız HTC Vive Pro 2 kesinlikle size göre değil!

    HTC Vive Pro 2 en büyük yeniliği tasarımdan ziyade donanım özelliklerinde sergiliyor. 5K çözünürlüğe ve 120Hz tazeleme hızına sahip panel gerçekten piyasada rakipsiz durumda. En azından evinize daha gelişmiş bir SG teknolojisi almanız pek olası değil. 5K özelliğini de biraz açalım. Başlıkta iki gözünüz için iki farklı panel bulunuyor. Panellerin her biri de 2,448 x 2,448 çözünürlüğe sahip. Ayrıca başlığın 120 derece görüş açısı olması da rakiplerine göre oldukça artı. Görüş açısının daralması kullanıcıda deniz gözlüğü takmış hissi uyandırıyor. Bu üründe elbette böyle bir durum yaşanmıyor.

    Yüksek fiyat ve rakipler

    SG teknolojisi ne yazık ki tüm eğlencesi ve farklı deneyimine rağmen fazla yaygınlaşamıyor. Bunun birkaç nedeni olsa da yüksek fiyatın etkili olduğunu söyleyebiliriz. HTC Vive Pro 2, tek başına alındığında 800 dolar etikete sahip. İki adet kumanda ve kablosuz takip özelliği sağlayan iki adet SteamVR Base Station fiyatı artıyor. Tam paketin fiyatı 1399 dolara çıkıyor. HTC Vive Pro 2’nin kumandalarının bir önceki modelle aynı olması da bana göre eksi bir özellik. Her ne kadar ergonomik olarak başarılı olsa da yüksek fiyatlı yeni bir üründe geliştirilmiş bir model olmasını tercih ederdim. Elbette böyle bir canavarı çalıştırmak için güçlü bir bilgisayara ihtiyacınız olduğunu unutmayın. PC kablosuyla 400 Dolar etikete sahip Oculus Quest 2’nin fiyat performans olarak daha iyi bir konumda olduğunu düşünüyorum. Sony cephesinden de yeni bir SG başlığının çıkması pazarı değiştirebilir.

    Hellblade Senua’s Sacrifice VR Edition, Half Life Alyx, Resident Evil VII gibi oyunlar gerçekten muhteşem deneyimler. Oyunların hepsi de 5K ve 120Hz özelliklerinin nimetlerinden yararlanıyor. Ancak bu tarz AAA diyebileceğimiz gelişmiş ve SG alma nedeni oyunların sayısı ne yazık ki çok artmıyor. Tam paket bir HTC Vive Pro 2 ile Nintendo dahil yeni nesil konsolların tamamını satın alabiliyorsunuz. Böyle bakıldığında ödediğiniz fiyat karşılığında geçireceğiniz zaman SG ile çok sınırlı kalıyor. Dolayısıyla yazımızın başına dönüyoruz. Sınırlı sayıda oyun için mevcut SG başlığı satın alır veya yükseltmeye gider miydiniz? Ürün, ismindeki “pro” sözünü fazla ciddiye alarak üst segmente konumlanıyor. Bu hamle ister istemez yüksek fiyatı beraberinde getiriyor. Ülkemizde satışta bulunan bir önceki modeli incelemek ve satın almak için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN