Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımGoogle'un Kişisel Asistanlı Akıllı Telefonu Pixel

    Google’un Kişisel Asistanlı Akıllı Telefonu Pixel

    Akıllı telefon dünyasının büyük oyuncularından Google, geliştirdiği Android işletim sistemiyle birçok markanın pazarda var olmasını sağlıyor. Her ne kadar LG veya Motorola gibi firmalara kendi markası adına üretim yaptırmış olsa da Google bugüne kadar hiç kendi telefonunu üretmemişti. Pazarda daha çok yazılım geliştiricisi olarak öne çıkan Google bu sefer kolları sıvayıp üretim işine de el atıyor. Sonuçta da “Google tarafından üretilmiştir” ibareli ilk telefonlar yakın zamanda piyasada yerini alacak. Google Pixel isimli ilk model 5 inç ekrana ve 2750 mAh bataryaya, Google Pixel XL ise 5.5 inç ekrana ve 3450 mAh bataryaya sahip olacak. Pixel, isimli telefonlar tam da Samsung’un yaşadığı ve kullanıcılarına yaşadığı güven kaybının ardından geliştirildiği için zamanlamanın tesadüf olduğunu söylemek yanlış olur. Çünkü Android’in Amiral gemisi olarak yorumlanan ve satış hacmi yüksek Samsung’un batarya skandalıyla çalkalanması dolaylı da olsa Android’in itibar kaybetmesine etki ediyor. Telefonların alüminyum kasaya sahip olması yaratılmak istenen “Premium” hissiyle paralellik gösteriyor. Fiyatlar da ABD’de 700 doların üzerinde olacak ki bu anlamda da Google rakiplerinin gerisinde durmuyor.

    screen_shot_2016-10-04_at_18-48-48

    Pixel ismi, telefonun özelliğine dair önemli bir ipucu veriyor. Akıllı telefon alıcılarının öncelik listesinde zirvede bulunan fotoğraf ve video özelliği bildiğiniz gibi mega piksel birimiyle ifade ediliyor. Pixel de bu konuda bir hayli iddialı. 12.3 mega piksel özelliğinde kameraya sahip olan Pixel, 2.0 diyafram değerine sahip ve 4K (2160p) video çekebiliyor. Kağıt üzerinde çok yenilikçi görünmese de Google, telefonun balık gözü, panorama, bokeh etkisi ve EIS adı verilen elektronik görüntü sabitleyici özelliğiyle öne çıkacağını söylüyor. Artık her telefon lansmanında duymaya alışık olduğumuz “Düşük ışıkta bile titremesiz çekim yapın!” sloganı Pixel için de geçerli. Ancak unutmamak gerekir ki fotoğraf çekme özelliği donanım kadar yazılımın da işi. Zaten fotoğraf özelliği en çok beğenilen Apple telefonların artısı da yazılım özelliği. Buna karşı hamle olarak Google’ın fotoğraf çekme konusundaki geliştirdiği algoritmaları merakla deneyimleyeceğiz.
    KİŞİSEL ASİSTAN

    Günümüzde akıllı telefonlar donanım olarak birbirine çok yakın seviyelerde üretiliyor. Hiçbir marka ve modelin diğerine karşı bariz bir üstünlüğü yok. Ancak bu benzerleşme üreticiler için tıkanmayı da beraberinde getiriyor. İşte Google yeni telefonuyla farklı bir kulvara yatırım yapıyor. Pixel’in en çok öne çıkan ve çıkacak özelliği ekranı, bataryası, kamerası değil yazılımı olacak. Android Assistant yazılımı ile gelecek olan Pixel yeni bir çığır açabilir. Adeta bir sekreter gibi çalışacak Android Assistant kişisel verilerinizi analiz ederek size yardımcı olacak ipuçları verecek. E-postalarınızı değerlendiren yazılım size gerekli hatırlatmaları yapacak. Sesli komutla da çalışabilen bu asistana “Geçen sene doğum günüme gelenleri söyler misin?” veya “Falanca otele sahilden gideceğim bir rota planla, bunu yapmadan önce otel rezervasyonu da yapıver” diyebiliyorsunuz. Biraz bilim kurgu filmlerini andırsa da Android Assistant’ın yaptığı aslında e-postalarınız, sosyal medya hesaplarınızı gözden geçirip AirBnB, Skyscanner gibi sitelerin verileriyle birleştirip analiz etmek ve bu sayede işinizi kolaylaştırmak. Tanıtımlarda bir adım daha kişiselleşen Android Assistant, kendisine gösterdiğiniz bir gömleğe uygun renk ve desenlerde tavsiyelerde de bulunuyor. Android Assistant bu kadar kişiselleşir mi bilemiyoruz ancak bu hizmetten yararlanmak için kişisel verilerinizin tamamını Google’a hibe etmeniz gerektiğini sanırız söylememize gerek yok.

    Pixel kullananlar bulut depolama çözümünde de avantajlı olacak. Zira kullanıcılara, telefonla çekilen video ve fotoğrafların saklanması konusunda Google Drive özelliği sayesinde sınırsız depolama alanı sunulacak. Buna ek olarak Google, yazılım güncellemesi konusunda her zaman için Pixel telefonlara destek vereceğini belirtiyor. Google bu sözün arkasında durursa Pixel’in klasik telefonlardan alıştığımız bir iki yıllık kullanım ömrü döngüsünü kıracağını söyleyebiliriz. Evet, Pixel, Samsung’un yerini alacak Amiral Gemisi olmak için dersini çok iyi çalışmış durumda. Ama şurası kesin ki bundan sonra akıllı telefon pazarındaki rekabet donanımdan çok yazılım tarafında gerçekleşecek.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN