Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerİnovasyonEn yüksek çözünürlüklü beyin haritası yayınlandı #inovasyon

    En yüksek çözünürlüklü beyin haritası yayınlandı #inovasyon

    Google’ın da katkılarıyla birlikte şimdiye kadar ki en yüksek çözünürlüklü beyin haritası yayınlandı. İşte detaylar…

    Google ve Janelie Araştırma Kampüsü’nde görev alan bilim insanlarının katkılarıyla, bir hayvanın beyninin bu güne kadar çıkarılmış en yüksek çözünürlüklü haritası yayınlandı. Meyve sineğinin beynine ait olan bu üç boyutlu harita, hayvanın beyninin yaklaşık dörtte birini oluşturan 25 bin adet nöronun görüntüsüne ev sahipliği yapıyor.

    Paylaşılan bilgilerde, oldukça zorlu bir süreç sonucunda elde edilen görüntüde sineğin beyninin ilk başta 20 mikronluk parçalara ayrıldığı belirtiliyor. Daha sonrasında elektron mikroskobundan geçirilen bu parçalardan elde edilen görüntüler de teker teker birbirine eklenmiş. (sdyouthservices.org) Bilim insanlarına göre haritanın detayı öyle bir seviyede ki, nöronlar arası mesaj iletimini sağlayan bağlantı noktaları olarak tanımlanan 20 milyon sinaps dahi bu haritada izlenebiliyor.

    İnsan beyni için henüz erken

    Bu hayvanın beyninde ortalama 100 bin adet nöron olduğu hesaba katıldığında, beynin tamamının haritası çıkarıldığında elde edilecek mükemmel detaylar ise gizemini koruyor.

    Ortalama bir insan beyninin 86 milyar nörona sahip olduğu düşünüldüğünde önümüzde uzun bir süre olduğu aşikar. Ancak bilimdeki bu gelişmeler ne kadar yol kat ettiğimizin bir göstergesi durumunda. İnsan beyni için bir süre daha beklemek gerekecek gibi.

    Bilim dünyasına dair öne çıkan gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN