Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürHijyenik telefon temizliği nasıl olmalı? 

    Hijyenik telefon temizliği nasıl olmalı? 

    Koronavirüs salgını ile birlikte artık hijyene hiç olmadığı kadar daha fazla dikkat ediyoruz.  Kıyafetlerimizi, yiyeceklerinizi ve ellerimizi dikkatlice yıkıyor,  temizliğimize özen gösteriyoruz. Peki gün içerisinde defalarca kez kullanmış olduğumuz telefonumuzu nasıl dezenfekte edeceğiz? Bu hafta sizler için hijyenik telefon temizliğini araştırdım.

    Prof. Dr. Vefik Arıca
    Prof. Dr. Vefik Arıca

    Pandemi günlerinde telefon kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

    Son yıllarda akıllı telefonlar adeta vücudumuzun bir parçası haline geldiler. Pek çok işimizi telefonda hallediyor, saatlerce mesajlaşıyor, sosyal medyada uzun vakitler geçiriyoruz. telefonumuzun temizliği de büyük önem taşıyor. Koronavirüs bulaşını engellemek için ise daha özel önlemler almak gerekiyor. 

    Prof. Dr. Vefik Arıca, elimizi nasıl temizliyor sa veya hangi aralıklarla temizliyorsak akıllı telefonlarımızın da sıklıkla temizlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Arıca, telefon temizliğinin yüzde yetmiş alkol içeriği olan bir solüsyonla yapılmasını öneriyor. Ayrıca telefonumuzu kulaklıkla kullanmak  ve bu dönemde başkasına vermemek gerekiyor. Telefon temizliği yaparken elbette kulaklıkları da ihmal etmemek ve düzenli olarak sterilize etmek büyük önem taşıyor. 

    Akıllı telefonunuzu nasıl güvenle temizleyebilirsiniz?

    Mikrobiyologlar ise telefonunuzu su ve sabunla temizlemenizi öneriyorlar. Telefonunuzu kapatıp, kılıfını çıkararak temizleyebilirsiniz. Mikrofiber bir bezi ıslatıp, bezin üzerine çok az sıvı sabun  dökün. Ardından sabunu bütün beze dağıtarak telefonunuzu temizleyebilirsiniz. Bezin çok ıslak olmamasına dikkat edin. Temizlediğiniz akıllı telefonunuzu kuru bir mikrofiber bezle kurulamayı ihmal etmeyin. 

    İstanbul Medeniyet Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde görev yapmakta olan Dr. Öğr. Üyesi Cihan Aydın, bir peçetenin üzerine kolonya dökerek telefonumuzu hijyenik bir şekilde temizleyebileceğimizi söylüyor. Dr. Öğretim Üyesi Aydın, özellikle antimikrobiyel sabunlar ve dezenfektanların telefon temizliğinde ve genel olarak kullanılmamasını gerektiğini belirtiyor. Antibakteriyel ıslak mendiller de telefon temizliği konusunda tercih edilmemeli. Aynı şekilde triklosan içeren antibakteriyel sabun ve mendil gibi ürünler bakterilerde ilaç direnci oluşumunu arttırdığı ve insan sağlığını olumsuz etkilediği için uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor. Akıllı telefon temizliği için %70 alkol içeren sıvı solüsyonlar veya kolonyalar yeterli olacaktır.

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan
    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
    Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan

    Telefondan çocuğunuza virüs bulaşabilir! 

    Akıllı telefonlar son yıllarda bebeklerin ve çocukların da gözdesi. Her ne kadar uzmanlar tavsiye etmese de aileler çocuklara mama yedirirken bile telefondan yardım alıyor. Çocuklar ise cep telefonu ile oynamaktan oldukça fazla keyif alıyorlar. Ancak Covid-19 döneminde çocuklar için telefon hijyeni hiç olmadığı kadar büyük önem taşıyor. Nitekim dışarıda çalışan anne baba eve geldiğinde kendini dezenfekte ederken telefon hijyeni ihmal ediliyor. Konu ile ilgili danıştığım Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Görevlisi Murat Doğan, çocuklar için cep telefonunun riskleri ile ilgili önemli bilgiler verdi. “Kişisel teknolojik araçlar dışarda çeşitli yüzeylere temas ederek çocuklar için zararlı olabilecek zararlı mikropları üzerine alabilirler. Bu durumda Covid-19 virüsü de bu şekilde yüzeye tutunarak canlı kalabilir. Yayınlanan raporlarda Covid-19 virüsünün yüzeylerde uzun süre kalabildiğini göstermektedir. Bu süre 72 saate kadar uzaya bilmektedir. Bu nedenle el hijyeni eve geldiğimizde çocuklarımızın telefonumuzu ellerine alması ve oynaması göz önüne alındığında ciddi bir bulaş kaynağı olarak düşünülebilir. Bu teorik bir savdır. Ama kanıtlanmaması virüsün bulaşmayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle kişisel teknolojik veye basit kullanım aksesuarlarımızı da dezenfeksiyon etmeyi ciddi anlamda düşünmeliyiz. Bu cebimizdeki kalem bile olabilir. Genelde alkol, ozon ve UV ışık dezenfeksiyonu ile bu işlem yapılabilir. Fakat genelde piyasada olan çoğu ozon ve UV makinelerinin etkinlik çalışması yapılmadığından ürün seçerken bu etkinlik belgelerinin istenmesi önemli bir unsurdur. Aksi durumda sadece ev ışığı konmuş bir cihazı almış olduğunuzun farkına bile varmadan kendimizi avutmuş oluruz. Alkol ve UV ışınlar yüzey temizliği için uygunken ozon daha çok hava temizliği için uygulanmaktadır. Alkol makineye ve yüzeylere zarar verdiğinden dünya da  UV cihazlara talep her geçen gün artış göstermektedir.”

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN