Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraGeç olmadan fotoğraf ve videolarınızı arşivlemeye başlayın

    Geç olmadan fotoğraf ve videolarınızı arşivlemeye başlayın

    Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde fotoğrafçılık konusunda çok şey değişti. Filmli makinelerden dijital makinelere geçerken cep telefonları da hayatımıza dahil oldu. Eskiden 24 ya da 36 pozluk filmlerle, filmleri boşa harcamadan, elimizi titretmeden çok dikkatli bir şekilde sınırlı sayıda fotoğraf çekerken artık elimizin ayarı kalmamış şekilde bir günde yüzlerce fotoğraf çeker hale geldik. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de akıllı telefonların da oldukça kaliteli fotoğraflar çekebilmesi. Kendi gazetecilik hayatım boyunca 90’lı yılların sonunda yurtdışına çıktığımda çektiğim fotoğraflara baktığımda birkaç fotoğraf varken, en son çıktığım Paris gezisinden 500’e yakın fotoğrafla dönmem bunun çok güzel bir örneği aslında. Bu arada “selfie”leri de unutmamak gerek.

    paris_1
    Paris_Hyatt_infor_07_10_2015

    Durum bu şekilde olunca doğal olarak binlerce fotoğrafın arasında kalıyorsunuz, hatta MediaTrend yazarlarından Aykut Altındağ, 15 yılı aşkın bir süredir katıldığımız basın toplantılarında, gezilerde fotoğraf çekiyor ve bunları saklıyor. En son sorduğumda 3 terabayta yakın fotoğraf biriktiğini söylemişti. Benim de üç aşağı beş yukarı çektiğim videolar ve fotoğraflar da 1 terabayta yakın (Çocuğunuz olduktan sonra çektiğiniz fotoğraf sayısı bol miktarda artıyor). Bu kadar çok sayıda ve boyutta fotoğraf ve video ile uğraşmak, bunları arşivlemek de başlı başına bir iş. Ayrıca hayatınızın bir dönemini, bir parçasının yansıması olan bu fotoğrafları ve videoları da korumak gerekiyor. Dolayısıyla sizlere fotoğraflarım ve videolarımla ilgili olarak ne yaptığımı ve deneyimlerimi sizlere aktarmak istiyorum.

    Depolama ve yedekleme

    vegas_2
    vegas_venetian_aws_07_Ekim_2015

    Fotoğraf ve videolarımı ilk olarak dijital fotoğraf makinesinden ve akıllı telefonumdan bilgisayarıma aktarıyorum. Yanlışlıkla çektiğim ya da gereksiz gördüğüm fotoğrafları silerek arşivin gerektiğinden çok daha büyük olmasını engellemeye çalışıyorum. Sonrasında bu fotoğrafları ve videoları önce tarihe sonra çekildiği yere göre sınıflandırıyorum. Bunu aylık dönemlerle yapıyorum. Seçim işlemini yaptıktan sonra bunları harici depolama cihazına arşivlemek için aktarıyorum. Siz de fotoğraf arşivinizin boyutlarına göre USB bağlantı noktasından ya da ağ üzerinden bağlanabilen bir harici depolama cihazı alarak arşivleme işlemine başlayabilirsiniz. 4 terabaytlık ağa bağlı bir depolama cihazı ihtiyaçlarınızı uzun süre karşılamaya yeterli olur. Bu arada ben işimi daha da sağlama almak için hem USB’den bağlanabilen hem de ağa bağlı bir depolama cihazı kullanıyorum.

    Birkaç kez veri kaybetmiş birisi olarak fiziksel cihazların yanında uygun fiyatlara gerileyen bulut hizmetlerini de artık kullanıyorum. 1 terabaytlık bulut alanıma çok önemli gördüğüm fotoğrafları ve vidoları yedekliyorum. Bu sayede daha önce evine hırsız giren ve tüm elektronik cihazlarını kaptıran biri olarak bunun arşivleme için olmazsa olmaz bir tercih olduğunu belirtmeden de geçemiyorum. Arşivleme ve yedekleme işi biraz da paranoyak olmayı gerektiriyor. Bu arada Amazon gibi şirketlerin, 20 – 30 dolara sınırsız sayıda ve boyutta fotoğraf yüklemeye izin veren online fotoğraf depolama alanları bulunuyor. Ayrıca buluta taşıdığınız fotoğrafları birkaç küçük adımla yakınlarınızla kolay bir şekilde paylaşabiliyorsunuz. Sağladığı bu avantajlar ve kolaylıklardan dolayı bulut hizmetlerini gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum.

    Fotoğrafları organize etmenin kolay yolu

    Biraz önce kısaca değindiğim dosyaları organize etmek için çeşitli araçlar kullanıyorum. Özellikle fotoğrafları ve videoları daha sonra aradığımda kolayca bulmak için toplu isim değiştirme yazılımı kullanıyorum. İsimlendirirken fotoğrafın çekildiği konum, etkinlik, tarih ve sayı kombinasyonunu kullanıyorum. Bu sayede örneğin Antalya’da 2005 yılında çekildiğim bir fotoğrafı kısa süre içerisinde bulabiliyorum.

    vegas
    vegas_aria_veeamon_26_Ekim_2015

    Sosyal ağlar

    Fotoğraflarınızı Facebook gibi sosyal ağlarda da arşivleyebilirsiniz. Bu şekilde arşivleme yapan tanıdıklarım var. Ama gizliliğe önem veriyorsanız fotoğraflarınızın gizliliği açısından bunu pek tavsiye etmiyorum açıkçası. Bunun yerine biraz önce bahsettiğimiz bulut ve diğer yöntemleri kullanmakta büyük fayda bulunuyor.

    Fotoğraf ve video arşiviniz başa çıkamayacak kadar büyümeden şimdiden önleminizi alın, yoksa işiniz zor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN