Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraGeniş Açı / Makro Dönüştürücüler

    Geniş Açı / Makro Dönüştürücüler

    donusturucu01

    Son dönemde sayıları artmaya başlayan geniş açı / makro dönüştürücüler uygun fiyat etiketleriyle kolay bir çözüm sunuyorlar.

    Makro ya da geniş açı çekim yapmak dijital SLR sahipleri için zaman zaman ihtiyaç duyulan konulardan biri. Ancak bu tip ihtiyaçlar olduğunda genelde objektif değiştirmek ve ihtiyaca yönelik objektifler satın almak gerekiyor. Bu da hem ekonomik olarak hem de taşıma sorunları nedeniyle her zaman mümkün olmayabiliyor. İşte son yıllarda sayıları artan makro ya da geniş açı dönüştürücüler bu sorunlara çözüm oluyor.

    Bazı yerlerde objektif, bazı yerlerde dönüştürücü, bazı yerlerde ise filtre olarak isimlendirilen bu aparatlar elindeki objektifi değiştirmeden farklı çözümler elde etmek isteyenlere hitap ediyor.

    Nasıl kullanılıyor?

    Değiştirilebilir objektifli fotoğraf makineleri için tasarlanan bu ürünler objektifin önüne vidalanarak takılıyor. Aynen bir filtre takar gibi kullanılan bu dönüştürücüler haliyle belli bir mm çapı düşünülerek üretiliyor. Yani filtrelerde olduğu gibi 37, 52, 58 ya da 72 mm ebatlarında olan bu ürünleri objektife göre satın almak gerekiyor.

    Ne işe yarıyor?

    Makro, geniş açı ya da tele olarak farklı özelliklerde üretilen bu dönüştürücülerin bazısı makro, bazısı geniş açı, bazıları da tele özelliğine sahip olabiliyor. Hatta bazı dönüştürücüler hem makro hem geniş açı özelliğini aynı anda sunabiliyor. Dönüştürücünün hangi özelliğe sahip olduğunu isminde yer alan bilgilerden anlayabiliyoruz. Örneğin 62 mm 2.2X Telephoto ismine sahip olan ürünün objektif çapının 62 mm olduğunu, tele özelliği kazandırdığını ve görüntüyü 2.2 kat büyüttüğünü anlıyoruz. Bir başka örnekte ise 37 mm 0.5X Wide Angle üründe ise 37 mm objektif çapı, 0.5X büyütme oranı, Wide Angel ise geniş açıyı gösteriyor.

    Gerçek bir objektifin yerini tutar mı?

    Elbette bu ürünlerin gerçek bir objektifin yerini alması mümkün değil. Zira gerçek geniş açı ya da makro objektiflerin mercek kalitesi bir dönüştürücü ile karşılaştırılmayacak kadar iyidir. Ancak günü kurtarma ya da uygun fiyatla bir çözüm sunma anlamında dönüştürücüler de işe yarıyor. Ayrıca fiyat karşılaştırması yapıldığında ortalama bir makro objektifin neredeyse 10’da birine satılan dönüştürücülerin avantajlı olduğu görülüyor. Yani günü kurtarma, profesyonel olmayan işlerde faydalanma, günlük hayatta kullanım gibi işlerde bu dönüştürücüler fazlasıyla iş görüyorlar.

    donusturucu02

    Neler yapılabilir?

    Tek bir objektifiniz varsa buna uygun olarak alabileceğiniz farklı dönüştürücülerle makro, geniş açı, makro+geniş açı ya da telefoto objektife dönüştürerek farklı sonuçlar alabilirsiniz. Bu sayede elinizdeki ekipmanı kullanarak yeni şeyler denemek, farklı sonuçlar almak ve eğlenmek mümkün hale geliyor. Bu tarz bir dönüştürücü ile makro geniş açı çekimler yapabilir, elinizdeki objektifin yakınlaştırma kapasitesini artırabilir, objektifiniziniz görüş açısını artırabilirsiniz. Özellikle geniş açı+makro çözümünü sunan objektiflerin sayısının az ve fiyatlarının yüksek olduğunu belirtmek isterim. 60-100 TL’ye alabileceğiniz bu tarz bir dönüştürücü ile sizi sınırlayacak tek şey hayal gücünüz olacak. Anlatması benden, bu dönüştürücüleri bulup uygulaması sizden.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN