Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraGoPro fotoğrafçılığı

    GoPro fotoğrafçılığı

    gopro_01

    GoPro ya da benzeri aksiyon kameralarının fotoğraf çekme özelliğini kullanarak profesyonel cihazlarla yapmamız zor olan kareler elde edebiliriz.

    Konu aksiyon kamerası olunca akla ilk gelen marka GoPro. Neredeyse aksiyon kameralarıyla özdeşleşen GoPro, internet dünyasının Google’ı gibi oldu. 2002 yılında Nick Woodman tarafından kurulan GoPro markası ilk ürününü 2004 yılında 35 mm film kullanarak piyasaya sürdü.

    Yıllar içinde evrim geçiren, dijitalleşen cihaz, su geçirmez kılıf, 4K video kayıt, kablosuz olarak bağlantı kurabilme, Time Lapse ve fotoğraf çekme gibi fonksiyonlara kavuştu.

    Elbette bu yazının konusu GoPro’nun özelliklerini anlatmak değil. Bizim ilgimizi çeken konu özellikle fotoğraf fonksiyonu. GoPro’nun şu an satışta olan en üst modeli Hero 4 Black sürümü. Bu model 12 Megapiksel çözünürlüğünde fotoğraf çekebiliyor. Bu çözünürlük birçok durum için fazlasıyla yeterli. Ama bizim ilgimizi çeken tek şey çözünürlük değil: Geniş açı.

    Dünyayı içine alan bir geniş açı

    Küçük bir dikdörtgen şeklinde olan GoPro’nun ön yüzünde bir objektif bulunuyor. Bu objektifin görüş açısı ise 127 dereceye karşılık geliyor. Full Frame olarak tabir edilen tam boyutlu sensöre sahip bir fotoğraf makinesinde bu değer 12 mm’lık bir objektifin sunduğu açıya eşit oluyor. Bu da standartların çok üstünde bir geniş açı anlamına geliyor.  Yani aksiyon kamerasının objektifi geniş bir görüş açısına sahip.

    gopro03

    Fotoğrafik anlamda bu kadar geniş açı özellikle mekan algısını hissettirmek için çok işe yarayan bir özellik. Bir otomobilin içinde, bir dağın zirvesinde, bir binanın en üst katında ya da etrafı göstermek istediğiniz bir yerde bunu standart bir fotoğraf makinesi ile yapmanız çok zor. Kompakt bir fotoğraf makinesinde bu kadar geniş açışı standart olarak yakalamak zor. Bu bakımdan dijital SLR bir model kullanmak gerekiyor. Bu dijital SLR’e takacağınız bir geniş açı objektif işinize yarayacaktır.

    Ancak böyle bir objektif her zaman elinizin altında olmayabilir. Olsa bile onu ve fotoğraf makinesini yüksek bir zirveye çıkarmak ya da her zaman yanınızda taşımak pratik olmayacaktır.

    GoPro sadece 152 gram olduğu için montun ve hatta pantolon cebinde bile taşınabilir bir ürün. Bu sayede gittiğiniz her yere yanınızda geniş açılı bir fotoğraf makinesi taşıyormuş gibi rahat olabiliyorsunuz. Ayrıca Selfie çubuğu olarak tabir edilen mini monopodlarla biraz daha uzaktan yapacağınız çekimlerle fotoğrafın etkisi daha da güçlü olacaktır.

    Uzaktan kontrol edilebilmesi

    GoPro’yu fotoğraf makinelerinden ayıran önemli bir özelliği ise uzaktan kontrol edilebiliyor olması. Günümüzde birçok kompakt, bazı dijital SLR modelleri de bu tarz özelliklere sahip olsa da henüz tam anlamıyla yaygınlaşan bir teknoloji değil.

    Akıllı telefona yüklenecek bir uygulama ile GoPro’nun ekranına bağlanılabiliyor. Bu sayede kadrajı görebildiğiniz gibi uzaktan video ya da fotoğraf da çekebilirsiniz.

    gopro04

    Sualtında da kullanılabilmesi

    GoPro’nun en önemli artısı ise sualtında da kullanılabiliyor olması. Kutusundan çıkan kılıfı ile 40 metreye kadar sualtında da kullanılabilen ürün bu anlamda rakipsiz. Çünkü dijital SLR ya da kompakt fotoğraf makinelerinin neredeyse tamamı sualtında kullanıma uygun değil. Az sayıda kompakt makinenin bu tarz özelliği bulunuyor. DSLR modellerde ise özel kılıflar satın almak gerekiyor ki bunların da fiyatı epey yüksek.

    Düşük ışık şartlarına dikkat

    GoPro da standart fotoğraf makinelerinde olduğu gibi düşük ışık şartlarında biraz nazlı bir cihaz. Bu bakımdan gece karanlığında ya da ışığın az olduğu ortamlarda fotoğraf çekerken biraz daha dikkatli olmanızı öneririm. Sonuçları görmeden çekim yapmayın ve mümkün mertebe gündüz bol ışıklı ortamlarda çekim yapmaya çalışın.

    TimeLapse özelliği

    Belli sürelerle fotoğraf çekip bunları video haline getirmeye Time Lapse adı veriliyor. Standart videodan farklı olarak fotoğrafın daha detaylı özelliklerini de kullanma imkanı sunan Time Lapse, GoPro’nun standart özelliklerinden biri.

    Özellikle kalabalık gruplarla yapılan gezilerde, otomobil ya da benzeri kapalı bir araç içinde, binaların üst katında ya da bir dağın zirvesinde GoPro eşsiz görüntüler sunabiliyor. Sıklıkla kullandığım fotoğraf özelliği için yanımda sürekli GoPro taşıdığımı belirteyim.

    Yukarıda anlattığımız özelliklerin büyük bir kısmı benzer aksiyon kameraları için de kullanılabiliyor. Elinizde başka marka ve model aksiyon kamerası varsa fotoğraf çekmeyi deneyebilir ve bu deneyimlerinizi sosyal medyada paylaşabilirsiniz. Anlatması benden, uygulaması sizden.

    Işığınız bol olsun…

    GoPro ve aksesuarları ile ilgili detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz. 

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN