Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürDrone Kullanırken Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

    Drone Kullanırken Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

          Drone  günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Kuşkusuz geçmişte de drone kullanılıyordu ama günümüzde fiyatlarının oldukça düşmüş olması, kullanımını da popüler hale getirdi. Gerek ticari ve gerekse de hobi olarak Drone kullanımının artması ile Drone kazalarında da artış gözlenmekte. Drone uçuranların sadece kendisi için değil, çevresindekiler için de güvenli uçuş yapabilmeleri için temel bazı güvenlik kurallarına uyması gerekiyor.

          Bu haftaki yazımda, Drone kullanırken uyulması gereken kurallardan bahsederek, bu konuda karşılaşılan sorunlardan söz edeceğim.

          İngilizce’de erkek arı anlamına gelen Drone kelimesi, insansız hava aracı anlamına geliyor. Günümüzde kullanım alanlarının hayal gücü ile sınırlı olduğu Drone’lar; spor, seyahat, pazarlama, tarım, kargo, yarış, sağlık, haritalama, moda, acil yardım, haberleşme başta olmak üzere, akla gelebilecek birçok alanda kullanılıyor.

          Drone kullanırken yapılması ve yapılmaması gerekenlere gelecek olursak;

    Drone kullanırken yapılması gerekenler

          Drone’u iyi havalarda kullanın: Drone kullanırken havanın açık ve yağışsız olması, karşılaşabilecek bir çok sorunu en aza indirir. İyi havalarda drone’unuzu sadece daha iyi uçurmakla kalmaz, aynı zamanda havayı da takip etme şansına sahip olursunuz. İyi hava koşulu; sadece havanın açık olması veya yağmurun olmaması değil, aynı zamanda rüzgar koşullarının da göz önünde bulundurmanız anlamına gelir.

          Görüş alanının açık olmasını sağlayın: Drone kullanırken cihazın her zaman görüş menzilinde olmasına dikkat etmelisiniz. Görüş alanından çıkan drone her an bir cisme çarpabilir. Çoğu Drone, kullanıcısı ile iletişim sağlayamadığında “geri dönüş” prosedürünü devreye sokar. Eğer iletişim sağlanamayan bir ortamda ise örneğin köprü altında, yolunu bulamayıp yere çakılabilir.

          Havaalanı uzağında kullanmaya dikkat edin: Drone uygulamalarının bazılarında havaalanı bilgileri bulunur ve zaten o bölgede uşmamaya programlanmışlardır. Bir kuşun bile bir uçağa verdiği hasar düşünüldüğünde, insansız hava aracının vereceği hasar daha fazla olacaktır. 2016 başlarında, bir Air Fransa pilotu, bir Drone’a çarpmamak için uçağı otomatik pilottan manuel pilota geçirmek zorunda kaldığını söylemek durumundayım.

    Drone kullanırken yapılmaması gerekenler

          İnsanların üzerinde kullanılmamalı: Drone’lar insanlarda merak uyandırsa da, bazı kişiler tarafından hoş karşılanmayabilir. Topluluk üzerinde Drone kullanmamaya dikkat etmekte yarar var. Yapılan iş gereği kullanılması zorunlu ise, özellikle pervane hareket alanının tamamen kapalı olmasına özen gösterilmelidir. İnsanların üzerine düşüp, ciddi yaralanmalara sebep olan Drone kazaları olduğunu söylemeliyim. Bu sebeple, özellikle amatör Drone kullanıcılarının insanlar üzerinde Drone kullanmaması gerekir. 

          Askeri alan üzerinde kullanılmamalı: Askeri makamlar, askeri olmayan uçan cisimlerin askeri alan üzerinde uçmasına izin vermezler. Drone kullanırken kesinlikle askeri alanların üzerinde Drone kullanılmamalıdır. Kullanıldığı taktirde, ilgili makamların Drone’u vurma veya indirme yetkilerinin olduğu akıldan çıkartılmamalıdır. 

          Yol üzerinde kullanılmamalıdır: Trafiğin yoğun olduğu yollarda Drone kullanmak, sürücülerin dikkatinin dağılmasına ve kaza yapmalarına sebep olabilir. Bu sebeple yol üzerinde Drone kullanmamaya özen gösterilmelidir.

          Çok yüksek irtifada kullanılmamalıdır: Drone kullanırken yüksek irtifalara çıkmak, uçakların kullandığı rotaları ihlal etmek anlamına gelir. Kuş sürülerinin bile uçaklar için tehlike oluşturduğu bilgisinden yola çıkarak, Drone kullanırken de, yüksek irtifalara çıkmamakta yarar var.

          Özel mülk üzerinde kullanılmamalıdır: Hiç bir ev sahibi, evinin üzerinde  kamerası bulunan bir Drone görmek istemez. Kişilerin özel hayatını ihlal eden bir Drone hiç de hoş karşılanmaz. Drone kullanırken özel mülk üzerinde uçmamaya dikkat etmek gerekir.

          Drone modellerini incelemek isteyenler bu linki kullanabilirler.

         

          Twitter takip için

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN