Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelEvde ısı tasarrufu sağlayacak en etkili yöntemler

    Evde ısı tasarrufu sağlayacak en etkili yöntemler

    Kış ayları yaklaşıyor ve soğuk havalarda evlerimizi ısıtmak için küçük tasarruf yöntemleri kullanarak bu kış ayında ısınma masraflarını minimumda tutabiliriz. İşte, ısınma sistemlerini daha etkili kullanmak için pratik tasarruf yöntemleri.

    Peteklerinizin üzerini kapatmayın

    Çoğu evde peteklerin üzerine saksı koymak veya pencere kenarına eşya yerleştirmek için peteklerin üstünü kullanmak doğal karşılanır. Ancak peteklerin odayı ısıtmasında asıl etkili yöntem, peteğin üzerinden yükselen havadır. Peteklerin üstünü kapatarak sıcak havayı büyük oranda peteklerin arasında hapsetmiş olursunuz. Yani, ısınmak için yaktığınız yakıt büyük oranda çöpe gider.

    Peteklerin arkasına reflektör yerleştirin

    Petekler için önemli bir ısı kaybı da, arkasındaki duvardır. Dışarıdan maruz kaldığı soğuk hava nedeniyle ısısı düşen duvar, içeriden de petekten gelen sıcağı çeker. Böylece siz aslında odayı değil, duvarı ısıtmış olursunuz ama bunun odadaki konfora bir etkisi olmaz. Peteklerinizin arkasına, ısıyı odanın içine yansıtacak bir reflektör yerleştirmek ise daha az enerji harcayarak odayı daha çok ısıtmaya destek olacaktır.

    Kullanmadığınız odaları ısıtmayın

    Çoğu evde, kullanılmayan ve az kullanılan odaları da ısıtmak, büyük bir enerji maliyeti yaratır. Koridorlar ve hatta çoğu zaman banyo ve tuvaletler bile gün boyu ısıtmaya ihtiyaç duyulmayan alanlardır. Bu alanlardaki petekleri kapatmak aylık ısınma maliyetlerinizi yarıya bile indirebilir.

    Güneş ısısını küçümsemeyin

    Kışın gündüz saatlerinde evinizin pencerelerine vuran güneş odalarınızın daha az enerji ile ısınmasına destek olur. Ancak kirlenmiş, çamurlanmış camlar ve kalın perdeler güneş ışınlarının odaya ulaşmasını engelleyecektir. 

    Kombi hangi saatler yakılmalı?

    Kombi ile ısınan evlerde, geceleri kombiyi kapatmak gibi bir alışkanlık olabiliyor. Ancak sabaha kadar soğuk havada buz kesen kalorifer mekanizmasını gündüz yeniden ısıtmak çok büyük bir enerji israfına neden olabiliyor. Bu nedenle, kombiyi geceleri kapamak yerine ısısını düşürmek ve gündüz hayat başlarken yeniden normal ısılara çekmek, maliyet açısından daha avantajlıdır.

    Soğuk hava içeri sızmasın

    Soğuk havanın pencere ve kapı altlarından evin içine sızdığı durumlarda, binbir zorlukla ve maliyetle ısıttığınız odalarınızın yeniden soğumaya başlayacaktır. Bu nedenle, oturduğunuz odanın kapısını kapalı tutarken, kapı altları ve pencere kenarlarını da hava sızdırmaz şekilde bantlamak, etkili bir tasarruf yöntemidir.

    Kıyafetlerinize dikkat

    Soğuk havalarda evin içinde çok ince kıyafetlerle dolaşmanın da bir maliyeti var ve bu maliyeti ısınma faturasında ödemek zorunda kalırsınız. Eğer, ısınma faturanızı düşürmek istiyorsanız, evin içinde biraz daha korunaklı giyinebilir ve bunun karşılığında daha az yakıt tüketerek, maliyetleri düşürebilirsiniz. Yaptığınız tasarrufla da yazın kendinize daha güzel bir tatil hediye etmek isteyebilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN