Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürEvlerde Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    Evlerde Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    Hayat pahalılığı ve ekonomik krizler sonrası evlerde enerji tasarrufu konusu daha da önemli hale geldi. Hem dünyadaki enerji kaynaklarının sınırlı olması hem de ekonomik zorluklar artık her evde basit önlemler almayı gerekli kılıyor. Fakat evde enerji tasarrufu yapabilmek hiç de kolay değildir. Bazı tavsiye ve kurallara uymanız gerekir. Amaç daha az enerji tüketmektir.

    Evlerde Enerji Tasarrufu İçin En Basit Kurallar

    – Gündüz hava aydınlıkken yapabileceğiniz işleri geceye bırakmadan gün ışığı kullanarak yapın. Gece aydınlatma yapmanız gerektiğinden daha fazla enerji harcarsınız.

    – Bulunmadığınız odalardaki lambaları kapalı tutarak boş yere enerji tüketimini engelleyin.

    – Evinizdeki aydınlatma işleri için tasarruflu ampuller kullanın. Tavandan aydınlatma yapmak yerine yapacağınız kısmi aydınlatma daha pratik olabilir.

    – Eğer avize kullanıyorsanız küçük ampuller kullanmak yerine watt gücü yüksek daha az ampul kullanın.

    – Buzdolabınızın kapağını uzun süre açık bırakmayın ve kapağın aralık kalıp kalmadığını kontrol edin.

    – Buzdolabında yaz için kullandığınız soğutma ayarını kış için düşürerek kullanırsanız ciddi enerji tasarrufu sağlarsınız. Ayrıca yaptığınız yemekleri daha tam soğumadan buzdolabına yerleştirmeyin. Buzdolabına tencere ile sıcak yerleştirilen yemekler buzdolabının ısınarak soğutmak için daha fazla güç harcamasına sebep olur.

    – Buzdolabınızın bulunduğu yerdeki konunu ısı yayan kalorifer ve ocak gibi kaynaklardan uzakta olmalıdır.

    Ütüler Çok Enerji Çekerler Dikkat

    – Ütüler en çok elektrik tüken cihazların başında gelirler. Ütüyü sık sık yapmak yerine biriktirerek yapın.

    – Evde kullandığınız elektrik süpürgesinin torbası dolduğunda emme gücü azalır ve elektrik tüketimi artar. Torbayı tamamen dolmadan temizlemeyi ihmal etmeyin.

    – Evinize kombi almadan önce mutlaka evinizin büyüklüğüne göre seçim yapın. Böylece fazladan enerji harcamayı engellemiş olursunuz. Dahası doğalgaz sobanızın filtresini düzenli olarak temizlemelisiniz. Sonuç olarak kirlenen filtreler daha fazla enerji harcanmasına yol açar. Kış öncesi evinizdeki radyatörlerin havasını alın ki kombiniz daha fazla enerji harcayarak yüksek ısıda yanmasın.

    – Kombinizi evde yokken kapatmak yerine sürekli kısık ayarda bulundurmanız eve geldiğinizde daha az enerji ile evinizi ısıtmanızı sağlar.

    – Kullandığınız bulaşık ve çamaşır makinelerini tam olarak doldurarak çalıştırmak sık sık ve düşük kapasitede kullanmaya göre çok daha az enerji harcar.

    – Özellikle tatile giderken veya uzun süreli evde olmayacağınız zamanlarda fişe takılı cihazları fişten çıkarın. Bazı cihazlar bekleme modunda bile enerji harcarlar.

    – Mutfakta bulaşık makinesini çalıştıracaksanız tam olarak dolduğu zaman çalıştırın. Birkaç parça bulaşık için makinenizi çalıştırmayın.

    – Satın alacağınız klima evinizin büyüklüğü hesap edilerek alınmalıdır. Küçük bir odada kullanılacak olan büyük kapasiteli bir klima fazladan enerji harcayacağından enerji kaybına yol açar.

    – Mutfakta yemek pişirirken tencerenin kapağını sıklıkla açıp kapamak da ısı ve buhar kaybına sebep olduğundan yemeğinizin daha geç pişmesine sebep olacaktır. Yemeğin miktarına göre tencere boyutu ve tencerenin boyutuna göre de altındaki ateşin büyüklüğü orantılı bir biçimde ayarlanmalıdır. Pişirme süresi uzun olan bir yemek yapıyorsanız düdüklü tencere tercih edin. Ek olarak fırınınız da kapağı pişirme işlemi esnasında çok fazla açılıp kapatılmamalıdır.

    – Banyo yaparken duş alma sürenizi biraz daha kısa tutarak su kullanımda dakikada ortalama 10 litreye kadar tasarruf yapabilirsiniz. Duş musluk başlıkları tasarruflu başlıklarla değiştirildiğinde de kullanımda yarı yarıya kadar su tasarrufu yapılabilir.

    Özetle

    Evlerde kullanacağınız ürünleri oldukça ekonomik fiyatlar ve avantajlarla MediaMarkt mağazalarından ve www.mediamarkt.com.tr adresinden temin edebilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN