Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraFotoğraf makinelerinde 4K video kullanımı

    Fotoğraf makinelerinde 4K video kullanımı

    4k_foto_05

    Son dönemde giderek popüler olan bir teknoloji olan fotoğraf makinelerinde 4K desteğini verimli kullanmanın yollarını bu yazımda anlatıyorum.

    Teknolojinin gelişmesiyle beraber fotoğraf makinelerindeki Megapiksel yarışı da sona erdi. Ancak rekabet farklı alanlara kaydı. Daha hızlı, daha sessiz, daha küçük derken bir rekabet alanı da 4K (3840×2160 piksel) video teknolojisiyle hayatımıza girdi. Full HD’den 4 kat daha yüksek çözünürlük sunan (ismi de buradan geliyor) 4K, günümüzde üst düzey akıllı telefonların neredeyse tamamında destekleniyor. Son yıllarda 4K desteği fotoğraf makinelerine de geldi. Bazı ileri seviye kompakt modellerde ve bazı orta/üst seviye aynasızlarla dijital SLR modeller 4K video desteği sunuyor.

    Daha yüksek çözünürlük anlamına gelen 4K haliyle daha fazla detay da sunuyor. Sunduğu tüm bu avantajlara rağmen bazı konularda dikkatli olmanızı gerektiren bir teknoloji 4K. Gelin bu dikkat etmeniz gereken konulara genel bir bakış atalım:

    5 dakika zaman kısıtlaması

    Fotoğraf makinelerinin çalışma mantığı video kameralar gibi olmadığından 4K kayıtlarda bir zaman sınırı bulunuyor. Hemen hemen bütün fotoğraf makinelerinde 4K video kayıt etmek istediğinizde 5 dakikalık bir zaman sınırı ile karşılaşırsınız. Birçok cihazda bu tarz bir sınır bulunuyor ve bu da sürekli çekim yapmak istediğinizde önemli bir konu olarak karşınıza çıkar. Ayrıca birkaç çekim yaparak bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışsanız bile bir süre sonra fotoğraf makinesi ısınacağından kendi kendini durduracağından makinenin soğuması için ara vermeniz gerekecektir. Bu durum Full HD video kayıt ettiğinizde de karşınıza çıkar. Orada zaman limiti biraz uzun olsa da (genelde 30 dakika) ısınma sorunu orada da karşınıza çıkar.

    4k_foto_04

    4K video fazla yer kaplar  

    Yüksek çözünürlük video kayıt etmek (zaman sınırlaması benim için sorun değil deseniz bile) başka ihtiyaçları beraberinde getirir. Öncelikle daha yüksek çözünürlük haliyle daha fazla yer anlamına gelir. Ortalama bir rakam vermek gerekirse Full HD (1920×1080 piksel) çözünürlüğünde bir dakikalık bir video yaklaşık 180 MB yer kaplar. Aynı uzunlukta 4K bir video ise yaklaşık 375 MB alana ihtiyaç duyar. Bu da aynı boyutta hafıza kartına daha az 4K video kayıt edilebileceği anlamına geliyor. Yani daha hafıza kartınızın kapasitesi yeterli değilse bir güncelleme yapmanız gerekebilir.

    Öte yandan bu daha fazla yer kaplama durumu 4K videoların sabit disklere ya da yedekleme ünitelerine depolanması sırasında da karşımıza çıkar. Haliyle daha büyük video daha fazla alan ihtiyacı anlamına gelir. Bu konu özellikle cep telefonunda 4K video kayıt ettiğinizde karşınıza çıkar.

    4k_foto_03

    4K her bellek kartını desteklemez

    4K’nın nazlı taraflarından biri de her bellek kartını desteklememesidir. Genelde SD kartları destekleyen fotoğraf makinelerinde 4K için UHS (Ultra High Speed – Ultra Yüksek Hız) olan bellek kartları kullanmanız gerekiyor. Kendi aralarında Class 1 (U1) ve Class 3 (U3) olarak ikiye ayrılan kartlardan 4K desteği ağırlıklı olarak U3 ile sunulur. Saniyede 30 MB yazma hızını desteleyen bu tarz bir kartınız olmadan 4K video kayıt edemezsiniz. Zaten düşük hızda bir kart kullanmaya kalktığınızda fotoğraf makinesi ‘ben buna kayıt yapamam’ diyecek ve 4K video kayıt etmenize izin vermeyecektir.

    Öte yandan yeni bir SD kart standardı olan V de özellikle 4K ve 8K (ilerleyen yıllarda göreceğiz) için tasarlanmıştır. Şimdilik az sayıda üreticinin desteklediği bu yeni standart içinde V6, V10, V30, V60 ve V90 olmak üzere beş farklı hız türünde kart bulunur. V60 ve V90’ın 8K için özel olarak tasarlandığını belirtip konuyu burada kapatayım.

    4k_foto_02

    4K montaj için daha güçlü donanım ister

    Videoyu kayıt ettiniz. Peki düzenleme için ne yapacaksınız? Basit ve günlük bir videoyu 4K kayıt ettiyseniz ve sonrasında montaja ihtiyacınız yoksa sorun değil. Ancak yarı profesyonel ya da profesyonel bir iş yapacaksanız montaja ihtiyacınız olacak. 4K yüksek çözünürlüklü olduğundan haliyle Full HD videolara göre biraz daha güçlü bir donanıma ihtiyaç duyuyor. Elbette Full HD videoları düzenlediğiniz bilgisayarınız 4K video da düzenleyebilir. Fakat performansı düşük ve render süreleri uzun olacaktır. Eğer bu işi profesyonel olarak yapıyorsanız donanım güncelleme zamanınız gelmiş anlamına gelir. Daha yeni bir ekran kartı, daha güçlü bir işlemci, daha fazla RAM. Yeni ihtiyaçlar için bütçe ayırmaya başlamanızı öneririm.

    Yazımı standart bir öneri ile kapatıyorum: Her zaman elinizdeki cihazın en üst sınırda çekim yapın. 4K desteği olan bir video kayıt cihazınız varsa (fotoğraf makinesi, aksiyon kamerası, video kamera ya da cep telefonu) bu çözünürlükte video kayıt edin. Benzer tavsiyesi fotoğraf modu için de yapıyorum. En yüksek çözünürlükte fotoğraf çekin.

    Konu 4K olduğunda birçok avantajı bulunan bu yeni teknoloji beraberinde bazı zorunluluklar da getiriyor. Bunları bilirseniz bu alandaki adımlarınız daha sağlam ve aldığınız sonuçlar daha umut verici olur.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN