Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraGoogle'dan yeni JPEG algoritması

    Google’dan yeni JPEG algoritması

    guetzli04

    Google’ın Mart ayı başında duyurduğu yeni JPEG algoritması Guetzli, fotoğraflarda yüzde 35 oranında sıkıştırma vaad ediyor.

    Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Google, birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zaman zaman farklı teknolojik gelişmeler konusunda da adımlar atan firmanın son yeniliği ise yeni nesil JPEG algoritması oldu.

    Bilenler bilir belki ama bilmeyenler için anlatmam gerekirse; Günümüzde fotoğraf çekebilen her türlü cihazın kullandığı JPEG (Joint Photographic Experts Group – Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu) 1994 yılından bu yana kullanılan ortak bir fotoğraf formatı türü. Farklı seçeneklerde sıkıştırma özelliği bulunan bu format uzun yıllardır görevini başarı ile yerine getiriyor. JPEG kodlaması kullanılırken insan gözünün göremediği detaylar saklanmaz. Ayrıca özel bir algoritma kullanılarak görüntü verileri sıkıştırılır. Böylece normalde 10 MB yer kaplayacak olan bir fotoğraf boyutu değiştirilmeden 2 MB’a kadar sıkıştırılabilir.

    Guetzli geldi

    Google ve Cornell Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen Guetzli (İsviçre Almancasında çerez anlamına geliyor) isimli yeni bir kodlama teknolojisi ise dosya boyutlarında ortalamada yüzde 35’a varan bir sıkıştırma imkanı sağlıyor. Üniversite kaynaklarına göre yeni kodlama teknoloji halen kullanılan tekniklere göre yüzde 29 ila 45 oranında sıkıştırma sunuyor. Ancak bu teknoloji halen geliştirilme aşamasında ve yavaş çalışan Guetzli algoritması pratik kullanımını şimdilik biraz sınırlıyor. Araştırmacılar mevcut sıkıştırma algoritmalarıyla Guetzli’yi birlikte kullanarak daha az yer kaplayan JPEG fotoğraflar üretmeyi hedefliyor.  Eğer bu hedefler gerçekleşirse önümüzdeki dönemde daha az yer kaplayan JPEG imajlarla karşılaşacağız.

    guetzli_07

    Konuyla ilgili olarak Google’ın bloğunda aşağıdaki açıklama yapıldı. Açıklamada şu bilgiler yer alıyor:

    “JPEG formatında görsel kalite, renk uzayı dönüşümü, ayrık kosinüs dönüşümü ve niceleme gibi çok aşamalı sıkıştırma işlemleriyle doğrudan ilişkili.  Guetzli, görsel kalite kaybının yaşandığı niceleme aşamasında dosyanın küçültülmüş hale getirilmesini hedefliyor. Guetzli, JPEG formatının psiko-görsel modellemesi arasındaki farkın üstesinden gelmeye çalışan bir arama algoritması kullanarak en az kayıp ve dosya boyutu arasında bir denge kuruyor.  Bununla birlikte, Guetzli daha küçük imaj dosyası boyutları oluştururken, halihazırda mevcut olan yöntemlere göre sıkıştırılmış görüntüler oluşturmak için daha uzun süreye ihtiyaç duyuyor.”

    Elbette akla ‘iyi güzel ama bu sıkıştırma tekniğini kullandığımızda fotoğraflarımızın kalitesi düşmeyecek mi’ sorusu geliyor. Bunun yanıtı ise ‘düşmeyecek’. Guetzli sıkıştırma işlemi yaparken görüntü kalitesinden taviz vermiyor. Hatta araştırmacılar bu yeni algoritmayı geliştirirken bazı deneyler de yapmış. Deneylerde biri Guetzli diğeri standart sıkıştırma algoritması ile üretilen iki JPEG fotoğraf kullanıcılara gösterilmiş. Hangisinin kaliteli olduğu sorulmuş. Bütün denekler Guetzli ile sıkıştırılan fotoğrafların daha kaliteli göründüğünü ifade etmiş. Tabi bunlar bilimsel deneyler değil ama günlük kullanım için sorun oluşturmayacağı konusunda içimizi rahatlatıyor.

    guetzli05

    Herkesin faydalanacak

    Bir fotoğrafın tek başına az yer kaplaması çok büyük bir adım olarak görülmeyebilir. Ancak özellikle internette kullanılan fotoğraflar için yüzde 35 oranında az yer kaplamaları, kullanıcılar için kotadan daha az harcanması anlamına geliyor. Ayrıca servis sağlayıcılar ve internet sitesi sahipleri için daha az yer kaplayan fotoğraflar daha az veri kullanımı ve dolayısıyla maliyetlerde düşüş anlamına geliyor. Örnek vermek gerekirse standart bir internet sitesinde günde 1 GB’lık fotoğraf üretiliyor ve sunucuya yükleniyorsa bunun Guetzli kullanılarak 650 MB’a düşeceğini ön görebiliriz. Ayrıca bu trafik açısından da önemli fayda sağlayacaktır.

    guetzli01

    Açık kaynak kodlu Guetzli projesini merak eden ve ilgisini çeken herkes kodlarını Github sayfasından indirebilir.

    Daha önce de artık yaşlanan JPEG algoritmalarını daha modern ve az yer kaplar hale getirmek için çalışanlar oldu. Bugüne kadar mevcut algoritmaların yerine geçebilecek bir çözüm bulunamadı. Kimbilir belki Guetzli bu alanda bir ilk olur ve daha az yer kaplayan JPEG dökümanları oluşturmak için önemli bir adım atılır.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN