Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetÇocuklar için online egzersiz programları

    Çocuklar için online egzersiz programları

    Pandemi nedeniyle yaklaşık 1,5 yıldır okullarından uzak kalan öğrenciler okullarına ve arkadaşlarına kavuştular. Ancak uzaktan eğitim ile bilgisayar ve tablette eskiye göre daha fazla vakit geçirmeye alışan öğrenciler, artık daha az fiziksel aktivite yapıyor. Peki çocukların sağlığı için egzersizin önemi nedir? Çocuklar online olarak hangi egzersizleri yapabilirler? 

    Çocuk sağlığı için fiziksel aktivite neden önemli?

    Fiziksel zindeliği korumak, zihinsel olduğu kadar fiziksel sağlık için de önemlidir. Geçen yıl yapılan bir araştırma, çocuklukta az miktarda aktivite ve daha az oturmanın bile 18 yaşına kadar daha iyi bir zihinsel sağlıkla bağlantılı olduğunu ortaya koydu. The Lancet tıp dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarlarından biri  “Fiziksel aktivite hayatımızın önemli bir parçasıdır ve ruh sağlığı bozukluklarının önlenmesinde kilit rol oynayabilir.” şeklinde aktivitenin önemine dikkat çekiyor. 

    Çocukların ne kadar egzersize ihtiyacı var?

    Uzmanlar, 5 ila 18 yaş arasındaki çocukların hafta boyunca günde ortalama en az 60 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmaları gerektiğini söylüyor. 

    Peki egzersiz olarak neler yapılabilir? Kalp atış hızını artıran her şey, yönergelere göre daha hızlı nefes almayı ve vücut ısısını daha sıcak hale getirir. Bu, köpeği gezdirmekten ip atlamaya kadar her şey anlamına gelebilir 

    5 yaşın altındaki çocuklar için ise öneriler biraz daha farklı. Uzmanlar, yeni yürümeye başlayan çocuklar ve okul öncesi çocuklar (1-4 yaş) için günde 3 saat fiziksel aktivite öneriyor.

    Çocuklar için egzersiz ve egzersizin faydaları

    Çocuklar için aktivitenin faydaları, yetişkinlerin deneyimleyebileceklerinden o kadar da farklı değildir. Çocuklar için egzersiz;  artan konsantrasyon, daha güçlü bir kalp, kemik ve kas dokusu oluşturma, sağlıklı büyüme ve gelişmeyi teşvik etme, benlik saygısını iyileştirme, duruş ve dengeyi iyileştirme, stresi azaltma ve daha iyi uyku ile ilişkilendirilmiştir .

    Araştırmalar, fiziksel aktiviteyi yaşam tarzlarına dahil eden çocukların ve gençlerin, sağlıklı yaşam tarzlarını tamamlamak için diğer olumlu davranışları benimsemeye daha meyilli olduklarını göstermiştir. Ancak unutulmamalı ki çocuklarla çalışan fitness profesyonelleri ve  kişisel antrenörler, güvenli ve etkili programlar geliştirmek için kardiyovasküler, solunum ve kas-iskelet sistemlerindeki farklılıkları bilmeli ve bu yönde kişiye özel program hazırlamalıdır. 

    Fiziksel olarak aktif olmak, vücudun birçok bölgesine fayda sağlamada büyük rol oynar:

    • Kalp
    • İskelet kasları
    • Kemikler
    • Kan, örneğin kolesterol seviyeleri
    • Bağışıklık sistemi
    • Sinir sistemi

    Egzersiz ayrıca aşağıdaki risk faktörlerini de azaltabilir:

    • Yüksek kan basıncı
    • Kan kolesterol seviyelerini iyileştirmek
    • Alt vücut kitle indeksi (BMI)
    • Kalp hastalığı
    • 2 tip diyabet

    Bu noktada evde ve açık havada günlük aktiviteler yapmak, gün içerisinde daha aktif olmanıza yardımcı olabilir. Bir çocuk fiziksel olarak formda olduğunda daha iyi hisseder ve çok daha iyi görünür. Daha da önemlisi, sağlıklı kalır. Bir çocuk ne kadar erken egzersiz yapmaya başlarsa, sayısız hastalık riskini o kadar azaltır.

    Çocukların yeteneklerini göz önünde bulundurun 

    Çocuklar için egzersiz planı oluşturmadan önce yeteneklerini değerlendirmeniz gerekir.  Keza onları ne kadar zorlayabileceğiniz konusunda net bir fikriniz olmalı. Ardından, günlük egzersiz egzersiz programı için bir zaman çizelgesi oluşturabilirsiniz.

    Diğer taraftan birçok ebeveyn, egzersizle ilgili yaralanma olasılığı konusunda kaygılıdır. Ancak unutmamalıyız ki egzersiz yapmak çocuklar ve ergenler için önemli bir sağlığı koruma stratejisidir. Endişelenmek yerine uygun önlemleri alarak yaralanma riskini azaltabilirsiniz. Aktif bir çocukluk, bir ömür boyu zindelik için zemin hazırlar .

    En iyi çocuk egzersiz programları

    Çevrimiçi egzersiz uygulamalarının çoğuna YouTube’da ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

    Benim favori kanallarım aşağıdakiler:

    Little Sports kanalında çocuklar için animasyonlu günlük egzersiz programları hazırlanmış. Çocuklar için neşeli ve uygulaması kolay egzersizler diyebilirim. Denemekte fayda var.

    İBB Spor tarafından hazırlanan #Evdeegzersiz programları hem yetişkinler hem de çocuklar için haftalık programları içeriyor. Bu sayede çocuklar düzenli spor yaparak aktif kalabilirler.

    Ebru Karaduman’ın kanalında online derslerden sıkılan çocuklar için egzersiz önerileri yer alıyor. Bir kısım sınıfın karantinaya alındığı bugünlerde evden eğitime devam eden çocuklar için faydalı olabilir.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN