Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürEn başarılı sanal bankalar

    En başarılı sanal bankalar

    Bankacılık, yeni teknolojileri iş süreçlerine en hızlı entegre eden endüstrilerin başında geliyor. Özellikle internet tabanlı teknolojiler sayesinde ödemelerden sigortacılığa kadar finans sektörü 10 yılda çok hızlı gelişti. Bugün dünyada milyonlarca insan online finans servislerinden faydalanıyor, özellikle dijital bankacılık uygulamalarını kullanarak hayatını kolaylaştırıyor. Dijital bankacılık servislerini kullanmanın en önemli faydası tabi ki maliyet. Pek çok geleneksel banka aylık komisyon alırken, dijital bankacılıkta durum öyle değil. Bir diğer önemli özellik ise hesap, kontrol, ödeme ve transfer işlemlerinizi yapabileceğiniz mobil platformlar. Tabii bankacılık işlemlerinizi online’da yapmaya başlayınca bazı eski geleneksel alışkanlıklarınızdan vazgeçmeniz gerek. Örneğin restoran ya da vale için bahşiş verme gibi durumlarda nakit taşımamak dert olabiliyor. Ya da müşteri hizmetleri işlemlerinde gerçek bir kişi ile konuşma yerine online chat servisi kullanmak durumunda kalmak gibi.

    Fiziksel bankaların dijital şubeleri kadar, şubesi olmayan sadece online’da var olan bankaların sayısında ise son dönemde ciddi artış var. Dünyada bankacılık sektöründeki trend bu yönde. Hem operasyon hem maliyetler açısında daha avantajlı olan sadece online bankalar geleceğin bankaları olacaklar. Bu haftaki yazımda sadece online’da hizmet veren dünyanın en başarılı sanal bankalarından bazılarını bir araya getirdim. Bu bankalar Türkiye’de de yakın zamanda yaygınlaşacağını umut ettiğimiz bu sistemin artılarının tüketiciler tarafından idrak edilmesi açısından bence kritik.

    Ally Bank
    Online bankacılık sektöründeki en iyi bankalardan biri Ally Bank. Banka, düşük komisyon, yüksek faiz oranı ve kaliteli müşteri servisini bir araya getiriyor. Müşterilerine, mevduat ve diğer farklı hesap türlerinin yanı sıra, kredi kartı, ev ve otomobil kredisi, yatırım hizmetleri de sunuyor. Ally Bank’te diğer banka müşterilerine online ve mobil para transferi yapma ve 7/24 çağrı merkezi servisi ücretsiz.
    Capital One Bank
    ABD’nin Los Angeles, NY ve Dallas şehirlerinde yaşayanların favorisi olan Capital One Bank bir diğer başarılı örnek. Mevduat hesabı, kredi kartı, ev-araç kredisi gibi hizmetler sunan Capital One Bank her şey dahil bir finans kuruluşu gibi işliyor. Pek çok sanal bankanın aksine Capital One Bank, ticari banka hesabı hizmeti de sunuyor. Bu bağlamda küçük işletmelerin de tercihi olarak dikkat çekiyor.
    Charles Schwab Bank
    Charles Schwab dünya çapında başarılı bir kurum. Mevduat ve diğer hesap aktiviteleri için avantajlı hizmetler sunan bankanın müşteri yorumlarında bahsedilen tek dezavantajı yatırım hesabı açmadan önce aracılık hesabı açmanın mecbur olması. Schwab’in yatırım hesabı sık seyahat edenler için iyi bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Dünyanın herhangi bir yerinde ATM’den ücretsiz nakit çekme ayrıcalığı sunan banka, ayrıca uzaktan hesap kontrolü, diğer bankalara ücretsiz para transferi gibi birçok ihtiyaç duyulan özelliğe de sahip. Faiz oranları çok yüksek olmasa da geleneksel bankaların üzerinde.
    Simple Bank
    Yeni bir banka olan Simple Bank 2009 yılında bir girişim olarak başladı ve 2014’te BBVA tarafından satın alındı. Diğer bankalara göre daha avantajlı online hesap ürünleri sunan banka tahmin edeceğiniz üzere komisyon ücreti de almıyor. Simple, debit kartı ABD dışında kullanmanın dışında hiçbir koşulda müşterilerinden ücret talep etmiyor. Bu bağlamda Simple için tamamen komisyonsuz bankacılık demek mümkün. Bankanın asıl gücü ise online bütçeleme araçları. Simple sunduğu araçlarla müşterilerinin mevduatlarını planlamalarını ve yönetmelerini sağlıyor.
    Axos Bank
    Axos Bank şubesiz bankacılığın öncülerinden. Müşterilerine, 1,25’e kadar mevduat faiz oranı, düşük komisyon ve avantajlı online bankacılık çözümleri sunuyor. Online bankacılık alanında en iyi hizmetlerden birini sunan banka, aylık çok düşük komisyonlar ile işlem yapmanızı sağlıyor.
    Discover Bank
    Discover pek çok kişi tarafında kredi kartı şirketi olarak bilinir, ancak Discover başarılı bir online bankadır. Geniş bir dijital servis yelpazesi sunan bankanın en iyi ürünü Discover Cashback Checking olarak dikkat çekiyor. Bu hesabın aylık komisyon ücreti yok ve bankamatik kartı alımlarında ayda 3 bin dolara kadar yüzde 1 geri ödeme sunuyor. En büyük dezavantajı ise banka kartının Discover markalı olması, yani bu bağlamda bir Visa ya da Mastercard kadar yaygın olmaması.
    Chime
    Hayat kolaylaştıran bir diğer online banka olan Chime, neredeyse hiçbir işlemde komisyon almıyor. Kullanıcı deneyimi açısından başarılı bir mobil uygulamaya sahip banka, müşterilerinin tam puan verdiği bir mevduat hesabı hizmeti sunuyor. Eğlenceli özelliklerinden biri de erken maaş. Bordroların çoğu Cuma günü yayınlanırken ödeme bilgileri en az birkaç gün önceden bankanıza gönderilir. Chime müşterilerinin hesaplarındaki maaşa diğer bankalardan 2 gün daha erken ulaşmasını sağlar. Banka ayrıca yabancı işlem komisyonu da uygulamıyor.
    TIAA Bank
    Florida merkezli banka sektöre yüksek faiz oranı vermeyi vaat ediyor. Ancak hesabı açmanın tek şartı en az 5 bin dolat mevduat bulundurmak. Bu hesap 250 bin dolarına kadar olan bakiyelerde %2,15 APY birinci yıl garantisi sunuyor ve kademeli faiz oranları müşterilerin bakiyelerine bağlı olarak ilk yıldan sonra yüzde 25 ile yüzde 0,71 arasında değişiyor. Bankanın işlem komisyonları ise son derece düşük.

    Görsel kaynak: thefinanser.com

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN