Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelÇip tedariği konusundaki son gelişmeler!

    Çip tedariği konusundaki son gelişmeler!

    Çip tedariği konusunda yaşanan sıkıntılar tüm dünyada kendini hissettirmeye devam ederken bu konuda yeni adımlar atılmaya başlandı.

    Çip adı verilen ve otomobilden fırına, telefondan bilgisayara kadar birçok alanda karşımıza çıkan minik işlemlerle ilgili son aylarda yaşanan sıkıntılar zirve noktasına ulaşmıştı. Pandemi ve koronavirüs yüzünden değişen arz talep dengesi üretimi de etkilemiş ve belli alanlarda çip tedariğinde sorun yaşanmaya başlamıştı.

    İlk olarak otomobil sektörünü vuran tedarik sorunu (artık bu araçlar da ciddi teknolojiler kullanıyor) teknoloji dünyasına da etkilemeye başlamıştı. Otomobil dünyasında fabrikaların belli sürelerle üretime ara vermesine neden olan bu durum bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

    Çip tedariği konusundaki son gelişmeler!

    Ama karamsar bir tablo çizmeye de gerek yok. dünyanın en büyük çip üreticilerinden olan TMSC, yaptığı açıklama ile yeni yatırımlar yapacağını duyurdu. Çip üretimi için yeni fabrikalar açacağını duyuran şirket bu konuda çalışmalara başladı.

    Sadece TMSC değil Apple ve Samsung gibi devler de bu alanda yatırımlarını hızlandırdıklarını açıkladılar. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde dünyanın farklı yerlerinde birçok yeni çip üretim tesisi faaliyetlerine başlayacak.

    Elbette bu fabrikaların üretime başlaması için belli bir süre gerekiyor ve bu süre zarfında çip tedariğinde yaşanan sorunun devam edeceği tahmin ediliyor. Çip üretiminde yaşanan sorunun bir diğer kaynağı ise kripto para piyasaları. Bu dijital paraların aniden ve hızlı bir şekilde ilgi çekmesi beraberinde ekran kartlarına olan ilgiyi de artırdı. Yakın zamana kadar 1-2 bin TL bandında satılan ekran kartları artık kıymete bindi ve 8-10 bin TL fiyatlarla alıcı bulmaya başladılar.

    Bu ve benzeri sebepler çip tedariği konusunda arz talep dengesini ciddi anlamda bozdu. Zaten zor günler geçirdiğimiz pandemi sürecinde yaşanan bu durum beraberinde belirsizliği de getirdiği için üretimdeki düzelmenin kısa vadede yaşanması beklenmiyor. Yine de önümüzdeki 2 yıl içinde üretime başlayacak yeni tesisler sayesinde çip tedariğinde yaşanan bu sorunun ortadan kalkacağını düşünüyorum.

    Elektrorik eşya ve teknoloji cihaz üreticilerin çip tedariğinde yaşanan sıkıntıları azaltmak için ellerinden geleni yaptığını da biliyoruz. Bu konuda ciddi bir rekabet var ve her üretici elinden geleni yaparak tüketicileri mağdur etmemeye çalışıyor.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN