Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraGüneşe karşı en iyi fotoğrafları siz çekin

    Güneşe karşı en iyi fotoğrafları siz çekin

    Fotoğraf çekmeyi kim sevmez ki? Çektiğimiz fotoğraflar o anları yakalamak için mükemmel karelerin oluşmasını sağlar. Bu yollardan birisi de ışığa karşı yani ters ışıkta çekim yapmak. Acemi kişilerin elinde bu yöntem karanlık ve anlamsız fotoğrafların çıkmasına neden olurken, bazı püf noktalarını bilen ve bunlara dikkat eden kişilerin ellerinde harika fotoğraflara dönüşebiliyor. Peki, güneşe karşı en iyi fotoğraf nasıl çekilir?

    Güneşe karşı en iyi fotoğraf nasıl çekilir?

    Fotoğraf çekmeye yeni başlayan herkes çevreden hep şu öğüdü alır:’’ Güneşi arkana alarak fotoğraflar çek’’. Bu gerçek bir öneri olsa da pek doğru sayılmaz. Işığı doğru yerde kullanmak güneşe karşı çekilen fotoğrafları daha çarpıcı hale getirebilir. Bu sebeple söz konusu yöntemin kullanılması fotoğrafı çirkinleştireceği anlamına gelmez. Peki, ters ışıkta, çarpıcı ve iyi fotoğraflar nasıl çekilir?

    Püf noktalarına bir bakalım:

    Ters ışıkta çekilen fotoğrafların bazıları, gerçekten çok parlak çıkar. Bunun da yanlış kamera ayarından kaynaklı olarak olduğu söylenir ancak iş dinamik aralığının düşük olmasında. Düşük dinamik aralığında gölgede kalan çekilen nesne istenen aydınlıkta pozlandığında parlak alanlar patlar veya parlak arka plan istenen aydınlıkta fotoğraflandığında bu kez konu karanlık çıkar.

    Söz konusu sorunu gidermenin bir yolu, fotoğrafın dinamik aralığını çekim sonrası işlemeyle yükseltmek olabilir.

    Ters ışıkta çekilen fotoğraflarda ışık ölçümünün aydınlık fondan yapılması siluet fotoğraflarının elde edilmesini sağlar. Diğer bir açıdan bakacak olursak bu durum, çekilen nesneden yapılan ölçümlerde ise ışık kaynağının olduğu parlak arka planda patlamalara neden olur.

    Eğer ışık kaynağını çekilen nesnenin arkasına alırsanız bu kez de gölgelerden oluşan izler ve dokular ortaya çıkar. Bunları unutmamak gerekiyor.

    Bu noktada karşımıza birkaç başlık çıkıyor:

    Güneşe karşı çekecek olsanız bile uygun ışık ortamını seçin

    Öncelikle çekim yapmak için iyi bir ters ışık ortamı seçtiğinizden emin olun. Öğle saatlerinde güneş tepedeyken ve ışığı yumuşatmanıza yarayacak yardımcı unsurlar yokken ters ışık denemelerinden iyi sonuç almanızın zor olduğunu unutmayın. Bu nedenle seçeceğiniz saatler gün doğumu sonrası yani sabah erken saatler ya da gün batımı gibi akşam saatlerini tercih etmeniz gerekiyor.

    Eğer bu saatler dışında çekim yapmanız gerekiyorsa ışığı yumuşatmak için doğanın gücünden yararlanabilirsiniz. Örneğin ağaçlar sizi bu durumdan kurtaracak en doğal yöntemlerden birisidir. Çekeceğiniz nesneyi ya da özneyi ağaçların, hatta tek bir ağacın önüne bile alırsanız fotoğrafın nasıl değiştiğini gözlemleyeceksiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise sizin de ağaçların arkasından gelen ışığa karşı pozisyon almanız.

    Kameranızın özelliklerini kullanın

    Ters ışık koşullarında fotoğraf makinenizin aklı karışabilir. Bunu göz önüne aldığınız takdirde manuel modda çekim yapmanın işleri daha kolay hale getireceğini söylemek mümkün. Işık koşullarına uygun modu elle ayarladığınız zaman, fotoğraf çok daha iyi çıkacaktır. Manuel modun sağlayacağı en önemli avantaj ise yapılan ayarın aynı ortamda siz hareket ettikçe değişmeyecek olmasıdır. Bu sayede her seferinde kararlı fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

    Yaratıcılığınızı kullanmaya ne dersiniz?

    Çekim sırasında her ne kadar bol ışıklı, bir ortamda olmuş olsanız da ışık desteği vererek ve çekim sonrasında ise fotoğraflarınızı düzenleyerek işe yaratıcılığınızı katabilirsiniz. Çekim sırasında reflektör kullanmak, fotoğraflara fark katacakken, gölge dengesini de bu sayede rahatlıkla ayarlayabilirsiniz. Yani ters ışıkta avantaj size geçmiş olur. Fotoğraf düzenleme uygulamalarında iyiyseniz, yakalamak istediğiniz sonuçları, biraz yapay yolların da eklenmesiyle daha iyi hale getirebilirsiniz.

    Hadi ama günbatımı çekiyoruz!

    Her günbatımı çekiminde hızlı hareket etmeniz gerekiyor. Bunun nedeni her ne kadar harika bir manzara olsa da bunun ömrü maalesef yaklaşık 20 dakika ve bu nedenle ışığı öyle bir ayarlamanız gerekiyor ki çekeceğiniz fotoğraf manzaraya yaraşsın. Günbatımı fotoğraflarındaki kilit nokta, tripot kurulumunuzu önceden tamamlamaktır. Çünkü tripodunuzun ayaklarıyla oyalanırken en iyi kareyi kaçırabilirsiniz ve bunu hiç istemeyiz.

    Genel kuralı unutmayın!

    Gökyüzü güneşli mi? Diyafram önceliği. Güneş çoktan battı mı? Manuel pozlama.

    Bu püf noktalarına dikkat ederek, güneşe karşı en iyi fotoğrafları çekmeye hazır mıyız?

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN